BuzzerBeater Forums

BB Poland > Problem Dużych Hal

Problem Dużych Hal

Set priority
Show messages by
From: Avirto
This Post:
00
74685.1
Date: 2/23/2009 5:00:10 PM
Overall Posts Rated:
11
Witam,

W związku z tym że ostatnio ostro czytałem globala postanowiłem poznać Waszą opinię na temat pewnej sprawy, o której huczało w ostatnich dniach. Chodzi o rozmiary Hali i wiążące się z tym pytanie dokąd to zmierza? W naszym kraju może hale nie są tak ogromnę ale temat nas dotyczy, bo dotyczy BB:]

Wiele zespołów z niemieckiej ligi posiada ogromne hale np.
Hambourg Bulls
/BBWeb/teamdetails.aspx?teamId=26161
i jego arena
/BBWeb/arena.aspx?TeamID=26161

i jeszcze się rozbudowuje;)

Bleachers: 2000
Lower Tier: 500
Courtside Seats: 100
Luxury Boxes: 0
The expansion will be complete in approximately 15 days.

Dostaje on około 450-500k z meczu, przyznał się;) Nie jest odnaleziona graniczna pojemność hali i tu zaczyna się problem. W przypadku takich zarobków nowym drużynom jest bardzo trudno osiągnąć ten status i są skazane na ciągłe walczenie w niższych ligach i długie staranie się by osiągniąć takie zarobki. A pamiętajmy, że drużyny, które już są silne nadal będą się rozbudowywać!

Wpadli oni, więc na kilka pomysłów, które chce przybliżyć:

1. Pierwszy ze sposobów polega na nie robieniu niczego w tej sprawie. - czy doprowadzi to do sytuacji kiedy Buzzerbeater zmienie się w grę, w której będzie chodziło tylko o rozbudowanie jak największej hali?

2. Narzucenie podatku za każdym razem kiedy chcemy rozbudować halę. - skrzywdzi to wszystkich nawet tych w najniższych ligach, więc czy to coś da?

3. Narzucenie podatku od już istniejących hal. - ale dlaczego mielibyśmy krzywdzić tych, którzy postawili na rozbudowanie swoich hal?

4. Wasze propozycje:]

Last edited by Avirto at 2/23/2009 5:06:38 PM

This Post:
00
74685.2 in reply to 74685.1
Date: 2/23/2009 6:35:34 PM
Overall Posts Rated:
4747
1 Urealnienie frekwencji, kto widział żeby na mecze w kosza przychodziło ponad 20k? W NBA średnia nie przekracza 20 z tego co pamiętam

2 Koszty rozbudowy hali zwiększane wprostproporcjonalne do jej wielkości tu chodzi mi również o urealnienie. Dokładniej zbudowanie hali 15-20 k nie powinno być problemem jak to jest w realu ale zbudowanie 30-40 k monstrum powinno pociagać za soba gigantyczne koszty i długi czas realizacji. Mozna by tu przywalić jakimś ryczałtem za rozbudowy przykładowo: 1ml na każdą rozbudowę powyżej 15k :)

Last edited by Lukasevic at 2/23/2009 6:36:38 PM

This Post:
00
74685.3 in reply to 74685.2
Date: 2/23/2009 6:52:33 PM
Overall Posts Rated:
11
1. Niestety już ta średnia jest przekroczona i co zrobimy z tymi co mają już 42 tysiące:/
2. Pomysł jest dobry tylko znowu mamy problem z tymi zespołami, które już mają duże hale.

Ciągle impas:( Ja się teraz nastawiam na rozbudowe własnej hali. Włożę w to wszystkie pieniądze - zobaczymy czy się opłaci, a patrząc dokąd to na razie zmierza jest to najlepsza opcja na polepszenie swojego zespołu.

From: al_said

This Post:
00
74685.4 in reply to 74685.1
Date: 2/24/2009 12:13:25 AM
Overall Posts Rated:
88
Wiesz przeczytałem tytuł tego wątku i z różnymi skojarzeniami postanowiłem zapoznać się z treścią i aż mi się włos zjeżył na to co zobaczyłem. Dla jasności te głupoty na globalu czytałem. Dziwi mnie, że kolejny raz wraca się do tego samego, przecież wprowadzając cięcia dochodów z biletów po 4 sezonie BBcy właśnie tak to argumentowali.

