BuzzerBeater Forums

BB Ceska Rep. > Budoucnost U21 – návrh fungování

Budoucnost U21 – návrh fungování

Set priority
Show messages by
This Post:
00
96238.1
Date: 6/11/2009 5:31:01 AM
BC Hostivař
První liga
Overall Posts Rated:
12181218
Second Team:
Jirkov
Jelikož jsme se rozhodl již v dalších volbách po této sezoně nekandidovat na trenéra české U21 a to hlavně z důvodu, že pro jednoho člověka je agenda okolo U21 časově neúnosná a nezvládnutelná, rád bych otevřel diskuzi nad tím, jak přistoupit dlouhodobě k U21, abychom byli konkurenceschopní a trenéři to časově zvládli.
Tohle je můj první návrh, nad kterým očekávám diskuzi:

1. nikdo by neměl být U21 trenérem 2 období po sobě
2. v době voleb by se rovnou vyprofiloval silný kandidát, který by kandidoval za 2 sezony (a bylo by vhodné mu předem vyjádřit dostatečnou podporu pro další volby, i když se samozřejmě může stát cokoli a vítězství v těch volbách předem zaručené nemá)
3. U21 trenér by se staral pouze o hráče, kterým je 20 a 21 (tzn. o ty, kteří budou hrát pod jeho vedením)
4. o hráče 18 a 19 leté by se staral manažer z bodu 2 - jde o hráče, kteří by v případě jeho očekávaného zvolení za 2 sezony, měli hrát v U21 pod jeho vedením, takže by si je navíc profiloval tréninkem pro svůj herní styl
5. U21 trenér (případně za pomoci NT trenéra) by samozřejmě poskytoval podporu v tom, že na začátku sezony v období mezi draftem a resetem nálady v U21 (resp. NT) by projel draft, projel aktualizované vlastnosti hráčů evidovaných z předchozích sezon, ale komunikaci s majiteli o tréninku 18 a 19 hráčů by už vedl předpokládaný budoucí trenér, který by dostal seznam hráčů vytvořených U21 trenérem.

Pozn. Samozřejmě v druhé sezoně cyklu je to trochu komplikovanější, protože noví 18 letí hráči jsou vychováváni jen částečně pro příštího trenéra, ale hlavně pro přespříštího, ale chtít, abychom měli kandidáta 3 sezony předem, už je asi nereálné, už ty 2 sezony budou dost problematické.

Takhle zhruba si to představuji, teď očekávám nějaké názory dalších lidí. Pokud se na nějaké koncepci shodneme, pak by to bylo o tom, najít toho člověka, který po této sezoně bude kandidovat na U21 trenéra (bude se zdát akceptovatelný komunitou) a už teď bych mu dal starost rozvoj 18, 19 letých hráčů a těch 20 letých, se kterými letos nepočítám, ale mají šanci pro příští sezonu.

From: Amare

This Post:
00
96238.2 in reply to 96238.1
Date: 6/11/2009 6:04:27 AM
BC Vizovice Plums
II.4
Overall Posts Rated:
4646
s rwystyrkem zcela souhlasím v tom, že současná agenda je pro jednoho člověka neúnosná. a až to rwystyrk dělat nebude, nejspíše by to nový trenér nestíhal už vůbec. takže já osobně bych byl pro, aby trenér U21 měl toho tzv. asistenta.
aby asistent přešel po 2 sezonách na místo trenéra je logické, stát se ale samozřejmě může při volbách leccos.
mám-li mluvit za sebe, pokud nebude vhodnější kandidát-mladší, zkušenější trenér, s neomezeným množstvím času, který může na netu strávit- klidně budu práci onoho asistenta či skauta pro 18-19 leté hráče dělat. Bez nároku na to, že bych si dělal automaticky čáku na pozici trenéra.To klidně pak přenechám někomu ctižádostivějšímu :-)

From: KifaH

This Post:
00
96238.3 in reply to 96238.2
Date: 6/11/2009 6:23:17 AM
Overall Posts Rated:
3737
Ako, vyzerá to dobre, ale skrýva sa v tom malý problém.

