BuzzerBeater Forums

BB Poland > [NT] Puchar Pocieszenia - sezon 46.

[NT] Puchar Pocieszenia - sezon 46.

Set priority
Show messages by
From: Sztuker

This Post:
11
299556.108 in reply to 299556.104
Date: 8/30/2019 11:23:57 AM
Szerszony
PLK
Overall Posts Rated:
13101310
Second Team:
Szerszony II
Hej,

Mam wrażenie, że takie pytanie o historyków pojawia się cyklicznie co 8-10 sezonów

Najpierw postaram się odpowiedzieć na Twoje wątpliwości. Nie wiem czy czytasz forum czy nie, w każdym razie tutaj masz bazę zawodników naszej NT dla zawodników w wieku 22, 23, 24, 25 lat oraz top100 Kadry.

Link: (https://docs.google.com/spreadsheets/d/17IMsq4CbsaMB7Wsyzv...)

Po drugie już wspominałem, ilu i jacy zawodnicy będą powoli wchodzić do Kadry - znajdziesz ich w pierwszym poście tutaj: (301131.1). Możesz sobie sprawdzić w jakim są wieku.

Nie wiem jakie SS10 mają inne Kadry, w każdym razie w ostatnich kilku- (nastu) sezonach z ok. 1500 menadżerów mamy obecnie niecałe 900 klubów. Mniej o ok. 40%, czyli znacznie mniej możliwości, żeby Historycy mogli się rozwijać, być Draftowani etc. Spójrz na zeszły sezon, nawet Łotwa, która w Świecie BB nie jest zbytnio utytułowana (jeśli mamy być dokładni, to nie mają żadnego trofeum w swojej gablocie) była w stanie nas sprać u siebie w Pucharze Pocieszenia bez większego problemu, a jestem przekonany, że mamy na pewno lepszych zawodników. Liczba userów BB-Łotwy? Poniżej 200. Pomijam fakt lepszej formy rywala i HCA, ale wg Ciebie jako byli Mistrzowie Świata bez problemu powinniśmy ich pokonać, prawda?

Tak jak już wcześniej kilka osób napisało było kilku MVP, którzy mieli walny wpływ na wyniki Kadry, powinien wśród nazwisk pojawić się także Wierzba, który do czasu Garbolińskiego był topowym SFem w Kadrze.
Ktoś mądry z Globala kiedyś udowodnił, że doświadczenie praktycznie nie ma większego znaczenia na wyniki (jeszcze ktoś inny ostatnio to napisał na Forum PLK - przepraszam, ale zapomniałem nicków).

Poza tym, czy SS10=140 (obecnie nawet 141 jeśli mamy być dokładni) to dla Ciebie mało? W czasach świetności naszej Kadry, Ciesielczuk grałby moim zdaniem w pierwszej piątce gdyby był w formie... Gra się rozwija, a SS10 rosną i będą rosnąć ze względu na infrastrukturę oraz dzięki asystentom trenera, więc nie dziw się, że taki młody zdolny trafił do NT. Inni, starsi zawodnicy mają inne atuty w rękach, ale brakuje widocznie im trochę w głównych skillach, żebym mógł ich powołać.

Nie wiem czy kiedyś pracowałeś przy Kadrach, ale postaram Ci się przybliżyć trochę schemat (o którym troszkę już Siwy napisał) jaki działa w przypadku NT.

Piszemy do Właścicieli stosowne maile o skille zawodnika, plany treningowe, zaplecze treningowe itp., ale często one pozostają bez odpowiedzi, większość z nich. Poza tym odpowiedź na maila nie zawsze wiąże się z chęcią trenowania pod Kadrę. Nie każdy menadżer chce się poświęcać dla Kadry. 2 sezony IS/ID dla obrońcy? nie, dziękuję. Tak też marnują się talenty, szczególnie to widać w wieku 23-24 lat - gdzie topowi zawodnicy trenują boczne skille, inni już odpuszczają i biją tylko główne. Wielu z menadżerów nie widzi sensu trenować IS/ID lub górne skille dla wysokich w takim wieku, bo trening zwalnia, a i tak nie wiadomo jakie będą efekty i czy w ogóle będzie szansa na Kadrę.
Poza tym w wieku 22 lat, gdy przejmujemy zawodników z potencjałem MVP+ wymagamy już jakichś skilli drugoplanowych - obrońca z IS i/lub ID na poziomie 3 już nie ma szans na doścignięcie reszty, chyba że będzie to jakiś skrajny przypadek.