Uważam niestety, że niektórzy nie rozumieją zasad gry, jeżeli Prezes X chce osiągać sukcesy siedząc 20h dziennie na TLu, to proszę bardzo ja nie mam nic przeciwko (tak wiem BBcy mają), jeżeli Prezes Y jest mniej mobilny i stawia tylko na trening nie mam nic przeciwko, jeżeli Prezes Z postanawia całą uzyskaną gotówkę inwestować w halę, to co sezon dopada go grupa posiadaczy kalkulatorów, którzy widzą tylko jedną stronę salda. A czy ktoś zadał sobie trud by policzyć, że ten przebrzydły Niemiec który tak btw, przez cały sezon nie zarabiał aż tyle bo miał słabszą frekwencję (na szczęście to można obliczyć), wydał na rozbudowę przez te wszystkie sezony $12.635.000? Czyli ponad dwa razy więcej niż zarobił przez cały sezon na biletach (7 spotkań sezonu zasadniczego i 3 PO a więc niech mu będzie, że 4.5 kk) a przecież on z tych biletów musi opłacić sztab, zawodników itp., więc zysk "na czysto" był pewnie o połowę mniejszy. Gdyby policzyć wszystkie sezony wątpię, żeby był na jakimś wielkim plusie, zwłaszcza po zlikwidowaniu biletów na mecze Pucharowe.

Hala to owszem jest zyskowna zabawa ale trzeba dużo na początku włożyć, a później cierpliwie czekać żeby zainwestowane pieniądze się zwróciły, a że większość Prezesów widzi to w stylu włożę trochę podkręcę ceny biletów czekając na komplet z kolejną rozbudową, to mogą się nigdy nie doczekać. A później tylko się "podniecają" że ktoś inny zarabia na biletach.

Propozycje zmian? Cóż, to jest gra i trudno oczekiwać żeby Prezes X, Y i Z zarabiali tyle samo wkładając różne nakłady czasu i środków. Poza tym argument, że nowi mają ciężko, no wybaczcie ale nowi nie utrzymają graczy z pensjami w okolicach 100k, a ktoś to musi zrobić. No i trudno wymagać, żeby drużyna grająca od 1 sezonu była do doścignięcia przez nowych Prezesów od ręki. Jak dla mnie droga którą BBcy zmierzają od momentu wprowadzenia potrąceń jest jak najbardziej właściwa, a wprowadzanie nowych "haraczy" to jest droga donikąd. A wracając do nowych, to może niech obrońcy uciśnionych zajmą się bzdurnymi zmianami w Staffie, bo to uderza w nowych, a nie to, że ktoś miał gotówkę i wydał tak jak mu się podoba.

Last edited by al_said at 2/24/2009 12:15:40 AM

From: Jax

This Post:
00
74685.5 in reply to 74685.4
Date: 2/24/2009 2:14:11 AM
Overall Posts Rated:
773773
Zgadzam się z Tobą w 100 procentach . jest jeszcze jedna strona medalu rozbudowując hale wkładamy zarobione pieniądze na początku w coś co wcale nie będzie musiało przynieść w dłuższym okresie zysku na biletach , bo wystarczy że będziemy słabo grać i nici z frekwencji na trybunach . A na początku po inwestycji w halę tak się najczęściej dzieje (np miwman dużo włożył w hale a teraz spadł ,chociaż nie wiem czy dobry przykład podałem :-) ) dlatego że pieniądze poszły nie na wzmocnienie składu tylko w halę .

Po za ty ta gra ma strukturę piramidy i tak niestety musi być że ci na dole zawsze będą mieli trudniej .

From: m4ti_

This Post:
00
74685.6 in reply to 74685.2
Date: 2/24/2009 2:19:19 AM
Overall Posts Rated:
2121
1 Urealnienie frekwencji, kto widział żeby na mecze w kosza przychodziło ponad 20k? W NBA średnia nie przekracza 20 z tego co pamiętam

2 Koszty rozbudowy hali zwiększane wprostproporcjonalne do jej wielkości tu chodzi mi również o urealnienie. Dokładniej zbudowanie hali 15-20 k nie powinno być problemem jak to jest w realu ale zbudowanie 30-40 k monstrum powinno pociagać za soba gigantyczne koszty i długi czas realizacji. Mozna by tu przywalić jakimś ryczałtem za rozbudowy przykładowo: 1ml na każdą rozbudowę powyżej 15k :)

To nie jest NBA:P I tu nigdy pełnego realizmu nie będzie.Chodz przyznaje ze to jest smieszne ze na mecz przychodzi po 40k widzów

