BuzzerBeater Forums

BB Poland > [U21] Mistrzostwa Świata

[U21] Mistrzostwa Świata

Set priority
Show messages by
From: Siwy

This Post:
11
288533.10 in reply to 288533.9
Date: 8/2/2017 2:47:26 PM
Overall Posts Rated:
15061506
OLIMPIA - dzięki za słowa wsparcia!

Dejvidd - myślałem bardziej o Kupisie i Snopczyńskim, którzy ostatnio mieli poważne problemy z minutami. Niemniej masz rację, niektórzy zawodnicy (oprócz Żyjewskiego Kukla) pomimo fajnych minut po prostu mają niefart z GSami.

POLSKA 95, Senegal 74

W tym spotkaniu cieszy mnie tylko łatwe zwycięstwo. Mam wrażenie, że ten wynik sugeruje, że nie jesteśmy tak mocni, jak mi się wydaje, choć trzeba uwzględnić fakt, że z Senegalem na razie każdy zdaje się męczyć. Na pewno niepokoją mnie obrony - zaczynam mieć wyrzuty sumienia, że zagrałem normala z Chilijczykami, miało to pewien sens, ale konsekwencje tego zagrania są niestety widoczne. Afrykanie wbijali nam punkty na każdej pozycji (około 30-40%), zwłaszcza na obwodzie - to poważny powód do zmartwienia przed starciem z Kanadą. Na usprawiedliwienie można dodać, że z US zagraliśmy tam na wiele wyższym poziomie, co pokazuje, że może była to kwestia ofensywnego podejścia do meczu i można ten element nieco poprawić. Wyjściowa 5-ka w ataku nieźle, ale można było ugrać więcej. Ławka zawiodła w ostatniej kwarcie, przez co zamiast realnego +30 mamy tylko +20. To może się na nas zemścić, jeśli nie uda nam się zdobyć trzeciego, w praktyce zapewniającego awans zwycięstwa.

W innych spotkaniach warto zwrócić uwagę na CT Tajwanu z Włochami. Dla Azjatów to był już mecz ostatnej szansy - na ich szczęście, wygrali go 16 punktami. Wnioski są dwa - Włosi znowu mają fasadową moc, a Tajwan ma jeszcze szanse, jeśli dobrze zagra z Senegalem (co wywoła presję na Kanadzie). Niepokoi mnie wysoki poziom meczu Chin z Hiszpanami - którąś z tych ekip będziemy musieli po Kanadzie ograć, jeśli chcemy dalej wspinać się w rankingu MŚ. Niepokoi mnie wygrana Brazylii, bo uświadomiła mi, że RPA wcale nie musi zapewnić sobie awansu z Urugwajem, a takim łatwym rywalem Brazylia nie jest. Na razie mam wrażenie, że w zeszłym tygodniu mój pogląd na naszą sytuację mógł być nieco zbyt optymistyczny. Mecz z Kanadą wiele nam tutaj powie.

Leniwy, stary, wyliniały kocur. Czasem jeszcze zerknie na polskie tłumaczenia.
From: Kac100

To: Siwy
This Post:
11
288533.11 in reply to 288533.10
Date: 8/3/2017 5:45:49 PM
Overall Posts Rated:
435435
Jan nie wygrasz mistrzostwa to po sezonie robimy wybor i zatrudniamy nowego trenera. ;)

From: Kowal

This Post:
00
288533.12 in reply to 288533.11
Date: 8/4/2017 11:15:50 AM
Penetrator City
IV.30
Overall Posts Rated:
308308
Chyba, że wpadnie na zjazd i dobrze pogada :)

This Post:
00
288533.13 in reply to 288533.12
Date: 8/6/2017 6:02:36 PM
Overall Posts Rated:
15061506
Zjazd jest przed wyborami, może być problem

POLSKA - KANADA

Po 2 tygodniach "pewniaków" kolejny mecz za 6 punktów. Zwycięzca wychodzi z grupy z całkiem okazałym 3-2 i niezłą pozycją startową do II rundy. Niestety, w tym tygodniu nie mamy szczęścia z formami/kontuzjami. Naprawdę fajne minuty nie przełożyły się na dobre GSy (7-ki Snopka i Żyjewskiego mnie zabolały), do tego dochodzi kontuzja Kukli. Mogło być bardziej komfortowo. Na papierze jesteśmy faworytem, ale zawsze boję się niemiłej niespodzianki

Opinia eksperta

This Post:
11
288533.14 in reply to 288533.13
Date: 8/8/2017 5:46:58 PM
Overall Posts Rated:
15061506
POLSKA 83, Kanada 61

Tradycją chyba robi się to, że jeśli ma ciężko, a mecz wydaje się być na styku... to kończy się to dla nas lekko, łatwo i przyjemnie. Udało się naprawdę pewnie pokonać Kanadyjczyków, nie tracąc przy tym zbyt dużo sił. Owszem, mam wrażenie, że pomógł nam tutaj niefortunny wybór taktyki u naszych rywali (Cletus, szef Kanadyjczyków, z reguły dobrze wychodził na patiencie/princetonie, który eksponował Parksa; niestety, wybrał II, które bywa zawodne, i tym razem akurat zawiodło), ale tak czy siak, styl, jaki zaprezentowaliśmy, może robić wrażenie.

