BuzzerBeater Forums

BB Poland > Potencjał w u21

Potencjał w u21

Set priority
Show messages by
From: Jax

This Post:
00
131706.106 in reply to 131706.105
Date: 2/18/2010 11:36:44 AM
Overall Posts Rated:
773773
ja bym tak gościowi sprawy nie stawiał . bo może być tak że taki grajek będzie trenowany do 25-26 lat i być super graczem , no i co zrobić jak będzie lepszy od tych z kadry nie powoływać go ???

From: Czesław

To: Jax
This Post:
00
131706.107 in reply to 131706.106
Date: 2/18/2010 12:28:13 PM
Overall Posts Rated:
179179
To są dwie różne kwestie. Ty piszesz o gościu, który po postawieniu przednim tak jasno sprawy zreflektował się i na zasadzie " ja im pokażę " zaczął trenować. Ja zaś mówię o takim Prezesie, który albo mówi, że nie sprzeda bo nie, lecz trenować też nie będzie. Trenera kupi, ale za sezon albo za dwa. O kimś takim myślę. Czyż nie szkoda cennego czasu skauta?

This Post:
00
131706.108 in reply to 131706.96
Date: 2/18/2010 12:33:02 PM
Overall Posts Rated:
179179
)
Co zaś do planów trenowania tylko głównych pod U21. Od ostatniej dłuższej dyskusji w tym temacie myślałem nad rozwiązaniem i wyszło mi, że skoro problemu pensji nie ma być, to niech się w takim razie nie okaże, że pojawi się już w NT. Zatem ja nie mam nic przeciwko jeździe z głównymi na maxa. Stąd tylko postulat, aby w bazach zostawali naprawdę tylko tacy graczy, którzy po wyjściu z U21 mieli boki takie (5-7) aby był naprawdę sens je podciągać. Podciąganie z niższych to już tylko sztuka dla sztuki i zabawa dla masochistów, farmerów i tego typu tworów. Jeśli tego nie będzie (przypadkiem bądź nie) okazać się może, że liderem U21 będzie jakiś golas, którego na siłę będzie trzeba nagle rozwijać pod NT w bokach, których nigdy nie miał...

Szefciu czekałem, aż włączysz się do dyskusji:).
Tyle mądrych rzeczy zostało napisane, ja tylko trzymam kciuki, żeby to nie była taka kolejna sztuka dla sztuki;). Albowiem wątków z podobną zawartością było już wiele.
Z zacytowanym powyżej fragmentem Twojej wypowiedzi w pełni się zgadzam i popieram. Możemy dyskutować o podciąganiu boków i w kilku wypadkach będzie miało to sens już w U21, jednak trzeba zdecydować co warunkuję taką decyzję. Potencjał czy stan boków? Lub też oba te czynniki naraz?
Ja to widzę tak:

1. Znamy mniej więcej wartośc wartość pensji przy jakim blokuję się dany potencjał.

2. Dla poszczególnych pozycji wiemy lub się dowiemy czy i dla jakiego potencjału blok osiągamy już w czasie gry i treningu zawodnika dla u21.

3. Jeżeli np. wiemy żę potencjał wieloletnia gwiazda blokuję sie przy 100-120k, i z obliczeń wychodzi na że blok złapiemy w wieku 21 lat, to moim zdaniem nie ma co patrzeć na boki tylko wymaksować to co najważniejsze. Przecież taki zawodnik i tak zwykle nie ma i nie będzie miał szans na NT.

Dlaczego nie patrzeć na bok?
Bo już w czasie draftu podzieliśmy grajków w następujący sposób:
a. skile główne - średnia 6-7, lecz słąbe i niższe boki z uwzglenieniem jak bardzo niskie mogą być.
Owszem wyjdzie niedorozwinięty "mutant", ale tacy, szczególnie w u21 mają rację bytu.
b. Skille główne -średnia 5-7, lecz wyższe boki. W tym wypadku cieszymy się, że są ;).

4. Dla potencjałów wyższych, MVP(?)/HOF/LK w górę robimy taki sam podział jak przedstawiłem wyżej, lecz w tym wypadku można a dla niektórych trzeba już w czasie gry w u21 podciągnąć o bokach. Które i o ile to niech wyjdzie w praniu,lub też w zależnośći od tego jak te boki się kształtują.

Co nam da wg mnie taki system
Mamy graczy z wysokim potencjałem (MVP itd. ), niektórzy jak na swój wiek wymaksowani w głównych skillach, lecz nadal mogący trenować oraz słabszych troszkę w głównych skillach, lecz rekompensujących to rozwiniętymi bokami i też nadal mogących trenować.

Na koniec, ponownie apeluję do selekcjonerów, aby założyli na wszystkich forach polski czerwony wątek z najważnieszymi wytycznymi i wiadomościami o kadrze. Taki wątek może okazać się bardzo pomocny i również zaoszczędzić pracy skautom, a ich skrzynkom pocztowym masy spamu z pytaniami typu : czy mój 20 latek nada się do kadry u21?".

