Evo raja da i ja najavim svoju kandidaturu za mjesto selektora U21 BiH tima !
Prije svega ukratko
predstavljanje:
Ovdje ne treba govoriti o osobnim stvarima, tako da ću se fokusirati isključivo na BB činjenice. Inače igram BB jako dugo, negdje od 8 sezone, s tim da sam bio odustao i predao tim jaranu... Što se tiče mog rada sa juniorima, za sebe smatram da sam kao menadžer koji stvara takve igrače veoma kvalitetan. Igrači sa kojima se mogu pohvaliti su:
- Fuad Čapin
(14951674), koji ima 8 odigranih susreta za U21 tim bih i koji je izvukao svoj maksimum shodno potencijalu kojeg posjeduje.
- Romel Tamm
(22970296), koji je jutros prilikom okupljana A tima Estonije bio pozvan u reprezentaciju, pa je u širem krugu igrača otpao... On je ujedno i moje najveće dostignuće, jer je predvodio U21 tim Estonije do srebra na utješnom turniru u sezoni 21. Zbog relegacije u niži rang, morao sam ga prodati...
Moj(i) cilj(evi):
- Prije svega, mislim da svako od nas prilikom preuzimanja reprezentacije mora obećati što bolje rezultate, što bolji plasman i sveopće zadovoljstvo u i okolo tima. Međutim, mislim da bi neki konkretni, opipljivi zadaci bili:
1. Adaptirati što veći broj BiH korisnika u rad U21 tima kako direktno, tako i indirektno ( o tome ćemo moći pričati nakon izbora );
2. Zadržati što veći broj U21 igrača upravo u BiH timovima te tako olakšati komunikaciju i razvijati odnos selektora sa menadžerima u pogledu forme, razvoja itd...
3. Krenuti polako, ne dopustiti dramu u i okolo U21 tima, te tako smanjiti pritisak svih članova koji bi bili uključeni u rad U21 tima, a ujedno povećati želju i volju za nastavkom rada u timu;
Kako i šta ?Ono čemu sam gore težio, ću i ovdje predstaviti kao pitanje krucijalne važnosti, samo ćemo ga malo obrazložiti. Dakle, u tim oko juniorske reprezentacije treba biti uključen veliki broj ljudi. Prije svega, želim da prikažem shemu, kako bi to trebalo izgledati ( struktura tima, zadaci... ):
1. Asistent
- Svakako iskusan menadžer, menadžer samog vrha BiH i neko od koga ćemo svi zajedno kroz svaki ostvaren kontakt moći spoznati nešto novo te tako proširiti svoje znanje. Njegov zadatak bi trebao biti konsultacija sa selektorom prilikom odabira taktičke varijante.
2. Član tima br.1 i br.2
- Ovo je uistinu težak i zahtjevan posao, koji iziskuje mnogo vremena, te vjerujem da će veliki dio ovog posla pripasti samom selektoru ( naravno uz dužno poštovanje članovima U21 tima koji već dugi niz godina rade oko mlade reprezentacije !!! ). Na ovoj poziciji očekujem i dalje pomoć tima koji je i do sada radio sa malcima jer su ti ljudi stvarno za svaku pohvalu !!! Zadatak ovih članova bi bio formiranje baze igrača od 18, 19 godina, upute za pravilan razvoj istih menadžerima, te usavršavanje igrača od 20 godina i priprema za predstojeće izazove, kao i održavanje forme svih reprezentativaca ! Naravno ovi članovi će raditi 50% posla, dok će selektor snositi 50%, s obzirom na iskustvo u odrađivanju ovakvog tipa posla !
3. Skauti
- Iskusni menadžeri koji provode malo više vremena na igrici, koji bi mogli upratiti sva dešavanja kod protivnika te eventualno prikupiti skillove pojedinih igrača.
_______________________________________________________________________-
Mislim da bi to bilo sve, nadam se pozitivnom ishodu !!!
Za kraj bih htio da dodam ovo:"Ne mogu Vam ponuditi ništa osim krvi, napora, znoja i suza." Sportski pozdrav ;).
Last edited by enynho ( U21 BiH NT ) at 6/11/2013 1:24:54 PM