Chce to človeka, ktorý sa bude o repre zaujímať 4 sezóny... Teda nie dve ako U21 tréner, ale aj dve predtým. Je veľmi veľmi ťažké nájsť človeka, ktorý povie, že sa bude zaujímať rok aj štvrť o repre a bude si vykonávať svoje povinnosti. Ak takého nájdete, tak vám zablahoželám. Ale či si on nájde nástupcu, tak to už neviem. Tento systém predpokladá dvoch silných kandidátov v každých voľbách U21. Ja som ich teda toľko ešte nevidel.

Jedným dychom ale dodávam, že súčasný systém je neúnosný. Takže jednoznačne prichádza na rad delegovanie funkcii. Nakoľko nie je pri U21 toľko ľudí, aby mohol mať každý iba jednu funkciu, je potrebné aby skauti aj koordinovali tréning hráčov, ktorých nebude mať na starosti U21 tréner osobne. Myslím, že s týmto by nemusel byť až taký problém. U21 tréner by len občas prezrel skoky hráčov a prípadne opravil nariadený tréning.

Netreba totiž zabúdať, že sú ľudia, ktorí sa o repre zaujímajú a robia skauting, no kandidovať nechcú. Rwystyrkov plán ich nejak nezahrňuje, okrem ich obvyklej práce, že na začiatku každej sezóny vyhľadajú talenty.

From: rwystyrk

This Post:
00
96238.4 in reply to 96238.3
Date: 6/11/2009 6:37:48 AM
BC Hostivař
První liga
Overall Posts Rated:
12181218
Second Team:
Jirkov
Co se týče těch dalších lidí, tak těm se určitě nebráním, zapojení dalších lidí je vítáno. Ale podle mne by si to měl vždycky koordinovat ten daný U21 manažer, případně budoucí U21 manažer. Jestli jen stanoví obecná pravidla pro trénink a pak dá skautovi/skautům na starosti komunikaci s majiteli, to už je čistě v jeho kompetenci.

Ale v tom návrhu jsem vycházel z toho, že je vůbec docela problém najít lidi, kteří se chtějí nějakým způsobem angažovat. A předpokládám, že když se někdo bude chtít angažovat aktivně, že spíš bude chtít časem načichnout i k té trenéřině, i když nevylučuji i opačné případy.

V tuhle chvíli dělám drtivou většinu věcí okolo U21 sám, s některými "drobnostmi" okolo mi pomáhá docend a nově amare. Nicméně musím dořešit sdílení dat mezi skautama, abych na ně mohl delegovat více věcí. Docend mi něco posílal ohledně sdílení na dokumentů na googledoc, tak dneska už bych se na to snad mohl podívat a začít případně využívat.

This Post:
00
96238.5 in reply to 96238.4
Date: 6/18/2009 5:48:25 AM
Overall Posts Rated:
3636
No ja osobne bych si to predstavoval ve stylu :
1) trener - odpovedny pouze ze sestaveni soupisky a herni strategie, sledovani souperu
2)asistent - porada s trenerem a koordinace lidi pod nim, doporuceni hracu trenerovi
3)4 skauti - ti rozdeli divize a budou se starat (sledovat hrace od 18 az do 21!!!)

Z tech bodu jej jasna provazanost - tedy musi se jednat o sehranej tym lidi, kteri navzajem veri jeden druhymu ze vybere tu nejoptimalnejsi variantu.

Existoval by samozrejme "karierni" postup tedy ze skauta se stane asistent a z asistenta trener. S tim ze samozrejem plati - za uspechy muze tym a za nespechy trener :)

PS: trener je porad hlavni booss a jeho slovo je zakon

From: symbi

This Post:
00
96238.6 in reply to 96238.5
Date: 6/18/2009 6:09:25 AM
Overall Posts Rated:
100100
3)4 skauti - ti rozdeli divize a budou se starat (sledovat hrace od 18 az do 21!!!)