Last edited by Czesław at 2/18/2010 12:33:40 PM

This Post:
00
131706.109 in reply to 131706.108
Date: 2/18/2010 12:42:39 PM
Overall Posts Rated:
99
IMO sprawa z trenigiem powinna wyglądać tak.
MVP i wyżej, nabijamy ile wlezie skille potrzebne dla u21. A w wieku lat 22 robimy mu boki. Później w zależności od potrzeb decydujemy jaki ma mieć rozkład skilli taki gracz dla NT. Tylko trzeba się spodziewać stałej i wysokiej pensji już od 21 roku życia.

This Post:
00
131706.110 in reply to 131706.109
Date: 2/18/2010 1:29:22 PM
KS Goldena
PLK
Overall Posts Rated:
41294129
Second Team:
KS Golden Grizzlies
Postulat mój taki, aby bazy 18latków były od startu takie, że rzeczywiście z każdego z nich da się zrobić reprezentanta NT.
Popatrz na obecną kadrę U-21 i zobacz ilu graczy nie ma szansy na NT. Gdybyśmy zrobili tak jak mówisz to w U-21 tych graczy by teraz nie było. Pomijasz fakt, że bardzo wielu graczy z potencjałem MVP+ się wykrusza w trakcie tych 4 sezonów. Do U-21 dociera naprawdę niewielu. Gdyby tak jeszcze dodać te Twoje wymagania odnośnie bocznych skilli to w U-21 by chyba nikogo nie było z obecnych tam w tej chwili zawodników:D
-----------------------------------------------------------------------------------
Co do podziału scautów na U-21 i NT. Ja bym był jednak za ciągłością pracy, a więc za tym aby scaut brał jeden rocznik i prowadził tych zawodników do końca, aż do NT i dalej. Ciągłość pracy z zawodnikiem i we współpracy na linni scaut-właściciel ma według mnie wiele zalet, nad którymi nie będę się już rozwodził.
Scaut, który wziąłby jeden rocznik miałby np. przerwę 2 sezonów zanim wziąłby kolejny rocznik. W taki sposób mielibyśmy więcej scautów i co za tym idzie wiele różnych myśli szkoleniowych. Mogłoby to dać fajne efekty w NT.
-------------------------------------------------------------------------------------
Jeżeli chodzi o podział zawodników na NT i U-21 to uważam, że nie jest on konieczny. Po prostu po pierwszym sezonie treningów, po rozpoznaniu właścicieli, ich możliwości, zdolności do podporządkowywania się stawianym wymaganiom treningowym i co do trenera, należy wybrać kilku ciekawych graczy (z w miarę fajnymi bokami) i poświęcić ich w zupełności NT. Po tak dokładnej selekcji myślę, że można by było wybrać około 3 specjalnych kompletów (zawodnik+właściciel). Gdyby co sezon dochodziło do NT po 3 bardzo zbilansowanych, bardzo dobrych zawodników z każdej pozycji to byłoby bardzo dobrze. W taki sposób i U-21 będzie mocna i co sezon do NT będzie trafiała świeża krew, która będzie czyniła tą reprezentację realnie silniejszą. Myślę, że więcej nie trzeba...

Last edited by kozlik4 at 2/18/2010 1:37:12 PM

This Post:
00
131706.111 in reply to 131706.65
Date: 2/18/2010 3:46:41 PM
Baltic Strong
IV.29
Overall Posts Rated:
17181718
To ja podam Ci cyferki z ostatniego daftu
- PG - 69
- SG - 125
- SF - 130
- PF - 71
- C - 57

Tyle było zawodników w ostatniej bazie ( również 19 latkowie z wysokim potencjałem ).

Kryteria były następujące:
- pensja 4 tys ( 3999 tez się mógł łapać ;) dla wszystkich z wyjątkiem MVP, historyków i legend...bo dla nich nawet jak pensja wynosiła 3,4 tys to brałem
- zawodnicy 19 letni musieli wyróżniać się pensją i potencjałem
- do PG, SG i SF potencjał minimalny to alstar chociaż i tak jak wprowadzałem skile to wywalałem takich niedorobionych...
- PF - potencjał min wieloletnia gwiazda
- C - potencjał minimalny supergwiazda ( choć chyba kilka wieloletnich też się tam dostało...do przeróbki;)

Ilu zawodników odpada to dokładniej mogą skauci powiedzieć gdyż oni mają na bieżąco kontakt z właścicielami i aktualizują bazy.

This Post:
00
131706.112 in reply to 131706.111
Date: 2/18/2010 4:11:39 PM
AC_Milan
IV.31
Overall Posts Rated:
231231

Co zaś do planów trenowania tylko głównych pod U21. Od ostatniej dłuższej dyskusji w tym temacie myślałem nad rozwiązaniem i wyszło mi, że skoro problemu pensji nie ma być, to niech się w takim razie nie okaże, że pojawi się już w NT. Zatem ja nie mam nic przeciwko jeździe z głównymi na maxa. Stąd tylko postulat, aby w bazach zostawali naprawdę tylko tacy graczy, którzy po wyjściu z U21 mieli boki takie (5-7) aby był naprawdę sens je podciągać. Podciąganie z niższych to już tylko sztuka dla sztuki i zabawa dla masochistów, farmerów i tego typu tworów. Jeśli tego nie będzie (przypadkiem bądź nie) okazać się może, że liderem U21 będzie jakiś golas, którego na siłę będzie trzeba nagle rozwijać pod NT w bokach, których nigdy nie miał...

