BuzzerBeater Forums

BB Hellas > Tάπα-πρώτες εντυπώσεις

Tάπα-πρώτες εντυπώσεις

Set priority
Show messages by
This Post:
00
245380.1
Date: 7/8/2013 2:46:54 AM
Overall Posts Rated:
13091309
Φτάσαμε αισίως στο 1/3 της κανονικής περιόδου για τη σεζόν 24, που σηματοδοτείται σε επίπεδο παιχνιδιού από την αλλαγή της μηχανής ως προς την τάπα.

Ο λόγος του παρόντος νήματος προφανής. Να συζητήσουμε για τις πρώτες ενδείξεις που έχουμε, αν και πού βλέπουμε διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις προηγούμενες σεζόν.

Σε μια πρόχειρη ματιά που έριξα στην Α1, σε απόλυτους αριθμούς και μέσους όρους, τα πράγματα δεν δείχνουν να διαφοροποιούνται.
Από τις 12 ομάδες που έπαιζαν και πέρυσι στην κατηγορία, 8 έχουν πτώση στις τάπες(μ.ο), 3 άνοδο και μία είναι ακριβώς στα περυσινά επίπεδα.
Οι εν λόγω 12 ομάδες έκαναν κατά μέσο όρο πέρυσι συνολικά 35,4 μπλοκς/παιχνίδι, ενώ φέτος είναι στα 32,2.
Σίγουρα τα ρόστερ τους δεν είναι ακριβώς τα ίδια ενώ στα περσινά νούμερα συμπεριλαμβάνονται τα παιχνίδια απέναντι στις τέσσερις ομάδες που έπεσαν, ενώ στα φετινά αυτά με τις αντίστοιχες που ανέβηκαν από την ΙΙ.
Από κει και πέρα, καλύτεροι να μας πουν τις εντυπώσεις τους είναι οι ίδιοι οι μάνατζερς.

Ενδιαφέρον επίσης θα έχει αν κάποιοι βλέπουν άλλες μεταβολές στο παιχνίδι, προερχόμενες από την αλλαγή στην τάπα.
Παραδείγματος χάριν, κυρίως για τις ομάδες που παίζουν εσωτερικά, βλέπουν αξιοσημείωτη πτώση στην ευστοχία των ψηλών τους όταν παίζουν απέναντι σε καλούς μπλοκέρ?
Εχει παρατηρηθεί να τραβιούνται συχνότερα προς τα έξω(4-5 μέτρα) οι ψηλοί που αντιμετωπίζουν τέτοιους αμυντικούς.
Μήπως βγαίνουν ακόμα και στο τρίποντο συχνότερα? Ή ίσως γενικότερα η ομάδα αναγκάζεται να καταφύγει περισσότερο στο τρίποντο?
Αλλες παρατηρήσεις που εδεχομένως να σχετίζονται με την αλλαγή της μηχανής?

Προσωπικά, στην ομάδα μου, αν και έχω σχεδόν διπλασιάσει τις τάπες, δεν είμαι σίγουρος γιατί και το ρόστερ έχει αλλάξει πολύ, ειδικά στους ψηλούς. Πάντως ρίχνω μπόλικες ;)
Αυτό που με βεβαιότητα έχω διαπιστώσει, είναι ότι κερδίζω πολλά περισσότερα φάουλ σε προσπάθεια για τρίποντο(από περιφερειακούς). Σημείωση παίζω εξωτερικά.
Από κει που το έβλεπα 1-2 φορές τη σεζόν, φέτος πρέπει να έχω τουλάχιστον ένα κερδισμένο φάουλ ανά παιχνίδι, σε προσπάθεια τριών πόντων. Δεν μπορώ να αξιολογήσω ακόμα, αν τα φάουλ γίνονται από κακούς αμυντικούς ή από αμυντικούς με καλό μπλοκ που το κυνηγάνε ακόμα περισσότερο, πάντως υπάρχει μια επιθετικότητα σ'αυτό το κομμάτι.

Last edited by maddoghellas at 7/8/2013 3:25:07 AM

This Post:
00
245380.2 in reply to 245380.1
Date: 7/8/2013 5:03:54 AM
Overall Posts Rated:
55
Προσωπικά, παίζω εσωτερικά και φέτος ενίσχυσα υπέρ του δέοντος θα έλεγα την γραμμή των ψηλών αρχικά παρατήρησα πως ο PF μου που έχει 16 εσ.σουτ αντιμετώπιζε ένα πρόβλημα όταν σούταρε από πολύ κοντά στη μπασκέτα στα πρώτα μάτς όταν όμως άρχισε να ανεβαίνει η αγ.κατάσταση του ο PF μου απέδιδε ικανοποιητικά κάτω από το καλάθι όντας μόλις 203 cm. Μία παρατήρηση που έχω να κάνω σε σχέση με την ενίσχυση της τάπας είναι η εξής ο PF μου έχει 9 χειρισμό και 10 μπάσιμο με αποτέλεσμα να μην δυσκολεύται πολύ στο να φτάσει κόντα στο καλάθι περνώντας τον προσωπικό του αντίπαλο και τελειώνοντας με ένα μπάσιμο(τουλάχιστον στην IV δεν υπάρχουν τόσο υψηλές περιμετρικές άμυνες από αντίστοιχους PF για να τον σταματήσουν) αυτός όμως αντί να φτάσει μέχρι μέσα και να τελειώσει τη φάση τείνει τις περισσότερες φορές να προτιμά ένα Jump Shot από τα 3-4 μέτρα (να συμπλήρωσω ότι έχει J.S. 8), απορώ λοιπόν πως αφού έχει drive 10 και J.S. 8 προτιμά να σουτάρει. Νομίζω πως αυτό είναι ένα αποτέλεσμα που προέκυψε απο την αλλαγή της μηχανής, τι λέτε;

