Nadszedł czas na konferencję prasową. "Polak Węgier dwa bratanki i do szabli i do szklanki" Jak mawia pewne powiedzenie. Już nie długo czeka nas walka z "bratankami". Witamy serdecznie na spotkaniu trenera NT Węgier - kaygee.
mario: Jakie masz plany na ten sezon?
kaygee: Cóż, chyba bardziej na miejscu będzie powiedzieć co było planami na ten sezon... Chcieliśmy awansować na mistrzostwa europy i to nam się udało. W ostatni poniedziałek Słowacy nas pokonali, więc realnie powinniśmy zająć3 miejsce. Na swoje barki wziąłem dużo odpowiedzialność 7 sezonów temu. podjąłem próbę zbudowania dobrego zespołu. Prowadziłem młodzież jako skaut przez 4 sezony i jako selekcjoner przez 3. Mam nadzieję, że praca przyniesie efekty. W przyszłym sezonie planuje kilka drobnych zmian oraz wstawię do składu kilku młodszych graczy.
m: To które miejsce zjamą Węgry?
k: Jak mówiłem, 3 jest realne. Drugie będzie wielkim i miłym zaskoczeniem. Ale bądźmy realistami.
m: Kto Twoim zdaniem wygra Mistrzostwa Europy?
k: Sądzę, że Polska ma największe szanse. Pamiętajcie jednak, że przewaga własnego parkietu potrafi zdziałać cuda. Uważajcie i nie zlekceważcie Turcji.
m: Co Ci się najbardziej podoba w BB?
k: Dla mnie jako skauta i selekcjonera to treningi są najważniejsze. Zawsze miło w piątek zobaczyć kilka zielonych strzałek. Szczególnie tych którzy w kadrze grają lub mają kiedyś grać.
m: Najlepszy gracz w BB to...
k: Jest wielu bardzo dobrych zawodników. Jednak nie byłbym selekcjonerem gdybym nie wyróżnił Węgra. Róbert Böcz - to światowa gwiazda, a w dodatku gra w Polskim klubie.
m: W tym roku na boiskach Polski i Ukrainy rozegrane zostaną mistrzostwa europy w piłce nożnej. Kto zdobędzie mistrzostwo? I czy Polska osiągnie drugą rundę turnieju?
k: Więc... Mieliście kupę szczęścia w losowaniu. Wszystkie inne grupy są dużo mocniejsze. Sądzę, że Rosja i Grecja będzie przed wami. Jednak pamiętajmy że gracie u siebie...
m: Co wiesz o Polsce? Znasz kogoś z polski?
k: hmmm Węgry są małym krajem. Wiemy dużo na temat historii większych krajów niż one na nasz temat. Jestem wielkim fanem sportów. Adam Małysz był moim ulubionym sportowcem. Mam nadzieję, że będzie miał tyle sukcesów w życiu osobistym co tryumfów na skoczniach świata. Również jestem wielkim miłośnikiem biathlonu. Pamiętam fantastyczne strzelania Tomasza Sikory, dzięki którym stawał na podium oraz jego srebrny medal na olimpiadzie i złoto mistrzostw świata.
m: Jeżeli wybieram się na Węgry powinien zwiedzić...
k: Stolice Budapeszt i Balaton.
Dziękujemy serdecznie za uwagę i ciekawą rozmowę.
Last edited by Mario at 3/24/2012 12:04:11 PM