Zgadzam się, dlatego jestem za podziałem zawodników pod U-21 i pod NT. Prawda jest taka, że właśnie niektórych (z obecnej U-21 większość) zawodników już się nie da trenować pod NT.
Dlatego to co pisał hatchet jest ok. Do U-21 trenujemy skille główne w odpowiednich proporcjach, a potem tym, którzy się do NT nadają trenujemy boki. Co innego z tymi, których odpuszczamy w U-21. Tam można zacząć od podciągnięcia im boków ;)
O ile w przypadku obwodowych i C łatwo jest ustalić co jest skillami głównymi, a co bokami, to w przypadku SF czy PF to już nie jest takie oczywiste i tu jest właśnie pole do dyskusji. Dla kogoś JS u PF jest bokiem, a dla kogoś innego jest skillem głównym... Konieczny jest też podział na zawodników pod określone taktyki, bo to również determinuje skille główne i boki szczególnie u skrzydłowych ;)

From: R-Allen

This Post:
00
131706.113 in reply to 131706.109
Date: 2/18/2010 5:47:47 PM
Overall Posts Rated:
2020
hatchet zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości. U tych grajków trzeba wyćwiczyć główne skille jak tylko się da, aby był z nich jak największy użytek w U21. Jak ktoś chce, żeby jego grajek grał w kadrze U21 to przez te 4 sezony cały trening musi poświęcić na trening głównych skilli bo na ''boki'' nie ma czasu. Od min 22 lat można zacząć ćwiczyć boki tym zawodnikom z wysokim potencjałem i z realnymi szansami na kadrę NT. Ale taka jest moja opinia a wiadomo, że żadnym expertem nie jestem ;)

This Post:
00
131706.114 in reply to 131706.95
Date: 2/18/2010 6:38:39 PM
AC_Milan
IV.31
Overall Posts Rated:
231231
Wiem ze to bedzie pracochlonne i moze jest ryzykowne i bezmyslne, ale co myslicie o zrobieniu pare grup zawodnikow, tzn:
docelowo do NT, docelowo do U21, eksperymenty [hardkor defense :), wszechstronni i rzutowszczyki - ofensywni gracze].

Wystarczą według mnie 2 grupy:
- docelowo do NT
- docelowo do U21

I w ramach tych grup podział na graczy pod odpowiednie taktyki

This Post:
00
131706.115 in reply to 131706.97
Date: 2/18/2010 6:39:06 PM
Overall Posts Rated:
112112
a co powiecie o takiej supergwieździe(19 lat)?
11 10 10 6 11 6 2 1 7 1 4 1 1
czy on nie ma szans na NT bo ma za słaby dół?

W mojej opinii nie ma szans. Wynika ona z tego, że staram sobie wyobrazić jak będzie wyglądała gra reprezentacji za kilka(naście?) sezonów. Wtedy trenować główne do maxa będą umieli już wszyscy i o jakości danej repry zaczną świadczyć głównie umiejętności poboczne...Używając lotnych słów można by rzec "O Twojej sile zdecyduje najsłabsze ogniwo".

U niego widzę tych słabych ogniw za dużo. Sytuacja mogłaby być jakże odmienna, gdyby miał to 6-7 w ID...ale nie ma :/
Osobiście w same wejścia pod kosz nie wierzę. Jeśli nastawiać się na granie LI, to tylko z IS na odpowiednim poziomie...

Mogę zanęcić tylko pewien wątek, ale nie chcę za bardzo odbiegać...
Wejście pod kosz: Ta umiejętność pozwala graczowi zdobyć punkty bez konieczności otrzymania dobrego podania od innego zawodnika. Im wyższy poziom tej umiejętności tym wyraźniej zwiększa się ilość i jakość rzutów.

W tej definicji DV zdecydowanie bardziej ufam pogrubionemu zdaniu niż temu standardowo przyjmowanemu pierwszemu. Stąd moje umiłowanie dla DV ostatnio...W zespole być może ciągle jeszcze mam DV za niskie i może dopiero muszę się przekonać do zdania nr 1, ale na ten moment jeśli LI to tylko z IS.

Stąd ten grajek to tylko opcja do Runa i właściwie tylko przeciw Runowi. Przy Look Inside brak IS, przeciw LI brak ID...Jak dla mnie gracz za mało przydatny i zbiórki to tylko dodatek.

This Post:
00
131706.116 in reply to 131706.108
Date: 2/18/2010 7:05:28 PM
Overall Posts Rated:
112112
Post, który sprawia, że przez głowę przewija mi się najwięcej myśli w jednostce czasu :)
Muszę się jednak z nim przespać, bo teraz już nie dam rady odpisać...Przez noc postaram się znaleźć haki ;)

Advertisement