Sam jako posiadacz malej hali(6k) nie rozumiem zabardzo postulatow oto aby krzywdzic tych co juz hale wybudowali, poswiecili na to pewnie kupe kasy, którą mogli by np w zawodnikow zainwestowac. Co nie jest zabronione to jest dozwolone, no i managerowie poprostu wykorzystuja to co mogą a ze hala jest dobrym zarobkiem to inwestuja w hale.
A ze druzyny które zaczeły np w 4 sezonie dopiero to naturalną koleją rzeczy jest to iz bardzo trudnym zadanie bedzie dla nich dogonienie tych najlepszych zespołow bo to chyba naturalne. To tak jakbym presez zespołu A klasy miał pretensje ze przez to ze ma maly stadion i mniej medialnych zawodnikow nigdy nie dogoni zawodników z ekstraklasy. Ale wiemy ze BB z realem sie mijają o kilometry.
Uwazam ze jednak cos nalezy z tym zrobic aby np nie doszlo do sytuacji ze ktos ma hale na 100k i na mecze przychodzi 90k widzów bo sory ale to graniczy ze smiesznoscią.
Propozycje zmian?
Zgadzam sie z Lukasevicem ze wraz z powiekszaniem hali powinny byc wyzsze koszta i dłużej trwa, bo to naturalne i jedyne wyjscie z tej sytuacji. Uderzy to w tych co jeszcze duzych hal nie maja ale tez w tych co juz maja bo beda sie 2 razy zastanawiac czy sie oplaca powiekszyc hale.

From: Jax
This Post:
00
74685.7 in reply to 74685.6
Date: 2/24/2009 2:26:52 AM
Overall Posts Rated:
773773
odnośnie porównań do NBA o ile dobrze pamiętam to rekord frekwencji na meczu NBA padł w meczu chyba Toronto Raptors i było wtedy ponad 60 tysiecy ludzi .Wiem że był to jednostkowy przypadek bo mecz odbył się w hali chyba do futbolu amerykańskiego .

To co napisałem powyżej to nie wszystko musi być w stu procentach zgodne z prawdą ale niewiele od niej odbiega .

From: Zaciapa
This Post:
00
74685.8 in reply to 74685.6
Date: 2/24/2009 3:17:54 AM
Overall Posts Rated:
44
Tak jak tu juz pisaliscie - BB nie ma wiele wspolnego z realem. Ale jest podobnie (w mniejszym stopniu) jak w HT - tam jestem w VII lidze i 35k widzow przychodzi - czy ktos w Polsce nawet w 3 lidze widzial takie tlumy ??? Wiec tu bedzie podobnie a hala 100k moim zdaniem pojawi sie juz w tym roku w BB. Sam zaczynam inwestowac w hale - bo mi kasa spadala z tygodnia na tydzien a przynajmniej teraz mam 30k zysku :) i nie mam problemow z plynnoscia.

Co do normalnosci - jak by mecze koszykowki rozgrywane w Polskiej ekstraklasie byly na hali 40k z cenami biletów 10 PLN to pewnie w duzych miastach byl by komplet.

From: miwman

This Post:
00
74685.9 in reply to 74685.8
Date: 2/24/2009 11:01:19 AM
Overall Posts Rated:
2626
z innej beczki dla statystyk po spadku z PLK z 3700 posiadaczy karnetów zostało ich 1900 pewnie są pissed off...

From: pawel
This Post:
00
74685.10 in reply to 74685.9
Date: 2/24/2009 5:20:36 PM
Overall Posts Rated:
66
rozbudowa hali zwraca się po jednym sezonie i to przy maksymalnej cenie za bilety więc według mnie zarzzuty z e ktoś ma duża halę wręcz nie naturalnie dużą to bzdura gdyż najpierw trzeba dużo zainwestować i nim sięzarabia sporo czasu musi minąć.
Jedyne co zrobiłbym na miejscu twórców gry BB to od okreslonego progu np 10 czy 15 tysięcy miejsc wprowadziłbym koniecznosć zakupu telebimów które byłyby dodatkowym kosztem dla naprawde wielkich hal gdyz jak w realu siedząc w hali 50 000 na ostatnim rzedzie siedzeń tak naprawdę niewiele można zobaczyć na parkiecie :)

From: Rahvean
This Post:
00
74685.11 in reply to 74685.10
Date: 2/25/2009 1:57:05 AM
Overall Posts Rated:
1414
Myslicie ze warto wzorowac sie na proporcjach hali Hambourg Bulls ?
Rozbudowałem swoją korzystając z artykułu:
http://www.bbinfo.ovh.org/pl/guides.php?path=guides&b...
ale mam wrażenie że nie do końca się sprawdza.