Postulat mój taki, aby bazy 18latków były od startu takie, że rzeczywiście z każdego z nich da się zrobić reprezentanta NT.
Popatrz na obecną kadrę U-21 i zobacz ilu graczy nie ma szansy na NT. Gdybyśmy zrobili tak jak mówisz to w U-21 tych graczy by teraz nie było. Pomijasz fakt, że bardzo wielu graczy z potencjałem MVP+ się wykrusza w trakcie tych 4 sezonów. Do U-21 dociera naprawdę niewielu. Gdyby tak jeszcze dodać te Twoje wymagania odnośnie bocznych skilli to w U-21 by chyba nikogo nie było z obecnych tam w tej chwili zawodników:D
-----------------------------------------------------------------------------------
Co do podziału scautów na U-21 i NT. Ja bym był jednak za ciągłością pracy, a więc za tym aby scaut brał jeden rocznik i prowadził tych zawodników do końca, aż do NT i dalej. Ciągłość pracy z zawodnikiem i we współpracy na linni scaut-właściciel ma według mnie wiele zalet, nad którymi nie będę się już rozwodził.
Scaut, który wziąłby jeden rocznik miałby np. przerwę 2 sezonów zanim wziąłby kolejny rocznik. W taki sposób mielibyśmy więcej scautów i co za tym idzie wiele różnych myśli szkoleniowych. Mogłoby to dać fajne efekty w NT.
-------------------------------------------------------------------------------------
Jeżeli chodzi o podział zawodników na NT i U-21 to uważam, że nie jest on konieczny. Po prostu po pierwszym sezonie treningów, po rozpoznaniu właścicieli, ich możliwości, zdolności do podporządkowywania się stawianym wymaganiom treningowym i co do trenera, należy wybrać kilku ciekawych graczy (z w miarę fajnymi bokami) i poświęcić ich w zupełności NT. Po tak dokładnej selekcji myślę, że można by było wybrać około 3 specjalnych kompletów (zawodnik+właściciel). Gdyby co sezon dochodziło do NT po 3 bardzo zbilansowanych, bardzo dobrych zawodników z każdej pozycji to byłoby bardzo dobrze. W taki sposób i U-21 będzie mocna i co sezon do NT będzie trafiała świeża krew, która będzie czyniła tą reprezentację realnie silniejszą. Myślę, że więcej nie trzeba...
Last edited by kozlik4 at 2/18/2010 1:37:12 PM