BuzzerBeater Forums

Pomoc - Polski > Ocena meczowa - rzut z dystansu

Ocena meczowa - rzut z dystansu

Set priority
Show messages by
This Post:
00
106587.11 in reply to 106587.10
Date: 8/29/2009 5:33:25 AM
Młoty Stargard
PLK
Overall Posts Rated:
838838
No czytając reguły i obserwując rynek transferowy można odnieśc wrażenie że ważniejszy "w grze" jest rzut z wyskoku (niestety dalej nie wiem czy to on bardziej wpływa na ocenę czy może zasieg).
Jednak istnieja fakty ktore poddaja to w wątpliwość....
pierwszy to wpływ zasiegu rzutu na pensje dla SG - skoro zsięg najbardziej podnosi pensje na tej pozycji można ząłozyć że jest najważniejszy (sytuacja dla SF wygląda już zupelnie inaczej)
drugi to...jak sie ogląda rodzaje treningu to moze zastanawiac jeden fakt - można trenować zbieranie, blokowanie rzut z wyskoku...wiadomo, niestety nie da sie trenować zasięgu rzutu !
można trenować tylko rzut z dystansu - a tu juz brzmi zupełnie inaczej
to troche dziwne bo to jedyna umiejetnosc która w programie treningowym nazywa się inaczej niż w umiejetnosciach wymienionych dla każdego zawodnika
jak to jest? czy to jakiś błąd w tłumaczeniu, czy moze jednak zasięg rzutu powinien być nazywany rzutem z dystansu?
dokądne przeożenie "jump range" na polski nie musi oddawać intencji twórców gry...

From: Laczek

This Post:
00
106587.12 in reply to 106587.11
Date: 8/29/2009 5:44:07 AM
Overall Posts Rated:
00
Jest jeszcze presja, ktora trenuje obrone na obwodzie, ale jednoczesnie zwieksza szanse na przechwyty (szczegolnie przy grze pressingiem). Wiec moze dobrze kombinujesz. :P

This Post:
00
106587.13 in reply to 106587.11
Date: 8/30/2009 12:00:21 PM
Overall Posts Rated:
145145
Przełącz sobie na wersję angielską i zobacz, jak to wygląda w oryginale.
Spójrz przy okazji na presję i jeden na jednego.

A potem podaj wnioski :)

This Post:
00
106587.14 in reply to 106587.13
Date: 8/31/2009 2:22:38 AM
Młoty Stargard
PLK
Overall Posts Rated:
838838
no ok, drugi punkt upadł i jestem gotów o nim zapomnieć, ale pierwszy dalej obowiazuje, zasięg rzutu jest "drozszy" dla SG, to sugeruje że wazniejszy...

This Post:
00
106587.15 in reply to 106587.14
Date: 8/31/2009 4:01:32 AM
Overall Posts Rated:
145145
Najpierw trochę nie na temat.
Porównałem sobie na szybko statystyki dwóch graczy (znalazłem na TL'u). Obaj mieli zbliżoną liczbę minut w meczu (A - 34,8 i B - 34,1) ilość rozegranych spotkań oraz w miarę wymierną liczbę oddanych rzutów za trzy (A - 160 i B - 198). Obaj grają w tym samym klubie, więc nie ma mowy o "różnicach ligowych". Z reguły grali w tych samych spotkaniach.

Co prawda zasię nie odpowiada tylko za rzuty zza linii trzech punktów, a najprawdopodobniej za wszystkie rzuty, które nie kończą się wsadem, ale porównałem skuteczność właśnie za trzy. Wysokość skilli na tyle wysoka, że zawodnik na pewno potrafi dorzucić piłkę do kosza i nie ma tzw. "niedolotów" :)

Zawodnik A:
Rzut z wyskoku (JS) - świetny (13)
Zasięg rzutu (JR) - wspaniały (15)

Zawodnik B:
Rzut z wyskoku (JS) - wspaniały (15)
Zasięg rzutu (JR) - świetny (13)

Skuteczność za trzy:
A - 38,1%
B - 36,9%

Czyli praktycznie to samo.

W moim klubie, gdzie obaj obwodowi mają identyczne wskaźniki rzutowe (oba skille na tym samym poziomie) różnica wynosi 4% (czyli nieco więcej).

Patrząc na TL widać, ze zawodnicy z wyraźną przewagą JR i JS trafiają mimo wszystko gorzej, niż kiedy sytuacja jest odwrotna (biorąc pod uwagę wystarczająco dużą ilość oddanych rzutów). Najlepiej jednak prezentują się gracze, którzy mają odpowiednio wysoki poziom obu tych cech ze sporym wskazaniem na Zasięg.