Bohaterem dnia zdecydowanie wydaje się być Józefowicz. 16/28 to bardzo dobry wynik strzelecki, który pociągnął naszą drużynę i pozwolił nadzwyczaj szybko rozstrzygnąć mecz. Trzeba też jednak docenić m.in. postawę Soczka (9 asyst, 0 oddanych rzutów - poświęcił indywidualne wyczyny kadry) oraz podkoszowych strzelców - Dyakova i Krosmana (obaj nieco powyżej 50%, stanowili ujście dla rzutów, których nie chciał wziąć Józefowicz). Niepokoi trochę słaba postawa ławki, która pozwoliła Klonowym Liściom na dość dużo w ataku, oraz Burghardt (5/17 niepokoi, nawet jeśli może być spowodowane nieco gorszym flow, niż te, które daliśmy Józefowiczowi).

Pośród innych spotkań wyróżnił się hit wczorajszej kolejki. Pomimo dobrego startu odwrotki Włochów Squadra Azzurra w ostatnich sekundach musiała uznać prymat amerykańskiego Dream Teamu, przegrywając 88-85. Można zaryzykować twierdzenie, że tym meczem Amerykanie zaklepali już jedno z czterech miejsc w półfinale MŚ. Najprawdopodobniej to samo będzie można powiedzieć o zwycięzcy przyszłotygodniowego starcia Francja-Hiszpania.

Skupmy się jednak na spotkaniach, które mogą mieć bezpośrednie znaczenie dla układu najlepszej 8-ki i sił, które się w nich znajdą. "Do trzech razy sztuka" - mogą powiedzieć Tajwańczycy, który po raz 3 przejechali się na TiE. Senegal zagrał mecz o wszystko przeciwko Azjatom, dzięki czemu zdołał sobie zapewnić pierwsze zwycięstwo na MŚ. Tym zagraniem Tajwan praktycznie wyrzuca do kosza wszystko to, co wypracował sobie CT-em z Włochami. Co prawda nadal można sobie wyobrazić, że wygrają oni z USA w ostatniej kolejce po kolejnym CT i pozostaną w turnieju, lecz z takimi startami w encie ciężko ich sobie wyobrazić gdziekolwiek indziej, niż na 2 ostatnich miejscach końcowej tabeli. W przyszłym tygodniu warto zwrócić uwagę na mecz Chiny-Brazylia. Wygrana w praktyce zapewnia Canarinhos awans do top 8 z 1-2, przegrana oznacza, że będą oni skazani na łaskę Urugwajczyków, którzy będą musieli wygrać z RPA. Czy możemy tu liczyć na straty enta ułatwiające nam walkę z Brazylią w dalszych rundach? A może ew. porażka Chin i wynikające z niej 0-3 mocno utrudni im walkę z nami w końcowej tabeli? Zobaczymy, jak ten mecz wpłynie na sytuację na MŚ.

From: Krzychu

This Post:
22
288533.15 in reply to 288533.14
Date: 8/9/2017 1:25:00 AM
KK Falcons
III.1
Overall Posts Rated:
701701
My tez kilka sezonów z rzędu jechaliśmy do domu ze względu na granie TIE. teraz to już inna bajka ;-)

This Post:
00
288533.16 in reply to 288533.15
Date: 8/13/2017 5:32:03 PM
Overall Posts Rated:
15061506
Teraz można się z tego śmiać... ale staram się nie zapominać, że kiedyś wół cielęciem był. Niemniej wydaje mi się, że w ostatnich paru sezonach wprowadzono pewne zmiany dt. enta, przez które rzucanie TiE cały czas staje się opłacalne.

POLSKA - WŁOCHY

Ostatnim razem, gdy mieliśmy okazję się spotkać, rezultat (41944) był dość dramatyczny...

Tak, rywal był mocniejszy, ale patient okazał się bardzo złym pomysłem. 10-33 Tyszki to nienajlepszy wynik, ale o klęsce przesądziła też jeszcze niższa skuteczność pozostałych graczy. (...) W obronie niby tak wielkiej kompromitacji nie zaliczyliśmy, ale można odnieść wrażenie, że skupienie się na grze defensywnej jeszcze bardziej "pomogło" Włochom wybronić nasze rzuty.

Trzeba przyznać, że tym razem powinniśmy sobie poradzić troszkę lepiej, ale nie oznacza to bynajmniej, że będziemy faworytami. Po prostu jeśli zjedziemy poniżej 15-20 pkt porażki, to będzie dobrze. W sumie to spotkanie powinno być podobną historią do tej z US - "fajnie byłoby wygrać, ale najpewniej nam to się nie uda". Najprawdopodobniej będę wolał się skupić na ograniu Chin, by zająć w miarę spokojnie 5, a nie 6 miejsce. Jeśli uda nam się jeszcze wykombinować wina z Francją/Hiszpanią, może uda nam się nawet zdobyć medal. Włosi zaś pomimo wpadki z US najpewniej myślą minimum o finale...