Jeśli masz jeszcze jakieś wątpliwości to pisz.

Ten post nieco nawiązuje do ankiety jaką dałem w najnowszym wątku NT - bardzo dużo głosów było za zwiększeniem ilości projektów treningowych pod NT i część za rozbudowaniem siatki skautów NT. Również jestem za tym.
Problemem jednak jest to, że nie ma chętnych na skautów. Pytałem kilku doświadczonych osób, niestety od każdej z nich dostałem odpowiedź odmowną ze względu na brak czasu... Poza tym po kilku ogłoszeniach, że potrzebujemy skautów jako NT, zgłosiła się jedna osoba, która i tak bardzo pomaga obu Kadrom.

OG.
From: Michael

This Post:
00
299556.109 in reply to 299556.105
Date: 8/30/2019 11:43:48 AM
My Entire Team Sucks
II.2
Overall Posts Rated:
194194
Nie znam się, to się wypowiem! :)
Radomir jest kotem i również w mojej reprezentacji (która jakby nie patrzeć jakieś mniejsze sukcesy osiągnęła) miałby pewne miejsce w składzie!

No dla mnie to sytuacja jest daleka od dobrej, nie mówiąc o optymalnej, kiedy jest ktoś taki jak Garboliński, czyli żywy dowód na to, że da się wytrenować koksa, a musimy grać dużo słabszym 27-latkiem i jeszcze nim się zachwycać. No, ale pewnie się nie znam i jest to dowód naszej potęg i w ogóle jak to wszystko jest świetnie. ;)

@Siwy:

Niby fajna historia, która nagradza upór właściciela, ale czy to nie jest przypadkiem odpowiedź na pytanie dlaczego wyniki są jakie są? Bo to trochę zbyt duży rozrzut pomiędzy rocznikami - albo 35 letnie dziadki, albo młokos, który z jego potencjałem nie powinien zaliczyć więcej niż kilka spotkań w kadrze, a to i tak przy optymistycznym założeniu, że pozostali bez formy lub kontuzjowani. A już na pewno nie w tym wieku (zakładam, że expa ma bardzo niskiego po osiągnięciach klubu właściciela).

Na szybko sprawdziłem sobie draft, z którego wyszedł (11 numer) - to tylko tam było dwóch historyków przed nim. A gdzie się podziała reszta, szczególnie z wcześniejszych roczników?

Odpowiadając na twoje pytanie - nie. To, że w kadrze znajdują się pojedynczy MVP, jeszcze nie świadczy o jej słabości. Gdybyś wgryzł się w nasze ostatnie mistrzowskie składy, zauważyłbyś, że ważnymi elementami rotacji byli w nich tacy MVP jak Kudyk (50+ gier w kadrze), Wierzba (50+ gier w kadrze) czy Bukowy (75+ gier w kadrze). Jeśli czasami tacy zawodnicy nadrabiają braki w swoich pensjach fajnymi buildami, pełnymi najważniejszych skilli (OD, IS, ID), nie widzę powodu, by z tego nie korzystać.

Pozwolę sobie zauważyć, że trening tak przyspieszył, że porównywanie graczy zaczynających na nowych zasadach, czy trenujących przez większą część już na nowym systemie, z zawodnikami przed zmianami, jest kompletnym nieporozumieniem. Teraz 29-latka z TSP 140, to nie trzeba się wcale wysilać żeby zrobić, szczególnie na obwodzie.

