"Το restart το πιο κομβικό σημείο στην ιστορία της ομάδας"Μία από τις καλύτερες ομάδες των τελευταίων χρόνων στην Α1 είναι ο
Aetos Anogeion B.C. Ιδρύθηκε τη μακρινή 8η σεζόν και γύρω στην 39η, όπου και βρισκόταν στην ΙΙ.2, έβαλε ένα πλάνο. Πήγε στην IV (μάλλον) οικειοθελώς, οπλίστηκε με... υπομονή και με πολύ προπόνηση και τη σεζόν 46 στέφθηκε Πρωταθλητής στο πρωτάθλημα Hellas II.1 πανηγυρίζοντας την άνοδο στην πρώτη τη τάξη κατηγορία.
Μόλις στη 2η σεζόν του πήγε σε δύο τελικούς! Έχασε στις λεπτομέρειες στο Κύπελλο από τον Xeftilaiko, ενώ στο πρωτάθλημα με μία επική γκάφα που δε θα θέλει να θυμάται ούτε ο ίδιος (έδωσε οδηγίες ιδιωτικού στο... φιλικό) δεν ήταν ανταγωνιστικός απέναντι στους terastiousp. Δε το έβαλε κάτω όμως. Τη σεζόν 51 έφτασε στους τελικούς, με τον πολύπειρο OLYMPIAKOS PIRAEUS LEGEND, ήταν καλύτερος και κατέκτησε το πρώτο του πρωτάθλημα, ενώ πέρυσι σήκωσε το Κύπελλο απέναντι στον... μισητό (Supernova Elites). Μάλιστα, στην πρώτη του συμμετοχή στο ΒΒΒ έφτασε μέχρι τα προημιτελικά!
Αρχικά πάμε εκεί που νομίζω ότι ξεκίνησαν όλα. Στη σεζόν 39 όπου ήρθε ως ντραφτ ο Tsiompanakis που μαζί με τους Mandagi, Gabriel είναι η τριπλέτα της περιφέρειας που οδήγησε τον Αετό στην Α1 αλλά και στην κατάκτηση των τίτλων. Πως πήρες την απόφαση να κάνεις δύο βήματα πίσω για να ακολουθήσουν πολλά βήματα μπροστά και μίας και αναφέρθηκε η τριπλέτα μπορείς να πεις δύο λόγια για τον καθένα.
Ξεκινάς από το ίσως πιο κομβικό σημείο στην ιστορία της ομάδας. Κατ’ αρχάς, όπως είπες, η ομάδα είχε ιδρυθεί πολύ καιρό πριν, και είχε περάσει πολλές φάσεις. Είχα φτάσει αρκετές φορές ημιτελικούς και τελικούς Β εθνικής, κάποιες φορές μάλιστα με εξαιρετικές ομάδες αλλά κακό timing. Η ενασχόλησή μου πέρασε από διαφορετικές φάσεις, με αρκετές σεζόν να ασχολούμαι οριακά και να προπονώ έναν παίκτη, και άλλες να ψάχνομαι με εξελάκια και να χαζεύω τις ομάδες που κατακτούσαν το ΒΒΒ. Νομίζω πιο έντονα από ποτέ ασχολήθηκα εκεί στο 2016 περίπου σεζόν 34-36 και μετά με Vitosha και TEHRAN. Ήμουν Β εθνική, και με μία γερασμένη ομάδα και αρχηγό τον Hall of Famer Tadeusz Literski και παίκτες με εμπειρία και μαξ 55κ μισθό είχα κερδίσει πλεονέκτημα έδρας που όμως δεν ήταν αρκετό. Φυσικά, και να ανέβαινα τότε, η παραμονή μου θα ήταν πολύ σύντομη. Κάπως έτσι είχα πάρει την απόφαση να παίξω το BB με την λογική της «προπόνησης γρήγορου χρήματος», αγόρασα 3 παίκτες στα 24 και προπονούσα. Παράλληλα, ο Ivkovic είχε αρχίσει ήδη να τεστάρει προπονήσεις που είχαμε μάθει ή δει στους πρωτοκλασάτους τότε παίκτες. Τότε προπονούσε μάλιστα τον Pelle που τώρα έχω στην ομάδα! Ο καιρός λοιπόν πέρναγε, μαζεύαμε γνώσεις από μηνύματα σε Έλληνες και ξένους μάνατζερς, και σε κάποια φάση αποφασίσαμε ότι ίσως έπρεπε να προπονήσουμε φημισμένους παίκτες για την άνοδο με φόντα στην Α1. Αγαπάω τους «σουπερστάρ» παίκτες με χαμηλό μισθό, αλλά αν ήθελα να έχω 140+ σκιλλ παίκτες, θα έπρεπε να προπονήσω φημισμένους, καθώς ποτέ δεν ένοιωθα άνετα να ξοδέψω τα ποσά που κοστίζουν έτοιμοι. Συγχρονιστήκαμε λοιπόν, και έτσι τη σεζόν 38-39 πάρθηκε η απόφαση για το restart. Ανέκαθεν μου άρεσαν οι κοντοί παίκτες, και το ότι μου έτυχε φημισμένος παίκτης κοντός και μάλιστα Κρητικός (βάσει επιθέτου!) ήταν μεγάλη τύχη.
Όσον αφορά τους παίκτες τώρα, ήθελα να βγάλω 3 guard. Ο Νίξον που είχα αγοράσει ήδη τα είχε όλα εκτός λίγης πάσας, και ο Τσιόμπα βγήκε με 7+ πάσα. Κάπως έτσι, πήραν θέσεις στο 1 και 2 και έλειπε το 3. Τη θέση αυτή καλύπτει από τότε περήφανα ο Gabriel. Οι παίκτες μου νομίζω ότι είναι ένας καθρέπτης των μπασκετικών μου προτιμήσεων. Είναι της Ελληνικής σχολής. Πολύ (πολύ) άμυνα, καλοί χειριστές-πασέρ, καλοί rebounder (για το ύψος τους) και ισορροπημένοι επιθετικά. Στην προσπάθεια να κάνω τον Τσιόμπα διεθνή (έστω και για λίγο) μάλιστα, πήραν ακόμη περισσότερα σκιλλ απ' ότι αρχικά στόχευα, και τώρα τους καμαρώνω (και τους πληρώνω :)).