Wracając do tematu:
To jednak dotyczy raczej rzutów za trzy. Natomiast "rzuty z dystansu" podawane w statystykach meczowych (ang. "Outside Scoring"), obejmują także rzuty za dwa. Gdzie przebiega granica między "inside" a "outside"? Myślę, że widać to wyraźnie przy grze takimi taktykami jak Motion czy R&G. Jest to najprawdopodobniej obszar rozpoczynający się 3,96 m od kosza (czyli półokrąg zgodny z odległością od kosza linii rzutów wolnych) lub też całe pole gry poza "pomalowanym". Osobiście skłaniałbym się ku tej pierwszej opcji, ale głowy nie dam :)
A tym przypadku dużo ważniejsza wydaje się umiejętność Rzutu z wyskoku, bo tu już im wyższy JS tym lepiej, a JR wystarcza na poziomie 7-9, do oddawania całkiem sporej ilości poprawnych rzutów (choć im wyższy poziom tym lepiej :).

I na zakończenie:
Jeżeli chodzi o samą ocenę meczową, to biorąc powyższe pod uwagę myślę, że JS ma przewagę nad JR i zaryzykuję stwierdzenie, że dosyć wyraźną. Co więcej patrząc na postępy mojego zespołu utwierdzam się w tym przekonaniu. Pierwsze pół sezonu (mniej więcej) trenowałem zasięg, drugie pół rzut z wyskoku. Wyższe skoki w ocenie meczowej pojawiły się dopiero w drugiej części sezonu.
Ale kto by patrzył aż tak bardzo na oceny ;) Czasem się przydają, a czasem zupełnie nie odzwierciedlają wyniku :)

Last edited by Khazaad at 8/31/2009 4:49:48 AM

This Post:
00
106587.16 in reply to 106587.15
Date: 8/31/2009 5:10:00 AM
Młoty Stargard
PLK
Overall Posts Rated:
838838
Dzieki

>Ale kto by patrzył aż tak bardzo na oceny ;) Czasem się przydają, a czasem >zupełnie nie odzwierciedlają wyniku

ale daja pogląd na umiejetności rywala

p.s. co do przykładu z zawodnikiem A i B
czy mieli podobne kozłowanie?
to chyba potrafi równiez wpłynąc na skuteczność...

Last edited by darkonza at 8/31/2009 8:14:32 AM

This Post:
00
106587.17 in reply to 106587.15
Date: 8/31/2009 5:47:46 AM
Overall Posts Rated:
2222
Jeśli przy rzutach z odległości 3,96m +JR zaczyna być coraz istotniejszą umiejętnością "wspomagającą" dla JS. I rośnie wraz ze zwiększeniem odległości od kosza. To czy przy rzucie z dystansu 2m od kosza JS ma znaczenie? Nie każdy rzut z pod kosza kończy się wsadem/kelnerem. Często jest to po prostu rzut z małej odległości. Czy przy takich rzutach JS ma znaczenie? Jeśli tak to wypadało by że każdy C powinien mieć JS, a nie bazować jedynie na IS.

Historiograficzne należało by sobie przypomnieć takie tuzy podkoszowe jak Ewing, Olajuwon, Robinson, Malone (Moses) i Chamberlain. Oni jednak większość rzutów oddawali z bliskiej odległosci ale hakiem/rzutem z wyskoku. Czy naprawdę mieli IS na poziomie legendarnym, a JS na niezdarnym? Jak to ma się do BB?

This Post:
00
106587.18 in reply to 106587.17
Date: 8/31/2009 9:05:11 AM
Overall Posts Rated:
145145
Może po prostu mieli w miarę wysoki JR :) Shaq nie ma - stąd te osobiste i prawie same wsady :D

