BuzzerBeater Forums

BB Makedonija > Zbogum

Zbogum (thread closed)

Set priority
Show messages by
This Post:
00
218122.10 in reply to 218122.9
Date: 5/20/2012 12:57:55 PM
Bregalnica
II.2
Overall Posts Rated:
11
timot mi e Bregalnica Delcevo :D a vo pravo si deka zaednicata nikade ne e kako ovde.pozdrav

From: Xsago
This Post:
00
218122.11 in reply to 218122.10
Date: 5/20/2012 2:19:30 PM
Overall Posts Rated:
128128
Tocno e deka samo ke ti bidat prodadeni igracite a timot nema da ti se raspadne. Mozes slobodno samo da si zemes mladi igraci i da gi treniras i iako ke ispadnes sezonava ke postavis dobri temeli na nova generacija na timot.

P.S. I jas imam tim na hattrick ama nekako ne mi e interesno i voopsto ne sum aktiven. BB si e BB :)

From: maska

This Post:
00
218122.12 in reply to 218122.11
Date: 5/20/2012 4:35:25 PM
Bregalnica
II.2
Overall Posts Rated:
11
ako e taka znaci ostanuvam ovde i ke bidam topovska hrana za site :D pozdrav , prodolzuvame so druzenjeto.

From: Dadimo

This Post:
00
218122.13 in reply to 218122.12
Date: 5/20/2012 4:38:48 PM
Overall Posts Rated:
5555
ako e taka znaci ostanuvam ovde i ke bidam topovska hrana za site :D pozdrav , prodolzuvame so druzenjeto.

Не се секирај, ќе ти ги играме со трета постава само ти не се откажувај од BuzzerBeater :)

From: Dadimo

This Post:
00
218122.15 in reply to 218122.14
Date: 5/20/2012 5:35:32 PM
Overall Posts Rated:
5555
И тоа што викаш, јас пола од трета постава ги отпуштив па сега сум со нецели 2 ипол постави :)
Шала на страна, сигурно нема да ставам играч со 150К или 200К ако остане со играчи од 4-5К.
Инаку се согласувам дека многу тешко се доаѓа до пари во играва во последно време, после 2 сезони без ПР-менаџер денес си купив еден базичен со специјалност, толку пари имав за жал.

This Post:
00
218122.16 in reply to 218122.12
Date: 5/20/2012 6:17:56 PM
Overall Posts Rated:
203203
Економија, економија, економија.

Често пати сме збореле на темата таа е навистина во сржта на играта.
Се во ББ се изразува во бројки, а најважните од нив се бројките на економијата.
Навистина, ББ не е ништо друго освен игра на економија.

Умешноста во менаџирањето со економскиот баланс на тимот е разликата помеѓу успех и неуспех. Нам ние видлив дел од тој економски баланс кој го гледаме во форма на недела разлика помеѓу приходите и расходите. Голем е предизвикот да се изнајде форма на долгорочно успешно управување со заработката и потрошувачката, но во принцип тоа и не е на ниво на rocket science.

Внимание треба да се посвети на неделните, краткорочните (неколку-неделни периоди) и долгорочните (сезонски, повеќесезонски) финансиски фактори. Тоа е планирање. Навистина, ние понекогаш се наоѓаме во состојба да внесеме доза на поголема економска агресија и свесно да одиме во загуба, со цел да оствариме одреден резултат. Меѓутоа треба да имаме на ум дека таквиот пристап нема иднина на долг рок. Едноставно, таквиот момент на економска агресија треба да има своја цел во функција на точно определен рок. По исполнување на целта/завршување на тој определен рок треба да „се стегне финансискиот ремен“. Која е поентата да составиш 1 милионски ростер и него да го држиш 20 недели, кога таквиот ростер е потребен во само 4 недели?

