Pokusil jsem se zamyslet nad tím, proč pravděpodobně v této kvalifikaci naše U21 neuspěje. A dospěl jsem k závěru, že to dlouhodobě bez jednopostového tréninku největších talentů nepůjde. Chtělo by to v každém ročníku aspoň 2 podkošové a 3 vnější hráče trénované jednopostově.
Za určitých předpokladů se dá trénovat 3 hráče po 48 minutách. Hráč odehraje v zápase 48 minut na jednom postu, když má slušnou kondici, v týmu je nominovaných jen 9 hráčů a na ostatních pozicích jsou po dvou. Samozřejmě se hráč nesmí vyfaulovat a zranit. I tak ale občas trenér provede v posledních 2 minutách kulišárnu a hráče stáhne.
Nicméně v těchto případech by se to mohlo řešit, že v týdnech, kdy se minuty na jednom postu nepovedou, trénovat dvoupostově (tohle jde jen u tréninku vnějších hráčů). Předpokládám totiž, že by manažeři, kteří by se zabývali jednopostovým tréninkem drželi jednoho ze dvou režimů:
Trénink vnějších hráčů
- pressure pro PG
- ball handling pro PG
- passing pro PG
- outside shooting pro SG
- one on one pro PG/SG
- jump shot pro PG/SG
- případně týmově stamina a FT
Trénink vnitřních hráčů
- inside defence pro C
- inside scoring pro C
- rebounding pro PF/C
- shot blocking pro C
- one on one pro SF/PF
- jump shot pro SF/PF
Samozřejmě by byla i možná kombinace, aby se vytrénovalo nějaké pěkné SF, ale to by už bylo pro hodně zdatné manažery, protože by to vyžadovalo skladbu týmu takovou, aby se trénovaní hráči mohli hrát C nebo PG a zbytek aby se byl schopný posouvat PG-SG, SG-SF, SF-PF, PF-C a přitom to fatálně neohrozilo ambice týmu.
Zamýšlel jsme se, jestli jednopostový trénink není obětování ambicí týmu, ale naopak jsem dospěl k závěru, že pro top týmy je to jedno z nejlepších řešení, protože na 4 postech mohou mít hotové hráče a na pátém postu jednopostovým tréninkem hráči rychle dosáhnou takových kvalit, aby byli použitelní. (Trochu jsem se inspiroval kanadským Törööö, který je dvojnásobným vítězem BBB, ten má v týmu 3 osmnáctileté PG s vysokým potenciálem).
Proto se sám jako první přihlásím do tohoto programu.
Moje představa je taková, že během této sezony bychom posbírali adepty, kteří by se chtěli zapojit do tohoto programu a po draftu by bylo hlavním úkolem dostat k nim potřebné hráče. Tím, že se přhlásí do programu s předstihem, by získali čas, aby po draftu měli dostatek financí na to, aby si mohli potřebné hráče koupit.
Primárně bych se chtěl zaměřit na hráče s potenciálem 8 a vyšším, aby byli případně později použitelní i pro seniorský NT. V tuto chvíli nemáme moc hráčů s vysokým potenciálem, kteří by měli NT na dosah. Pokud se budeme bavit o 18 letých hráčích, měli by při draftu mít součet vlastností přes 60 a přes 50 součet bez staminy a FT. Zároveň by měli mít obě obrany minimálně 5. (Samozřejmě výhodou je, když budou mít slušné úrovně vlastností, které nebudou trénovat, jako passing u podkošových hráčů).
Hráči nad 210 cm (případně nad 200 cm, protože třeba minulou sezonu jsme neměli ani jednoho nad 210 cm s daným součtem a obě obranama nehledě na potenciál) by měli trénovat podkošovou cestou, hráči do 190 cm (případně do 200 cm) by měli trénovat vnější cestou. Pokud by se někdo vydal na cestu vytrénovat hráče kombinovanou cestou, pak bych doporučoval hráče výšky mezi 190 a 210 cm.
Proto vedle založím ještě jedno vlákno "Jednopostový trénink - zájemci", kde bych byl rád, kdyby se hlásili trenéři, kteří jsou ochotni se zapojit do programu jednopostového tréninku. Raději bych to takhle veřejně, pokud si myslíte, že by bylo lepší tajně, tím, že mi napíšete do pošty, tak bychom systém posléze změnili.
Do toho vedlejšího vlákna bych prosil, aby se jen lidi hlásili, tady v tomto vlákně můžeme vést diskuzi nad navrhovaným řešením.
Last edited by rwystyrk at 4/16/2009 3:49:58 AM