Nie powiem nic na pewno, bo tak naprawdę nie wiem więcej niż inni gracze.
O ile jednak dobrze pamiętam reguły, to nie jest tam napisane, że JR jest powiązany tylko i wyłącznie z JS ;). Osobiście nie zdziwiłbym się, gdy IS także był powiązany z JR, choć może jest mniej zauważalny, bo być może np. poziom 4-6 wystarcza, aby skuteczność nie była zaniżana z powodu niskiego JR. W przypadku C nie ma to pewnie zbyt dużego znaczenia, bo oni z reguły rzucają spod kosza, więc nawet 1 czy 2 poziom JR im wystarcza. PF natomiast aby skutecznie rzucać z nieco dalszej odległości powinien mieć JR. Być może też tu jest kwestia tego, że wszelkie kalkulatory pensji źle wyliczają mi pensję podkoszowych :) Jednocześnie zawodnicy (przynajmniej u mnie), którzy mają JR na poziomie 1 są zaliczani do C, mimo np. 7 poziomu wejść pod kosz. Musiałbym to wrzucić w kalkulator, ale chwilowo nie mam czasu, więc to wszystko trochę takie dywagacje na szybkiego :)
Dla mnie osobiście (choć mogę się mylić, ale chcę rzucić być może nieco inne światło na pewne umiejętności) JR powiązany jest zarówno z JS jak i z IS. System najpierw wybiera z którego miejsca oddawany jest rzut. Jeżeli jest dalej niż ..., to zawodnik wykorzystuje JS, jeżeli bliżej, to IS. Następnie jest to modyfikowane prze JR. Im dalej, tym JR musi być większe, ale jeżeli rzut jest oddawany tuż przed końcem granicy IS, to JR może odgrywać istotną rolę. Tak jak pisałem wyżej - nie musi to być bardzo wysoki poziom umiejętności, ale myślę, że im wyżej tym lepiej. Trzeba by poszukać takich zawodników (np. SF'ów lub PF'ów) i zobaczyć, jak wychodzą im rzuty odległości mniej więcej 2m od kosza. Takich, którzy mają wrodzony JR, zerowy JS a całkiem przyzwoity IS. Rezerwowy C ma JS na poziomie 2 i faktycznie kiepsko rzuca z wyskoku (ale u niego i JR nie błyszczy - poziom 1). Naturalnie trzeba wziąć pod uwagę obronę rywali - albo ID, albo już OD.
Myślę, że najmniejszy udział JR (pewnie zerowy) ma przy wsadach czy kelnerach, czyli tuż spod kosza lub po wejściu pod kosz (czyli wykorzystaniu drivingu do minięcia przeciwnika).

Naturalnie to wszystko są tylko pewne możliwości, co do których wcale nie jestem w 100% przekonany (równie dobrze mogą okazać się wymysłami przeciążonego umysłu :)), ale dla mnie miałoby to całkiem spory sens. Być może zakres, który sobie wymyśliłem jest nieprawidłowy i IS dotyczy tylko całego pomalowanego, ale to też jakby nie patrzeć może być spora odległość od kosza (jeżeli zawodnik nie stoi obok, tylko przed obręczą), więc nie bardzo rozumiem, dlaczego nie miałby korzystać z umiejętności JR. A idąc dalej - jeżeli każdy rzut z wyskoku wykorzystuje JS, to po kiego grzyba IS u PG? Wystarczyłby DV do minięcia rywala i JS do rzutu. Może przyjrzyjmy się najlepszym podkoszowym zawodnikom w BB. Zobaczmy, czy mają JR na jakimś przyzwoitym poziomie, czy tylko IS i JS. I czy rzucają tylko spod kosza, czy też trafiają z innych odległości (metra, dwóch, trzech).

Chętnie dowiedziałbym się co o tym myślisz, bo być może udałoby się obalić moje tezy, albo też miałbym powód aby poświęcić trochę czasu i przeanalizować to dogłębniej.

This Post:
00
106587.19 in reply to 106587.18
Date: 8/31/2009 10:45:43 AM
Overall Posts Rated:
2222
Zasady także i tu nie klarują sytuacji. Skądinąd w tym widzę największy urok BB - nadinterpretacja i subiektywne oceny.

Według mnie relacja miedzy IS i JR jest dość wątpliwa. Albowiem często zdarzają się zawodnicy mające wysokie IS, JS i przy tym niskie JR. Mam w składzie dwu takich zawodników, w tym jeden ma bardzo wysokie JS, średnie IS i niskie JR.

Czemu ta relacja (IS i JR) jest wątpliwa? Bo tacy zawodnicy jak podałem powyzej powinni:
- dobrze rzucać z pod samego kosza (wsady/kelnery) - wysokie IS
- słabo rzucać z odległości 2-3 metrów - niskie JR
- dobrze rzucać z odlgłosci 4-5 metrów (wysokie JS)
- słabo rzucać "za 3" - niskie JR.

Trochę dziwne. Prawda? Jesli ktoś potrafi rzucić z 1 i z 4 metrów, to i z 3 powinien dobrze sobie radzić. Co więcej moi zawodnicy (fajne IS i JS, a niskie JR) fajnie rzucają i z pod kosza i z półdystansu. Schody zaczynają się w temacie rzutów z dystansu.

Czy więc IS jest samodzielną umiejetnością? Nie. Myślę że przejście między pod koszem a dystansem jest płynne. I im bliżej kosza tym ważniejsze IS, a im dalej tym ważniejsze JS i JR. Widzę to tak:
- odległość 0-1 m - 100% IS
- odległość 1-3 m - 50% IS 50% JS
- odległość 4-5 m - 10% IS 80% JS 10% JR
- odległość 5-7 m - 60% JS 40% JR
itd.

