BuzzerBeater Forums

BB Poland > [U21] Mistrzostwa Świata

[U21] Mistrzostwa Świata

Set priority
Show messages by
From: Siwy
This Post:
00
288533.1
Date: 7/16/2017 5:27:04 PM
Overall Posts Rated:
15061506
Dawno takiego wątku na polskich forach nie było - przynajmniej jeśli chodzi o U21.

Pierwsza runda MŚ, 5 rywali (Tajwan, Stany Zjednoczone, Senegal, Kanada, Włochy), 1 cel - mieć 3 wygrane, aby w miarę komfortowo wejść do II rundy. Niestety, jak już wcześniej opisywałem, zaczynamy od dwóch najważniejszych spotkań. Tajwan (czy Chińskie Taipei, jak ktoś woli) wydaje się być na zbliżonym poziomie do naszej reprezentacji, ale fakt, że nie rozegrali jeszcze w tym sezonie żadnego meczu o punkty, utrudnia mi określenie, czy tak jest w rzeczywistości. Bardzo złą wiadomością dla naszej kadry jest przetrenowany Snopczynski - z pewnością bez niego będzie nam ciężko o optymalny skład. Na całe szczęście to samo może powiedzieć Tajwan (GS 7 i 4 u 2 najlepszych podkoszowych...)

Nonsensopedia

Tajwan, według Tajwańczyków Republika Chińska – państwo w Azji Bardzo Wschodniej, ostatnia pozostałość jedynie słusznych i prawdziwie prawdziwych Chin sprzed Mao Tse-tunga. Z racji ciągłego prowokowania Chin Ludowych do zrobienia inwazji i amerykańskich gwarancji bezpieczeństwa, najpewniejszy kandydat do wywołania Trzeciej Wojny Światowej.
Tajwan stał się Republiką Chińską (a raczej Republika ta stała się Tajwanem), gdy w 1949 w wyniku wojny domowej na kontynencie komuniści Wielkiego Przewodniczącego Mao pokonali nacjonalistów Czang Kaj-Szeka i przerwali im dzieło tworzenia najbardziej nieudolnej i skorumpowanej władzy państwowej w historii świata. Dzielni republikanie przy pomocy całej floty wojennej Chin (trzy łódki rybackie z XVIII wieku z zamontowanymi karabinami maszynowymi) uciekli na Formozę (tak, dobrze myślicie, to inna nazwa Tajwanu, a ja nie chciałem się powtarzać) i tam stworzyli swoją Jedyną Prawdziwą Ojczyznę. Komuniści, nie mając wówczas niczego, co potrafi pływać i nie leży na dnie oceanu zatopione przez Japończyków, musieli sobie odpuścić desant na wyspę. Natomiast Kaj-Szek, aby udowodnić swoje przywiązanie do wolności i demokratycznych metod sprawowania władzy, wprowadził na Tajwanie wojskową dyktaturę kontynuowaną następnie przez jego syna. Dopiero pod koniec lat 80. rozpoczęły się rządy demokratyczne, a władze szybko przejęli nacjonaliści zastanawiający się na okrągło, czy warto poświęcić wyspę wraz ze wszystkimi jej mieszkańcami za kilka dni oficjalnie ogłoszonej niepodległości.

Leniwy, stary, wyliniały kocur. Czasem jeszcze zerknie na polskie tłumaczenia.

To: Siwy
This Post:
22
288533.2 in reply to 288533.1
Date: 7/20/2017 5:12:10 PM
Overall Posts Rated:
15061506
POLSKA 110, Tajwan 101

Poszło nam trochę lepiej, niż mi się wydawało... Z jednej strony trwonimy enta, przez co wiele osób (zresztą całkiem słusznie) twierdzi, że będziemy mieć problemy. Z drugiej - mamy dość ważną wygraną. Zakładam, że z Senegalem sobie poradzimy, więc dzięki temu potrzebujemy już tylko 1 wygranej (najpewniej z Kanadą), by nasza sytuacja stała się naprawdę komfortowa.

