Dakle, sutra nas u Slovackoj ocekuje posljednja utakmica kvalifikacija za Europsko prvenstvo. Nazalost, sigurni smo da je posljednja s obzirom da nemamo vise ni teoretskih sansi za plasman dalje. Medjutim, mozemo biti zadovoljni uradjenim. Stvorila se pozitivna atmosfera u zajednici, ljudi se javljaju za skauting i ocekujem da se uskoro vide rezultati tog rada.
Ostaje gorak okus nakon prosle dvije utakmice, jednu smo izgubili na produzetke, dok smo drugu izgubili jedan razlike - od objektivno jacih protivnika, Hrvatske i Ukrajine.
Nas sljedeci protivnik je Austrija, direktni konkurent za trece mjesto. Iako ovo trece mjesto nema pretjeranu vaznost u vidu prolaska dalje, bitno je za popravak plasmana na svjetskoj rang listi. Trenutno smo 25. i mozemo jos napredovati.
Austrija je u slicnoj situaciji poput nas. Izgubili su u tijesnoj utakmici od Ukrajine, da bi u proslom kolu pretrpjeli poraz od 18 razlike protiv Hrvata.
Austrijska BB zajednica je mala i kompaktna, 15/17 njihovih igraca igra u Austriji, sto je impresivan podatak. Ponovo, jedan od tih dvojice "stranaca" igra u BiH, a radi se o Fabianu Aigneru iz ekipe Kokosara. Reprezentaciju vec 7. sezonu zaredom predvodi LA-Fairness, za kojeg sa sigurnoscu mogu reci da je jedan od najboljih menadzera svijeta. Svoju strategiju razvoja zajednice uspjesno provodi tokom svojih mandata i rezultati su vidljivi. Njihova ekipa gura prilicno dobro, nabijeni su sekundarcima i u izvanrednoj su formi tokom svih utakmica.
Nas tim je, iako ponovo zaustavljen u kvalifikacijama, zadovoljan uradjenim poslom. Bili smo blizu svih konkurenata a kostur ekipe je mlad i moze samo napredovati u buducnosti. Ovu ekipu odlikuje izvanredan protok lopte i odlican sut iz igre. Tokom ovog kvalifikacijskog ciklusa se primijeti nemogucnost da se iskontrolise skok i znamo da se na tome treba raditi u buducnosti.
Tico splico se osvrnuo na uradjeni posao, rekavsi da zajednica mora biti zadovoljna:
"Zao mi je sto se ekipa nije plasirala dalje na Evropsko prvenstvo. Mislim da bi to bio veliki uspjeh pored ovakvih svjetskih velesila ali raduje cinjenica da smo bili izuzetno blizu i da se mozemo nositi sa svima. Mislim da clanovi nase zajednice mogu biti zadovoljni uradjenim, pogotovo jer smo u kljucnim momentima imali odredjenih problema sa formom. Slijedi nam igranje prijateljskih utakmica do kraja sezone i tu cemo uigravati razlicite kombinacije i postepeno se oprastati od igraca koji se trebaju penzionisati. Raduje cinjenica da nismo ograniceni samo na jednu taktiku, sto nam moze donijeti poprilicne pogodnosti u sljedecim sezonama.
Sljedece sezone igramo utjesni turnir i tu cemo se truditi da odigramo sto bolje. Ovaj sportski dogadjaj je uvijek shvacan ozbiljno kod nas i mi cemo nastaviti tu tradiciju."
Kapiten Slaven Bacanovic se, pak, izjasnio o predstojecoj utakmici:
"Mislim da je Austrija izuzetno nezgodan protivnik. Imaju jak i izbalansiran tim, odlicne igrace koji imaju sekundarne skilove na vrlo visokom nivou i sa takvim jednim timom se vrlo tesko nositi. Siguran sam da i oni zale sto se nisu uspjeli plasirati u sljedecu fazu ali ce dati sve od sebe da osvoje to trece mjesto. Naravno, i mi cemo se potruditi jer na samom kraju, imati 5-2 omjer je vrijedno paznje."
Dodjite sutra na chat u 18.00 i podrzite ovu ekipu do pete pobjede.