Zmian w kadrze na razie brak, choć niektóre formy mogłyby być lepsze. Będzie ciężko ustawić mi jakąś taktykę, by zaskoczyć Włochów... ale mam nadzieję, że końcowy rezultat będzie w miarę niezły

This Post:
00
288533.17 in reply to 288533.16
Date: 8/15/2017 6:12:26 PM
Overall Posts Rated:
15061506
Polska 76, WŁOCHY 86

W sumie głupio wyszło... bo kto wie, czy gdybym nie rzucił normala, to byśmy nie wygrali. Albo gdyby Włosi nie rzucili normala - wygląda bowiem na to, że przestraszyli się oni możliwości porażki z naszą reprezentacją. I słusznie - pomimo wygranej Squadry Azzurry do samego końca nie daliśmy im spokoju. Przyczyniła się do tego nie taka zła gra w ataku. Co prawda 16/54 Barczuka wrażenia nie robi (choć uzyskaliśmy z nich 37 pkt), ale reszta drużyny zamiast pudłować wszystko, zaprezentowała podobną skuteczność. Warto zwrócić uwagę na zbiórki - w OR nawet zremisowaliśmy (choć to chyba kwestia farta, a nie dobrego ratingu). Niestety, zbyt dużo naszych rzutów było blokowanych (12-2 dla Włochów). Trochę też popuściliśmy im w defensywie - choć głównie w I połowie, w II nasz zespół spisywał się nieźle. Może to być po trochu wina pudła w GDP - ryzykowaliśmy, uważając, że ten mecz można wygrać tylko zagraniem na jedną kartę.

W innych spotkaniach koniec końców bez sensacji. Chyba, że za taką uznać tylko normal Tajwanu w meczu o życie z US. Oczywiście, nie trzeba nadmieniać, że spotkanie zakończyło się demolką. Azjaci przegrali aż 60-107! Z pewnością są oni największymi przegranymi I rundy MŚ, jeśli w ogóle nie całej imprezy, jako, iż ten rezultat i wygrana Kanady z Senegalem (104-78) przypieczętowały ich eliminację.
Wymęczone przez Urugwaj zwycięstwo nad RPA (102-98) nie pozwoliło Afrykanerom wyjść z grupy - zapewniło za to awans Brazylii. Ta chciała pozostawić kwestię wejścia do top 8 w swoich rękach, i dlatego rzuciła CT. Niestety, nie zadziałało. Chiny wygrały z Canarinhos 78-59 i teraz ekipa z Ameryki Płd. jest właściwie skazana na zajęcie ostatniego miejsca w finałowej rundzie.

Ciężko ocenić mi terminarz II rundy. Zaczynamy od Hiszpanii i Francji - teoretycznie jeśli przegramy oba te spotkania, żegnamy się z medalami, z drugiej strony może dzięki temu rośnie nasza szansa na zaskoczenie tych zespołów. Potem raczej pewna wygrana z Brazylią, a na koniec mecz z Chinami - niewątpliwie arcyważny. Najpewniej zdecyduje on o awansie do półfinału bądź zajęciu 5 miejsca na MŚ, które w tej chwili jest chyba nowym realistycznym celem.

From: gooziec

This Post:
00
288533.18 in reply to 288533.17
Date: 8/16/2017 3:50:13 AM
Overall Posts Rated:
543543
Terminarz może okazać się tak samo idealny, jak i okropny. Jakby udało się zgarnąć wina w jednym z dwóch pierwszych meczy, to może się okazać, że będziemy w grze o medale i to z szansami na śladowe ilości enta. Z drugiej strony jeżeli źle się rozegra starcia z Hiszpanami i Francuzami, to w ostatnich dwóch przyjdzie jedynie walczyć o 5 lokate. Niemniej forma zdaje się rosnąć (bardzo dobre mecze z Kanadą i Włochami), więc jestem dobrej myślo

From: Dejvidd

This Post:
11
288533.19 in reply to 288533.17
Date: 8/19/2017 5:17:49 AM
Overall Posts Rated:
188188
Żyjewski nareszcie w formie, jedziemy z nimi ;)

This Post:
00
288533.20 in reply to 288533.19
Date: 8/21/2017 3:33:00 PM
Overall Posts Rated:
15061506
Krótko mówiąc:
- tak, wiem, że zapomniałem o zapowiedzi meczu, słaby internet nie pozwolił mi napisać
- graliśmy w praktyce o półfinał MŚ
- menago Hiszpanów próbował wymusić na mnie TiE
- wybór był pomiędzy nożem w plecy w was (TiE) a w Hiszpanów (normal)
- wsadziliśmy w Hiszpanów
- mimo to przegraliśmy po dziwnym meczu (43109)
- szczegółowa analiza za parę dni, bo jestem trochę wkurzony, a i w sumie nie wiem, co się tu zdarzyło

Advertisement