Przed przejściem do dalszego podsumowania skupmy się jednak na meczu. Krótko mówiąc, para Burghardt-Józefowicz wzięła na siebie ciężar zadania, jakim było trafianie dla naszej drużyny, i wywiązała się z tego zadania przyzwoicie. 18/32, z czego 4/12 za 3, do tego sporo wywalczonych rzutów osobistych - razem nasi SG zdobyli 47 pkt, tworząc podstawę do dobrego wyniku w ataku. Dobry występ pary Dyakov-Gal (razem 28 pkt, obaj koło 70% z gry) dopełnił dzieła. Mimo braku przewagi w BB-statach, już w III kwarcie zapewniliśmy sobie zwycięstwo. Co prawda, junk time w Q4 znacznie zmniejszył jego rozmiary, ale przed tym meczem obawiałem się, że będzie ciężko, a udało się wypełnić plan minimum.

W następnej kolejce gramy ze Stanami Zjednoczonymi. Już sam rzut oka na ich staty i kadrę pokazuje, że nie mamy większych szans na wygraną. Szykujcie się raczej na TiE połączone z rozpaczliwą próbą wyłuskania wygranej. Gdyby udało nam się wykorzystać 5% szans na zwycięstwo, bylibyśmy w rewelacyjnej sytuacji na tym etapie rozgrywek - ale 5% to bardzo, bardzo mało...

This Post:
00
288533.3 in reply to 288533.1
Date: 7/20/2017 5:12:11 PM
Overall Posts Rated:
15061506
POLSKA 110, Tajwan 101

Poszło nam trochę lepiej, niż mi się wydawało... Z jednej strony trwonimy enta, przez co wiele osób (zresztą całkiem słusznie) twierdzi, że będziemy mieć problemy. Z drugiej - mamy dość ważną wygraną. Zakładam, że z Senegalem sobie poradzimy, więc dzięki temu potrzebujemy już tylko 1 wygranej (najpewniej z Kanadą), by nasza sytuacja stała się naprawdę komfortowa.

Przed przejściem do dalszego podsumowania skupmy się jednak na meczu. Krótko mówiąc, para Burghardt-Józefowicz wzięła na siebie ciężar zadania, jakim było trafianie dla naszej drużyny, i wywiązała się z tego zadania przyzwoicie. 18/32, z czego 4/12 za 3, do tego sporo wywalczonych rzutów osobistych - razem nasi SG zdobyli 47 pkt, tworząc podstawę do dobrego wyniku w ataku. Dobry występ pary Dyakov-Gal (razem 28 pkt, obaj koło 70% z gry) dopełnił dzieła. Mimo braku przewagi w BB-statach, już w III kwarcie zapewniliśmy sobie zwycięstwo. Co prawda, junk time w Q4 znacznie zmniejszył jego rozmiary, ale przed tym meczem obawiałem się, że będzie ciężko, a udało się wypełnić plan minimum.

W następnej kolejce gramy ze Stanami Zjednoczonymi. Już sam rzut oka na ich staty i kadrę pokazuje, że nie mamy większych szans na wygraną. Szykujcie się raczej na TiE połączone z rozpaczliwą próbą wyłuskania wygranej. Gdyby udało nam się wykorzystać 5% szans na zwycięstwo, bylibyśmy w rewelacyjnej sytuacji na tym etapie rozgrywek - ale 5% to bardzo, bardzo mało...

