BuzzerBeater Forums

BB Hellas > Draft (Σύστημα Αξιολόγησης Παιχτών)

Draft (Σύστημα Αξιολόγησης Παιχτών)

Set priority
Show messages by
From: Cownboy
This Post:
00
246636.1
Date: 8/20/2013 2:03:42 AM
Overall Posts Rated:
4545
Θέλω να σου κάνω μια ερωτηση. Στον πυρετό τον draft έχω σκουτάρει αρκετούς παίχτες. Βλέπω τα στατιστικά τους και εφαρμόζω το σύστημα αξιόλογησης tendex για να βγάλω άκρη με τα νούμερα, έτσι ώστε να τους αξιολογήσω και να ξέρω με ποια σειρά να τους ντραφτάρω.

Στην συνέχεια εφαρμόζω το ίδιο σύστημα αξιολογησης στον τελευταίο αγώνα που έδωσα και βλέπω ότι δεν έχει καμία σχέση με το rating του παιχνιδιού. Μπορείς να μου πεις το rating πως υπολογίζεται?

This Post:
00
246636.2 in reply to 246636.1
Date: 8/20/2013 2:33:30 AM
Overall Posts Rated:
10001000
Θέλω να σου κάνω μια ερωτηση. Στον πυρετό τον draft έχω σκουτάρει αρκετούς παίχτες. Βλέπω τα στατιστικά τους και εφαρμόζω το σύστημα αξιόλογησης tendex για να βγάλω άκρη με τα νούμερα, έτσι ώστε να τους αξιολογήσω και να ξέρω με ποια σειρά να τους ντραφτάρω.

Στην συνέχεια εφαρμόζω το ίδιο σύστημα αξιολογησης στον τελευταίο αγώνα που έδωσα και βλέπω ότι δεν έχει καμία σχέση με το rating του παιχνιδιού. Μπορείς να μου πεις το rating πως υπολογίζεται?

από το tendex δεν φανερώνεται η αμυντική ικανότητα κάποιους. αν λοιπόν δεις πως κάποιος μοιάζει να έπαιξε άσχημα, αλλά έχει τωρινή αξιολόγηση υψηλή (πχ 5 μπάλες) τότε πιθανότατα μιλάμε για παίκτη με αξιοσέβαστη περ. άμυνα αν είναι κοντός ή εσ.άμυνα αν είναι ψηλός.

This Post:
00
246636.3 in reply to 246636.2
Date: 8/20/2013 3:18:10 AM
Overall Posts Rated:
4545
Γιατί δεν φανερώνεται, υπολογίζει και τα κλεψψίματα και τα μπλοκ και τα αμυντικά ριμπάουντ....

------------------------------------------
Ο τύπος του tendex είναι

=(Πόντοι-(Δίποντα που χάθηκαν)-(Τρίποντα που χάθηκαν)-(Βολές που χάθηκαν)- Λάθη+Μπλοκ+Ασιστ+Κλεψίματα) και όλο αυτό δια (/) το χρόνο συμμετοχής

Last edited by Cownboy at 8/20/2013 3:19:14 AM

From: Vari3

This Post:
00
246636.4 in reply to 246636.3
Date: 8/20/2013 3:23:15 AM
Overall Posts Rated:
2525
Αμυνα δεν ειναι τα κλεψιματα και τα μπλοκ,αυτα ειναι βασικα πραγματα που εχουν σχεση και με το πραγματικο μπασκετ.

Για το tendex δεν το χω ξαναδει να συζητιεται εδω περα,απλα εχε στο νου σου οτι τα στατιστικα που σου δινει για εναν παιχτη στο draft ειναι ενα ματς.Δηλαδή σκεψου μπορει για εναν παιχτη με 5 μπαλες,να επαιξε με αντιπαλο την πρωτη του ομιλου του,και με εναν με 3 μπαλες να επαιξε με την τελευταια και να εκανε παπαδες.Οποτε δε μπορεις να βγαλεις ιδιαιτερα συμπερασματα...Εγω προσωπικα το μονο που κοιταω ειναι τα λαθη,και αν προκειται για ψηλο κοιταω αν εχει βαλει 3ποντο.

This Post:
00
246636.5 in reply to 246636.3
Date: 8/20/2013 3:28:37 AM
Overall Posts Rated:
10001000
Γιατί δεν φανερώνεται, υπολογίζει και τα κλεψψίματα και τα μπλοκ και τα αμυντικά ριμπάουντ....

δεν σου λέει όμως ποσοστά του παίκτη που μάρκαρε.

This Post:
00
246636.6 in reply to 246636.4
Date: 8/20/2013 3:59:26 AM
Overall Posts Rated:
4545
Ναι αλλά ένας με 3 μπάλες μπορεί να έχει potencial 5 μπάλες και να γίνει παιχταράς...

Το tendex είναι ένα σύστημα αξιολόγησης που χρησιμοποιείται χρόνια στο μπάσκετ. Υπάρχει και το Modified Tendex που βάζει κάποιους συντελεστές βαρύτητας για κάθε ενέργει (μπλοκ, ριμπάουντ, ασσίστ κτλ)

Στην αμερική υπάρχει το PER που είναι πιο σύνθετο αλλά το ακολουθούν πιστά οι περισσότεροι προπονητές καθώς και το EFF.