This Post:
00
245380.3 in reply to 245380.2
Date: 7/8/2013 5:36:49 AM
Μετεωρα B.C.
A1
Overall Posts Rated:
830830
Second Team:
Avengers B.C.
Συμφωνα με τον GM-sarithin στα εσωτερικα συστηματα το μεγαλυτερο ποσοστο στην κατανομη τον σουτ δινεται σε jumpers δηλαδη τετοιου ειδους σουτακια αν δεν κανω λαθος..οποτε δε μου ακουγεται παραλογο

This Post:
00
245380.4 in reply to 245380.3
Date: 7/8/2013 7:11:09 AM
Overall Posts Rated:
13091309
Σωστός.
Ακόμα κι αν η κατανομή είναι ίδια, έχει ενδιαφέρον πάντως να δούμε αν τα ποσοστά εξακολουθούν να κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα, όπως και οι προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες γίνονται πλέον τα σουτ ανά θέση(ππ100).
Είναι νωρίς σίγουρα, αλλά ίσως υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που μπορεί ο οιοσδήποτε να καταλάβει αν υπάρχει κάτι, ενώ οι πιο έμπειροι διαβάζοντας πιο "επιστημονικά" ένα φύλλο αγώνα ή απλά παρακολουθώντας τα παιχνίδια, να έχουν εντοπίσει κάτι.

This Post:
00
245380.5 in reply to 245380.4
Date: 7/8/2013 8:11:12 AM
Μετεωρα B.C.
A1
Overall Posts Rated:
830830
Second Team:
Avengers B.C.
Γενικα θα ειναι καλο ο οποιοσδηποτε να γραφει σε αυτο το νημα οτιδηποτε καινουριο παρατηρει και του κανει εντυπωση..κακο δε θα κανει σιγουρα

This Post:
00
245380.6 in reply to 245380.5
Date: 7/8/2013 2:58:27 PM
Overall Posts Rated:
77
Μια μικρη ενισχυση σε αυτον τον τομεα υπαρχει,αλλα οχι κατι το φοβερο και καθοριστικο στην εξελιξη του αγωνα.
Πιστευω δε οτι σε παιχνιδια οπου η ομαδες ειναι κοντα σε θεματα δυναμικης,δεν θα εχει καποιο ουσιαστικο αντικρισμα.Βεβαια δεν εχουμε δει και κανενα θηριο ψηλο να εχει κανα 14+ στο σκιλλ της ταπας για να ξερουμε πως λειτουργει και εκει,αλλα με βαση και την ερευνα του Μετεοριτη που το ψαξε πολυ δεν εχουμε δει σημαντικες αλλαγες που να καθοριζουν ενα παιχνιδι,σε οτι αφορα την ταπα

This Post:
00
245380.7 in reply to 245380.6
Date: 7/8/2013 3:12:36 PM
Μετεωρα B.C.
A1
Overall Posts Rated:
830830
Second Team:
Avengers B.C.
Μαλλον φιλε εννοεις την ερευνα του maddoghellas...εγω δεν εχω κανει καποια ερευνα σε αυτο

This Post:
00
245380.8 in reply to 245380.7
Date: 7/8/2013 5:59:05 PM
Overall Posts Rated:
77
Ναι εχεις δικιο,Σιγνωμη και σε εσενα και στο παιδι :P

Message deleted
From: harry21
This Post:
11
245380.10 in reply to 245380.8
Date: 7/14/2013 10:24:09 AM
Overall Posts Rated:
5151
μη περιμενετε να δειτε να εμφανιζεται η ταπα σαν αυξημενος αριθμος σε σχεση με περυσι.. θα εχει να κανει περισσοτερο με την αποτελεσματικοτητα των επιτιθεμενων.. θα δειτε οι επιτιθεμενοι να αστοχουν σε περισσοτερα σουτ αφου η ταπα των αντιπαλων αμυντικων θα τους δυσκολευει και θα παιρνουν σουτ με λιγοτερες πιθανοτητες στην προσπαθεια να αποφυγουν την ταπα.
οπως επισης θα εχει μεγαλυτερη επιδραση στην αποτελεσματικοτητα της ζωνης

Last edited by harry21 at 7/14/2013 10:24:56 AM

Message deleted