This Post:
11
288533.4 in reply to 288533.3
Date: 7/23/2017 6:11:05 PM
Overall Posts Rated:
15061506
POLSKA - STANY ZJEDNOCZONE

Mecz, który najprawdopodobniej będziemy musieli odpuścić, żeby być silniejszym w nastepnych grach. Jankesi przerażają swoją kadrą i biorąc pod uwagę obecną sytuację, należy się spodziewać, że będą w stanie walczyć o zwycięstwo w tegorocznych MŚ. Mają nad nami przewagę, zwłaszcza, jeśli uwzględnimy fakt, że mają przewagę entuzjazmu nad nami po 1. kolejce. Raczej zaryzykujemy taktycznie - zobaczymy, czy się uda ;)

Z kadry pomimo 2 niskich form jeszcze nie wyrzucam Snopczynskiego i Kupisa; właściciele odpowiedzieli na moje uwagi dt. minut, więc daję im ostatnią szansę. Dochodzi Panak, który może być wzmocnieniem na PF - raczej zagra on z US.

This Post:
33
288533.5 in reply to 288533.4
Date: 7/25/2017 3:31:04 AM
Overall Posts Rated:
15061506
Polska 79, STANY ZJEDNOCZONE 99

Przegraliśmy, nawet zdecydowanie, ale z takim rywalem porażka wstydu nie przynosi. Nawet, gdybyśmy rozegrali wszystko możliwie jak najlepiej (TiE z Tajwanem, Burghardt zamiast Barczuka albo inna taktyka, wykorzystanie innych zawodników, Snopczynski w formie), to i tak najprawdopodobniej tylko zmniejszylibyśmy rozmiary zwycięstwa Amerykanów. Patrząc krótko na przebieg spotkania, przegraliśmy chyba w obronie. Patient wymusił serię posunięć, która zbytnio osłabiła nam zbiórki, dając na PF i C Amerykanom pole do popisu. Porażki w ID chyba i tak nawet przy zagraniu 2 podkoszowymi nie dałoby się uniknąć, choć może zyskalibyśmy tam poziom i zbili o kilka procent skuteczność parze Warren-Lester (57 pkt). Pewnym pozytywem może być nasza gra w ataku - w porównaniu z meczem z Włochami w ME nasi mieli kilku skutecznych strzelców (Józefowicz, Barczuk, Burghardt, na których miał się skupiać atak, po 50+%, podobnie Dyakov). Podstawowi obwodowi słabo strzelecko (poniżej 20%), ale przy 3-2 i tak nie mieli szansy się przebić, a nie oddali za wiele rzutów. Podsumowując, tego wyniku po prostu oczekiwałem. Szanse na wygraną jeszcze znajdziemy.

W innych spotkaniach wydarzyła się jedna bardzo fajna rzecz - Kanada zagrała CT z Tajwanem! Co prawda od wygranej Klonowych Liści minimalnie bardziej komfortowy byłby triumf Azjatów (bo 1 wygrana w II rundzie byłaby już pewna), ale i tak nie ma na co narzekać. Ten wynik oznacza, że awans jest już praktycznie pewien, a 3-2 po I rundzie bardzo realne. Mogę nawet zaryzykować teorię, że dziś na 90% zapewniliśmy już sobie min. 6 miejsce na MŚ. Teraz trzeba będzie myśleć o tym, jak spróbować zagrać o wyższą stawkę.

From: Krzychu

This Post:
00
288533.6 in reply to 288533.5
Date: 7/25/2017 3:33:39 AM
KK Falcons
III.1
Overall Posts Rated:
701701
brawo!

This Post:
11
288533.7 in reply to 288533.6
Date: 7/31/2017 7:15:29 AM
Overall Posts Rated:
15061506
Krzychu - zakładam, że chodzi o naszą sytuację w grupie.

POLSKA - SENEGAL

Zasadniczo ten mecz trzeba zagrać i dopisać sobie zwycięstwo. Nikt co prawda nie mówi o zlekceważeniu rywala, ale Senegal wydaje mi się najsłabszą drużyną na turnieju, i jeśli chcemy myśleć o czymś więcej niż 6. miejsce, wypadałoby jak najspokojniej z nimi wygrać i myśleć o dokończeniu formalności z Kanadą (Klonowe Liście mimo CT aż tak łatwe już nie będą...). Problemy z formą zaczynają znikać, potrzeby wymian w kadrze dziś nie widzę - innymi słowy, nuda, ale jeśli można sobie na nią na tych MŚ pozwolić, to tylko w tym tygodniu.

