Hej,
Mam wrażenie, że takie pytanie o historyków pojawia się cyklicznie co 8-10 sezonów

Najpierw postaram się odpowiedzieć na Twoje wątpliwości. Nie wiem czy czytasz forum czy nie, w każdym razie tutaj masz bazę zawodników naszej NT dla zawodników w wieku 22, 23, 24, 25 lat oraz top100 Kadry.
Link:
(https://docs.google.com/spreadsheets/d/17IMsq4CbsaMB7Wsyzv...)Po drugie już wspominałem, ilu i jacy zawodnicy będą powoli wchodzić do Kadry - znajdziesz ich w pierwszym poście tutaj:
(301131.1). Możesz sobie sprawdzić w jakim są wieku.
Nie wiem jakie SS10 mają inne Kadry, w każdym razie w ostatnich kilku- (nastu) sezonach z ok. 1500 menadżerów mamy obecnie niecałe 900 klubów. Mniej o ok. 40%, czyli znacznie mniej możliwości, żeby Historycy mogli się rozwijać, być Draftowani etc. Spójrz na zeszły sezon, nawet Łotwa, która w Świecie BB nie jest zbytnio utytułowana (jeśli mamy być dokładni, to nie mają żadnego trofeum w swojej gablocie) była w stanie nas sprać u siebie w Pucharze Pocieszenia bez większego problemu, a jestem przekonany, że mamy na pewno lepszych zawodników. Liczba userów BB-Łotwy? Poniżej 200. Pomijam fakt lepszej formy rywala i HCA, ale wg Ciebie jako byli Mistrzowie Świata bez problemu powinniśmy ich pokonać, prawda?
Tak jak już wcześniej kilka osób napisało było kilku MVP, którzy mieli walny wpływ na wyniki Kadry, powinien wśród nazwisk pojawić się także Wierzba, który do czasu Garbolińskiego był topowym SFem w Kadrze.
Ktoś mądry z Globala kiedyś udowodnił, że doświadczenie praktycznie nie ma większego znaczenia na wyniki (jeszcze ktoś inny ostatnio to napisał na Forum PLK - przepraszam, ale zapomniałem nicków).
Poza tym, czy SS10=140 (obecnie nawet 141 jeśli mamy być dokładni) to dla Ciebie mało? W czasach świetności naszej Kadry, Ciesielczuk grałby moim zdaniem w pierwszej piątce gdyby był w formie... Gra się rozwija, a SS10 rosną i będą rosnąć ze względu na infrastrukturę oraz dzięki asystentom trenera, więc nie dziw się, że taki młody zdolny trafił do NT. Inni, starsi zawodnicy mają inne atuty w rękach, ale brakuje widocznie im trochę w głównych skillach, żebym mógł ich powołać.
Nie wiem czy kiedyś pracowałeś przy Kadrach, ale postaram Ci się przybliżyć trochę schemat (o którym troszkę już Siwy napisał) jaki działa w przypadku NT.
Piszemy do Właścicieli stosowne maile o skille zawodnika, plany treningowe, zaplecze treningowe itp., ale często one pozostają bez odpowiedzi, większość z nich. Poza tym odpowiedź na maila nie zawsze wiąże się z chęcią trenowania pod Kadrę. Nie każdy menadżer chce się poświęcać dla Kadry. 2 sezony IS/ID dla obrońcy? nie, dziękuję. Tak też marnują się talenty, szczególnie to widać w wieku 23-24 lat - gdzie topowi zawodnicy trenują boczne skille, inni już odpuszczają i biją tylko główne. Wielu z menadżerów nie widzi sensu trenować IS/ID lub górne skille dla wysokich w takim wieku, bo trening zwalnia, a i tak nie wiadomo jakie będą efekty i czy w ogóle będzie szansa na Kadrę.
Poza tym w wieku 22 lat, gdy przejmujemy zawodników z potencjałem MVP+ wymagamy już jakichś skilli drugoplanowych - obrońca z IS i/lub ID na poziomie 3 już nie ma szans na doścignięcie reszty, chyba że będzie to jakiś skrajny przypadek.
Jeśli masz jeszcze jakieś wątpliwości to pisz.
Ten post nieco nawiązuje do ankiety jaką dałem w najnowszym wątku NT - bardzo dużo głosów było za zwiększeniem ilości projektów treningowych pod NT i część za rozbudowaniem siatki skautów NT.
Również jestem za tym.Problemem jednak jest to, że nie ma chętnych na skautów. Pytałem kilku doświadczonych osób, niestety od każdej z nich dostałem odpowiedź odmowną ze względu na brak czasu... Poza tym po kilku ogłoszeniach, że potrzebujemy skautów jako NT, zgłosiła się jedna osoba, która i tak bardzo pomaga obu Kadrom.