Odwracając sytuację - gdzie mamy takich podkoszowych jak Wiśniewski? ;)
Co do zmarnowanych HoFów - tak, w idealnym świecie fajnie byłoby wyłapywać każdy taki talent, ale BB to o tyle urocza gra, że można w niej roztrwonić taki potencjał na kilkanaście różnych sposobów (słabe skille po drafcie, brak treningu, monoskillowe buildy, buildy bez defów, botyfikacje, brak chęci do wywalenia kilku baniek na trenerów, brak kilku baniek do wywalenia na trenerów, Szwedzi/Niemcy/Anglicy wierzący, że 18-20 w SB zwalnia z obowiązku posiadania IS/OD, menedżer półbot psujący formy), że nawet pomimo najlepszych chęci naszego sztabu większość HoFów kończy w piachu. Nie przypadkowo ostatnie bazy pokazały, że wystarczy 125 TSP, by twój gracz był w top 100 kraju pod tym względem. O treningu łatwo się mówi, tylko trudno się go robi ;)

No to jak to w końcu jest - jesteśmy tacy mocni, czy słabi? :)

Przecież nikt nikomu nie każe trenować do kadry, ale jak już się za to bierze, to niech to robi poprawnie. Kolejna sprawa - po co nam 100 średnich zawodników? Wystarczy mniejsza ilość kozaków, a takie "średnie uzupełnienia" zrobią się same, dokładnie tak samo, jak ma to miejsce obecnie. Tym bardziej, że zawodnik nie gra w kadrze sezon, dwa, ale troszkę dłużej. Więc nie musi być w każdym roczniku nie wiadomo jakiej ilości graczy, jak i ich właścicieli.

From: Michael

This Post:
00
299556.110 in reply to 299556.108
Date: 8/30/2019 11:47:28 AM
My Entire Team Sucks
II.2
Overall Posts Rated:
194194
Mam wrażenie, że takie pytanie o historyków pojawia się cyklicznie co 8-10 sezonów :D

No to jest przynajmniej spokój na dłuższy czas. ;)
Nie wiem jakie SS10 mają inne Kadry, w każdym razie w ostatnich kilku- (nastu) sezonach z ok. 1500 menadżerów mamy obecnie niecałe 900 klubów. Mniej o ok. 40%, czyli znacznie mniej możliwości, żeby Historycy mogli się rozwijać, być Draftowani etc. Spójrz na zeszły sezon, nawet Łotwa, która w Świecie BB nie jest zbytnio utytułowana (jeśli mamy być dokładni, to nie mają żadnego trofeum w swojej gablocie) była w stanie nas sprać u siebie w Pucharze Pocieszenia bez większego problemu, a jestem przekonany, że mamy na pewno lepszych zawodników. Liczba userów BB-Łotwy? Poniżej 200. Pomijam fakt lepszej formy rywala i HCA, ale wg Ciebie jako byli Mistrzowie Świata bez problemu powinniśmy ich pokonać, prawda?

Szczerze, to wcale nie zakładałem, że Łotwę pykniemy, ale Izrael to już tak. :p

Inna sprawa, że liczba userów spada praktycznie wszędzie, a nie tylko u nas.
Tak jak już wcześniej kilka osób napisało było kilku MVP, którzy mieli walny wpływ na wyniki Kadry, powinien wśród nazwisk pojawić się także Wierzba, który do czasu Garbolińskiego był topowym SFem w Kadrze.

Jeszcze raz powtórzę - nie ma sensu porównywać graczy z nowego systemu treningowego, z tymi idącymi po staremu. To, że Ciesielczuk grałby kiedyś, nie oznacza, że powinien grać teraz. Dla mnie sytuacja gdy MVP jest naszą nadzieją, w połączeniu z wielką dziurą, która jest w rocznikach pomiędzy nim, a Garbolińskim jest problemem, nie sam zawodnik.
Ktoś mądry z Globala kiedyś udowodnił, że doświadczenie praktycznie nie ma większego znaczenia na wyniki (jeszcze ktoś inny ostatnio to napisał na Forum PLK - przepraszam, ale zapomniałem nicków).