Για να φανταστείς το PER στον τύπο του έχει τον λόγο (AST/TO) [Ασσίστ / Λάθη] για να δεις πόσο ικανός είναι ένας PG με τα χέρια.. το μεταφράζω handling εγώ. Η έχει έναν λόγο (BLK/PF) για να δεις στις φορές που επιχείρησε να κάνει μπλόκ πόσες φορές έκανε φάουλ ... Inside Defence δηλαδή. Εντάξει κανένα νούμερο δεν μπορεί να πει την απόλυτη αλήθεια. Γιατί κάποιος μπορεί να βάζει 30 πόντους ξεμαρκάριστος και 30 πόντους με κρεμασμένους 2 πάνω του.

Αλλά δεν μιλάμε για την απόλυτη αλήθεια, μιλάμε για κάποιους δείχτες.

To Rating δεν ξέρω πως λειτουργεί και τι είναι η στήλη (+/-)?

From: Vari3

This Post:
00
246636.7 in reply to 246636.6
Date: 8/20/2013 4:05:25 AM
Overall Posts Rated:
2525
Ναι προφανως μπορει να γινει αυτο που λες με την προοπτικη,εγω απλα ηθελα να δειξω το οτι το boxscore δε λεει ολη την αληθεια.

Ναι το ξερω και το tendex και το PER,εννοω οτι στο παιχνιδι δεν εχω δει να το χρησιμοποιει καποιος για να αξιολογησει τους παιχτες του.

Για την αμυνα πχ μπορεις να κοιταξεις το PER των αντιπαλων του παιχτη σου,αντι για τα κλεψιματα/ταπες/αμ. ριμπαουντ που πιστευω ειναι απτα μεγαλυτερα λαθη που λεγονται για την αμυνα και το μπασκετ γενικοτερα.

Το rating κανεις δεν ξερει πως ακριβως βγαινει,ειναι απλα μια αντικειμενικη αποτιμηση της ικανοτητας του παιχτη,λαμβανοντας υπ οψιν και την αγ. κατασταση στην οποια ειναι.Δηλαδη ενας παιχταρας ακομα κι αν κανει 1-10,το rating παιχταρα θα τον "δειξει".

Περιεργο που καποιος ξερει τα tendex,PER δεν ξερει το +/- :P Δειχνει το ποσους ποντους κερδιζε η ομαδα σου οταν ο συγκεκριμενος παιχτης ηταν στο παρκε.Δηλαδη, πες οτι εχασες για 10 ποντους (-10),αλλα τα 8 λεπτα που επαιξε ο αναπληρωματικος PG,ισοφαρισες...Τοτε θα εχει +10.

This Post:
00
246636.8 in reply to 246636.7
Date: 8/20/2013 4:15:19 AM
Overall Posts Rated:
4545
Σε ευχαριστώ, αλήθεια δεν το ήξερα!!!

This Post:
00
246636.9 in reply to 246636.8
Date: 8/20/2013 5:18:19 AM
Overall Posts Rated:
66
Γενικά το tendex έχει επικριθεί στο πραγματικό μπάσκετ γιατί τείνει να "κολακευει" τους ψηλούς σε αντίθεση με τους κοντούς. Το έχω χρησιμοποιήσει στo Buzzer και όντως έχω παρατηρήσει αυτή την τάση. Όσον αφορά το PER θεωρώ οτι είναι το καλύτερο rating system που υπάρχει αλλά σε βάθος σεζόν και όχι για έναν αγώνα. Επίσης στο PER ένα από τα δεδομένα που πρέπει να λάβεις υπόψη είναι και οι κατοχές. 'Ενα καλό rating system για ανάλυση μεμονομένου αγώνα είναι κι αυτό της Ευρωλίγκα το PIR

This Post:
00
246636.10 in reply to 246636.1
Date: 8/20/2013 5:42:10 AM
Overall Posts Rated:
13091309
Το rating έχει καθόλου ή ελάχιστη σχέση με την στατιστική του παίκτη.
Εξαρτάται από τα σκιλς του, σε άμεση συνάρτηση με τη θέση που έπαιξε και το χρόνο συμμετοχής του. Μάλλον και από την αγωνιστική κατάσταση, όπως είπε και ο Vari3.

This Post:
00
246636.11 in reply to 246636.9
Date: 8/20/2013 5:50:52 AM
Overall Posts Rated:
4545
O τύπος του PIR μοιάζει πολύ με του tendex αλλά δεν μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε εδώ...

(Points + Rebounds + Assists + Steals + Blocks + Fouls Drawn) - (Missed Field Goals + Missed Free Throws + Turnovers + Shots Rejected + Fouls Committed).

Δεν ξέρουμε τα Fouls Drawn (δηλαδή τα φάουλ που έκαναν στον παίχτη μας) και δεν ξέρουμε το Shots Rejected (δηλαδή οι τάπες που έφαγε ο παιχτής μας). Κάτι άλλο που δεν μου αρέσει στο PIR είναι ότι δεν λαμβάνει υπόψη τον χρόνο συμμετοχής...

Καμιά καλή ιδέα ή κανένα δοκιμασμένο τρόπο πως να επιλέξω από τα draft, έχω κάνει scout γύρω στους 20 παίχτες και έχω πάρει συνέντευξη από δύο που έχουν GRADE A- και potencial 3 μπάλες, παρόλο που έχουν star rating 5 μπάλες. Γενικά μου φαίνονται κάπως κοντοί για τις θέσεις τους PG 1,83 και SF 1,98.

Εσείς θα τους βάζατε στις πρώτες θέσεις των draft??