Интересен момент, кој често го забораваме, посебно ние прволигашите, е тренингот. Тренингот е фантастична алатка со која може да бајпасираме трошок. Имено, вредноста на платата се ажурира само еднаш во сезоната - и тоа на самиот почеток! Цели 14 недели играчите ќе ја имаат истата плата. Следи илустрација:

Ситуација #1: Купување 27+ годишен центар со 250к+ плата на почетокот на сезоната и следен профил:

Скок Шут: Добар Шут од далечина: Недоволен
Надворешна Одб.: Недоволен Техника: Недоволен
Продорност: Просечен Додавање: Недоволен
Внатрешен Шут: Епски (18) Внатрешна Одб.: Епски (18)
Скокови: Натприроден (15) Блокади: Добар (8)

Несомнено, тоа е одличен играч и (веројатно) исполнет потенцијал. Прав прволигашки allstar кој ќе доминира во најголем дел од сезоната, особено на нејзиониот почеток. Меѓутоа, сето тоа си доаѓа со цена. Овој играч за 1 сезона ќе извлече 250к x 14 недели = 3,5 милиони долари. Куме, многу е! Ако овој играч НЕ го тренираме тој ќе биде на исто ниво на квалитет на крајот на сезоната како и на почетокот на сезоната. Платата на крајот на сезоната ќе му биде иста како онаа на почетокот.

Ситуација #2: Купување 22 годишен играч, со потенцијал МВП+, и плата 100к на почетокот на сезоната.
Овој играч е сеуште неизграден и има многу простор за напредок, и да речеме дека го има овој профил:

Скок Шут: Добар Шут од далечина: Недоволен
Надворешна Одб.: Недоволен Техника: Недоволен
Продорност: Просечен Додавање: Недоволен
Внатрешен Шут: Величенствен (16) Внатрешна Одб.: Величенствен (16)
Скокови: Светска класа (14) Блокади: Добар (8)

Разликата помеѓу двата играчи е +2 внатрешен шут, +2 внатрешна одбрана и +1 скокови за првиот (5 скила разлика). Финансиската разлика е 150к повеќе за првиот играч.

Ако вториот играч го купите на почетокот на сезоната и веднаш пристапите кон 1 позициски тренинг на центарски вештини, овој играч има голема можност при крајот на сезоната да го достигне нивото на првиот. Така, вие во даден момент од сезоната ќе имате ист по квалитет играч како првиот, само што овој ќе ви бара 150к плата помалку неделно.

Интересно е што во ситуација на плејоф судир помеѓу два тима, од кој едниот го поседува првиот, а вториот тим го поседува „истрениран“ вториот играч, сопственикот на првиот тим, ако се ориентира само врз основа на плата, може да направи превид. Ќе си рече, мојот 250к играч има да го растури неговиот 100к играч. Кобна грешка!

Да, тренингот знае да биде зафркната работа ;)

Инаку, за 14 недели газдата на вториот играч за него ќе потроши 100k x 14 = 1,4 милиони долари.

This Post:
00
218122.17 in reply to 218122.16
Date: 5/21/2012 5:04:11 AM
Hip Hop Macedonia
II.1
Overall Posts Rated:
7575
Бреј што ти е ББ Заедница... Спасија уште еден ББ Менаџер :)
Братство и единство <3 !
Маska со среќа со новиот тим, и што е можно побрзо во прва, пак :)

This Post:
00
218122.18 in reply to 218122.16
Date: 5/21/2012 3:34:37 PM
Bregalnica
II.2
Overall Posts Rated:
11
potpolno se slozuvam so tebe i ja s ja imav istata matematika ama poslednive 2-3 sezo ne ja praktikuvav i ete dojdov do bankrot, toa e losta vest, dobrata vest e sto mi ostanuva timot i salata kako sto e nadgradena i ne ke moram se od pocetok a ke treba samo pravilno da investiram ako ostanat pari od ovie sto se na prodazba, zagubata mi e 1.6 a mislam deka ke se raborcam bez problemi i ke mi ostane nekoja paricka i ke prodolzime so druzbata, ke bidam topovska hrana za site vas :D, ako nekoj ima potreba od nekoj od moite igraci ke ve zamolam samo da pratite koga zavrsuva nadavanjeto i da ne dozvolite nekoj da gi zeme za bez pari nekoj. Uste ednas fala na podrskata.

This Post:
00
218122.20 in reply to 218122.19
Date: 5/21/2012 4:20:27 PM
Bregalnica
II.2
Overall Posts Rated:
11
da da mnogu se stari, ima samo eden sto vredi poveke od milion Kristóf Csopaki, a + ke zemam pari i od edna utakmica okolu 500 000 zemav do sega aj sega neka zemam 400 000 kako i da e sramota ke bide ako ne se odborcam :D.

Advertisement