From: OLIMPIA

This Post:
11
288533.8 in reply to 288533.7
Date: 7/31/2017 5:32:53 PM
Overall Posts Rated:
99
Dzięki wielkie, że Ci się chce!!!!!!!!!!!!! POWODZENIA w kolejnych meczach:)

From: Dejvidd

This Post:
00
288533.9 in reply to 288533.7
Date: 8/1/2017 5:33:39 PM
Overall Posts Rated:
188188
Problemy z formą zaczynają znikać, [...]

No ja mam nadzieję, że Żyjewski się ogarnie, bo coś go chyba trema w tym sezonie zjada i taki nieżywy jest :P A szkoda..

This Post:
11
288533.10 in reply to 288533.9
Date: 8/2/2017 2:47:26 PM
Overall Posts Rated:
15061506
OLIMPIA - dzięki za słowa wsparcia!

Dejvidd - myślałem bardziej o Kupisie i Snopczyńskim, którzy ostatnio mieli poważne problemy z minutami. Niemniej masz rację, niektórzy zawodnicy (oprócz Żyjewskiego Kukla) pomimo fajnych minut po prostu mają niefart z GSami.

POLSKA 95, Senegal 74

W tym spotkaniu cieszy mnie tylko łatwe zwycięstwo. Mam wrażenie, że ten wynik sugeruje, że nie jesteśmy tak mocni, jak mi się wydaje, choć trzeba uwzględnić fakt, że z Senegalem na razie każdy zdaje się męczyć. Na pewno niepokoją mnie obrony - zaczynam mieć wyrzuty sumienia, że zagrałem normala z Chilijczykami, miało to pewien sens, ale konsekwencje tego zagrania są niestety widoczne. Afrykanie wbijali nam punkty na każdej pozycji (około 30-40%), zwłaszcza na obwodzie - to poważny powód do zmartwienia przed starciem z Kanadą. Na usprawiedliwienie można dodać, że z US zagraliśmy tam na wiele wyższym poziomie, co pokazuje, że może była to kwestia ofensywnego podejścia do meczu i można ten element nieco poprawić. Wyjściowa 5-ka w ataku nieźle, ale można było ugrać więcej. Ławka zawiodła w ostatniej kwarcie, przez co zamiast realnego +30 mamy tylko +20. To może się na nas zemścić, jeśli nie uda nam się zdobyć trzeciego, w praktyce zapewniającego awans zwycięstwa.

W innych spotkaniach warto zwrócić uwagę na CT Tajwanu z Włochami. Dla Azjatów to był już mecz ostatnej szansy - na ich szczęście, wygrali go 16 punktami. Wnioski są dwa - Włosi znowu mają fasadową moc, a Tajwan ma jeszcze szanse, jeśli dobrze zagra z Senegalem (co wywoła presję na Kanadzie). Niepokoi mnie wysoki poziom meczu Chin z Hiszpanami - którąś z tych ekip będziemy musieli po Kanadzie ograć, jeśli chcemy dalej wspinać się w rankingu MŚ. Niepokoi mnie wygrana Brazylii, bo uświadomiła mi, że RPA wcale nie musi zapewnić sobie awansu z Urugwajem, a takim łatwym rywalem Brazylia nie jest. Na razie mam wrażenie, że w zeszłym tygodniu mój pogląd na naszą sytuację mógł być nieco zbyt optymistyczny. Mecz z Kanadą wiele nam tutaj powie.

From: Kac100

This Post:
11
288533.11 in reply to 288533.10
Date: 8/3/2017 5:45:49 PM
Overall Posts Rated:
435435
Jan nie wygrasz mistrzostwa to po sezonie robimy wybor i zatrudniamy nowego trenera. ;)