BuzzerBeater Forums

BB Poland > Usunięte

Usunięte (thread closed)

Set priority
Show messages by
Message deleted
Message deleted
Message deleted
Message deleted
Message deleted
Message deleted
Message deleted
From: Khazaad
This Post:
00
118727.8 in reply to 118727.7
Date: 11/14/2009 4:06:16 PM
Overall Posts Rated:
145145
Nie no człowiek nie ma czasu siąść rano do BB, a tu wieczorem czyta takie pomysły.

Naturalnie jest to absolutnie niedozwolone i niezgodne z prawem, ponieważ hasło BBB jest częścią gry BuzzerBeater, która to jest zastrzeżona prawem autorskim przez jej twórców i stworzenie czegoś takiego dla samego siebie wymagałoby zgody twórców tej gry (nawet jeżeli nie będzie zawierać loga, które jest zastrzeżonym znakiem, chronionym prawem autorskim i prawem patentowym), a tworzenie czegoś takiego dla innych osób i uzyskiwanie z tego korzyści majątkowych podpada pod paragraf.

I nie piszę tego dlatego, że ten pomysł mi się nie podoba. Wręcz przeciwnie - pomysł jest fajny. Ale osoba, która chciałaby robić coś takiego MUSI mieć na to zgodę BB'ków, ponieważ chce robić kasę na ICH pomyśle i ICH pracy. Jeżeli takich zezwoleń nie ma, to naraża się na sankcje prawne jeżeli sprawa wyjdzie na jaw. Najpierw trzeba uzyskać zgodę twórców gry, podpisać z nimi stosowną umowę, a dopiero później przystąpić do działania. Do tego działalność musiałaby być zarejestrowana.

Pewnie, że byłby to świetny dodatek do tej gry i jej reklama - ale absolutnie nie wolno tego robić na własną rękę. Do tego nie chcę być marudny, ale osoby, które zapłacą za taki towar mogą mieć spore nieprzyjemności ponieważ POWINNY zdawać sobie sprawę z tego, że jest to nielegalne.

Tak więc zamykam sprawę i absolutnie nie chcę do niej wracać. Nigdy więcej.

Dla wyjaśnienia - żona kończyła studia prawnicze :)