Nie ma wątku dla U21 więc napisze to co mam do napisania tutaj.
Sa to luźne spostrzeżenia wynikające z 3 czynników:
1 rozmowy z Leszkiem
2 pewnego transferu i rozmowy z innym trenerem u21
3 przeglądania w ostatnich tygodniach TL
Niniejszy post ma na celu wywołanie dyskusji nim jeszcze nadejdą wybory do u21 i zacznie się gorączka wyborcza.
Uspokoję tu armie moich wiernych fanów, nie startuje, nie lękajcie się :)
Wracając do meritum.
Zastanawiałem się ostatnio nad poziomem potencjału jaki powinien obowiązywać w u21.
Otóż nie jest tajemnicą że gracze z potencjałem allstar trenowani na 1 pozycji, czyli na maxa, blokują się bardzo szybko nawet przed 21 rokiem życia. Natomiast podobnie dzieje się z potencjałem wieloletnia gwiazda. Tu również blok przy maksymalizacji treningu następuje w okolicach 21 roku życia. Najlepiej to widać na centrach.
Patrząc na TLa sporo reprezentacji opiera swoje zespoły na graczach z potencjałem wieloletnia gwiazda, czasem są tam jacyś allstarzy (PG reprezentacji Rosji). Kluczem do naszych sukcesów, moim zdaniem jest trenowanie nie tylko graczy na 1 pozycji ale również z minimum potencjałem superstar. Czemu? Otóż umożliwi to dalsze zwiększanie jego umiejętności w kluczowym momencie to jest w wieku lat 21.
Wiem, że nie jest to łatwe, ciężko znaleźć grajków, problem jest z ich zakupem, ale to powinno być dla nas priorytetem jeśli chcemy iść do przodu.
Więc o ile, pierwszym krokiem był wrzucenie graczy do klubów trenujących ich na 1 pozycji. To teraz kluczową sprawą powinno być zwracanie uwagi na potencjał i to już w u21.
Morał, allstar i wieloletnia gwiazda to za mało na u21!