Neviem či je to zatial potrebné, nárazové je to iba po drafte a dá sa to stíhať.
Takisto je prístup aj k novým managerom ktorý sa prihlásia do hry.

Časom to bude určite potrebné, teraz je skôr prvoradé udržať tých čo sa prihlásia do hry.
Neviem ako je to u vás ale ak si pozrieš vlákno Pribúda nás (tak nás až tak moc nepribúda)

From: MVP24_Cz

This Post:
00
96238.7 in reply to 96238.6
Date: 6/18/2009 6:44:29 AM
Overall Posts Rated:
3636
Ja tam jeste zapomnel dopsat jednu dulezitou vec....ten plan pocita v podstate s tim ze jakoby na pozici asistenta (spis koordinatora) by nstoupil rwystirk a trenerem by mohl byt klidne i zahranicni kouc (proste uspesenj trener)

From: Nuno

This Post:
00
96238.8 in reply to 96238.7
Date: 6/18/2009 6:47:56 AM
Overall Posts Rated:
22
k tomu trenérovi, zahraničního bych moc nechtěl, mohl by vzniknout komunikační problém, teda pokud by nešlo o manažera ze Slovenska, toho bych klidně bral, ale zahraniční trenér nevím nevím

This Post:
00
96238.9 in reply to 96238.8
Date: 6/18/2009 10:43:41 AM
Overall Posts Rated:
3030
Jo s tim souhlasim, vim ze spoustu lidi odradilo jen to ze tu nebyla cestina a pak kdyby meli komunikovat anglicky-ne kazdy to zvlada na excelentni urovni, mohl by nastat problem a pripadny talent by nemusel byt dobre veden

This Post:
00
96238.10 in reply to 96238.5
Date: 6/18/2009 10:59:12 AM
BC Hostivař
První liga
Overall Posts Rated:
12181218
Second Team:
Jirkov
K tomu mám poznámku, že sehnat 6 lidí, což předpokládá Tvůj návrh, se mi zdá prakticky nemožné.

Ale v podstatě vidím paralelu v našich návrzích, akorát teda s tím, že já jsem to viděl tak, že trenér se stará o hráče, kterým je 20-21 sám (tedy lépe řečeno 21 leté, plus ty 20 leté, co mají šanci na U21 v probíhající sezoně). Takových hráčů je cca. 40, navíc je potřeba se operativně mezi pátečním tréninkem a pondělním zápasem rozhodnout, jestli někoho donominovat, tak by jeden mezičlánek zbytečně zvyšoval riziko, že trenér nedostane informace včas.
Asistent by se pak staral o všechny ostatní hráče. Jestli by to dělal sám nebo by si na to sehnal 1 až X asistentů by byla čistě jeho zodpovědnost.

V současné době jsem to provedl tak, že jsem hráče, které sledujeme, rozdělil mezi sebe a Amareho.

From: elxter

This Post:
00
96238.11 in reply to 96238.1
Date: 6/18/2009 1:24:56 PM
Overall Posts Rated:
00
Dalo by se to skoro podepsat, návrh obecně je moc dobrý ;)
Jen jedna věc. Pokud ten "asistent" přestane sledovat 18yo a 19yo hráče, tak nastávají problémy - to že se přijde o nastávajícího trenéra U21 zas takový problém není (prostě se najde někdo jiný nebo znovu výjmečně zakandiduje současný trenér U21). Větší problém je věc jiná - pokud ten asisten přestane své hráče sledovat, tak o těchto hráčích najednou nemá nikdo ani povědomí. Proto bych to neomazoval na jednoho člověka, ale nechal bych na tom pracovat, každého kdo chce (nezávisle na sobě) - podle jejich píle se pak za dvě sezony vyprofiluje ideální kandidát. Problém je také to, že by se nemusel najít sdostatečný počet lidí co by to chtěli dělat - z toho důvodu si myslím, že je skoro sebevražda, kdyby se trenér U21 přestal snažit mít, alespoň elementární přehled o těchto mladých hráčích a někdo by mu měl pravidelně předávat jejich databázi (třebas v notepadu).