To co w takim razie robi w kadrze Stasiłowicz? :D

From: gooziec

This Post:
00
299556.111 in reply to 299556.109
Date: 8/30/2019 11:53:14 AM
Overall Posts Rated:
544544
Z tym przyspiewszonym treningiem w kontekście NT to troche sia zagalopowałeś, bo najwsześniej za 3-4 sezony pierwsi zawodnicy na sterydach zaczną pukaćc do kadry. I wtedy zgodze się, że obecność MVP w kadrze będzie świadczyć o jej problemach

Last edited by gooziec at 8/30/2019 11:53:41 AM

From: Sztuker

This Post:
11
299556.112 in reply to 299556.110
Date: 8/30/2019 12:36:04 PM
Szerszony
PLK
Overall Posts Rated:
13101310
Second Team:
Szerszony II
Z Izraelem wyszło jak wyszło - już pisałem parokrotnie dlaczego przegraliśmy i biorę winę w pełni na siebie.

Nowy system treningowy jest od paru sezonów, bodajże czterech? Kadrowiczów jeszcze nie ma zbudowanych w pełni z asystentów trenera, którzy wg mnie dają całkiem dużo. Co najwyżej taki właśnie Radomił mógł skorzystać z siłowni od paru sezonów, co mogło się przyczynić do paru skoków.

Stasilowicz ma główne skille i górę póki co. Wymaksowanych głównych skilli jeszcze nie mają Omyszkiewicz, Szemraj, Mędrala, Borzecki itp... Omyszkiewicz to jedynie nadzieja, ponieważ jest MVP, Mędrala to Kuchniak 2.0 (a sami dobrze wiemy jak bardzo Kuchniak jest potrzebny tej Kadrze...) ale najjaśniejszymi postaciami NT powinni być Szemraj i Borzecki. Z głowy więcej nie pamiętam talentów jakie się szykują pod koszem.

OG.
This Post:
00
299556.114 in reply to 299556.108
Date: 8/30/2019 2:39:18 PM
Behemoty
II.2
Overall Posts Rated:
7373
hm...tez mnie ten 27 mvp frapuje...nie ma go nawet w top100 a gra w reprze? chyba ze mam za slabe okulary...
mozna wiedziec co on ma, ze gra? moze byc na pm ;)

This Post:
11
299556.115 in reply to 299556.114
Date: 8/30/2019 2:52:37 PM
Szerszony
PLK
Overall Posts Rated:
13101310
Second Team:
Szerszony II
hm...tez mnie ten 27 mvp frapuje...nie ma go nawet w top100 a gra w reprze? chyba ze mam za slabe okulary...
mozna wiedziec co on ma, ze gra? moze byc na pm ;)

Masz słabe okulary, jest szósty

OG.
This Post:
00
299556.116 in reply to 299556.115
Date: 8/30/2019 3:09:34 PM
Behemoty
II.2
Overall Posts Rated:
7373
dziekuje ;)))) ide do okulisty...

140 to sporo, mam nadzieje, ze pomoze wygrac ;)

From: Mario

This Post:
00
299556.117 in reply to 299556.113
Date: 8/30/2019 3:16:39 PM
Overall Posts Rated:
605605
Tak z ciekawości kto o tym doświadczeniu pisał? Mam odmienne zdanie🤪 Chętnie bym poczytał.

Ja również

From: Siwy

This Post:
00
299556.118 in reply to 299556.117
Date: 8/30/2019 3:29:31 PM
Overall Posts Rated:
15061506
Googlujcie, a znajdziecie...
(284497.1)
(112433.1) - fajne źródło, bo byli devowie się wypowiadają
(294347.1)

Niektórzy (tak jak ja) mogą też spróbować wyciągnąć wnioski z tego, że wg CoachParrota XP nie ma jakiegokolwiek wpływu na oceny meczowe, czyli 1 z 2 najważniejszych czynników decydujących o wyniku meczu. Jeżeli dobrze mi się wydaje, to jest bardzo duża różnica względem Hattricka.

Leniwy, stary, wyliniały kocur. Czasem jeszcze zerknie na polskie tłumaczenia.
Advertisement