Nie mam kogów gry. Zgaduje. Poszczególne wartości są wyssane z palca. Chodzi o schemat. Dla każdego rzutu komp. określa dystans i współczynnik jakości rzutu zależy od składowych IS, JS i JR. W tej kolejności: blisko, średnio, daleko.

Pokrywa się to z pewną logiką. Nie jest sprzeczne z zasadami gry. Pokrywa się z moimi obserwacjami. A co więcej - twórcy gry nazwali dwie umiejętności "jump shoot" i "jump range". A trzecią "inside shoot". Dla mnie oznacza to że JR stanowi dodatek do JS na dystansie, a IS to zachowanie pod samym koszem. JS zaś to ta najbardziej uniwersalna i podstawowa umiejętność oddawania rzutów.

Pokrywa się to też z powszechnością umiejętności. Czyli z treningiem. JS trenuje się dla wielu zawodników i minimum dwu pozycji. IS i JS można dla jednej. Czemu? Według mnie dlatego że JS jest najbardziej uniwersalne i potrzebne.

Takie są moje przemyślenia na temat tych 3 umiejętności. I dlatego jak dla mnie każdy zawodnik nie może być w żadnej kiepszczakiem.

Nasuwa się kolejne pytanie - o obronę. Czy to co powyżej może implikować że i przejście z wykorzystania OD w ID jest płynne? Czy więc każdy gracz powinien nie być czarny w "tej drugiej" umiejętności obronnej? Dla mnie tak. U mnie nawet C ma obronę na dystansie minimum porządną. I wydaje mi się że to daje efekty.

This Post:
00
106587.20 in reply to 106587.19
Date: 8/31/2009 3:18:27 PM
Overall Posts Rated:
7272
Witam, W nawiązaniu do dyskusji prowadzonej przez mądre głowy nasuwa mi się jedno pytanko w pewnym sensie w kontekście tej dyskusji. Otóż w regułach napisane jest co następuje:
Rzut z bliska: Lepiej rzucający z bliższej odległości zawodnik, będzie częściej rzucał za dwa punkty.
Teraz tak: Wydaje się, że powinno odnosić się to tylko do C i PF, bo w treningu tylko rzut z bliska trenowany jest przez C i PF, ale w copy powyżej piszą wyraźnie, że będzie częściej rzucał za 2 pkt, a dwa punkty jak wiecie to nie tylko trumna, ale również stopa przed linią rzutów za 3 pkt. Więc pytanie brzmi czy zatem warto trenować u PG, SG i SF-a rzut z bliska, bo skoro tak piszą w regułach akcja w i za trumną, a przed linią rzutu za 3 jest rzutem co prawda z półdystanu ale w sumie zgodnie z regułami za 2 pkt... Czyli-co wpływa na rzut z półdystansu np.na rzut za pomalownym. Rzut z wyskoku czy rzut z bliska? Jak gramy np. LI większość rzutów oddawanych jest z bliskiej odległosci od kosza i czasami robią to i PG i SG i SF, a więc czy to już jest rzut z bliska? Czy jednak nie JS? Pozdrawiam.

This Post:
00
106587.21 in reply to 106587.19
Date: 8/31/2009 5:26:08 PM
Overall Posts Rated:
145145
Kłopoty z interpretacją powodują... rywale. Zawsze są inni, a ponieważ każdy ma inny skład nierealne jest dokładne przetestowanie danych założeń.

Myślałem nad Twoją interpretacją JR i już miałem próbować obalać Twoje pomysły (żartuję :), kiedy zajrzałem do reguł w wersji oryginalnej. I co wyczytałem:
"Jump Range: A player with a higher jump range will find that the effectiveness of his jump shot decreases less with distance."
I sprawa się wyjaśniła. JR dotyczy wyłącznie JS. Koniec kropka.

Nieco inaczej ma się sytuacja z traktowaniem IS i JS. Zaciekawił mnie zwrot "Perimeter Defense" w ocenach meczowych. Poczytałem trochę i wyczytałem, że:
"Perimeter - The area in the forecourt behind the free throw circle, from which outside shots are taken."
lub też:
"Perimeter - The area outside the three-second lane area.
Three-Second Lane - An area that extends from the baseline under the basket to the free-throw line. Also called the "key".
A "key" to "pomalowane" po naszemu.
Czyli ta "obrona na dystansie" (bo tak mimo wszystko najłatwiej to wytłumaczyć) to najprawdopodobniej obrona poza "pomalowanym".
Ponieważ "jump shot" to faktycznie każdy rzut z wyskoku, tak więc dotyczyłby on każdego rzutu spoza "pola 3 sekund", z którego rzuty wykonywane są tylko i wyłącznie dzięki IS. Choć niekoniecznie tylko i wyłącznie, bo być może w tym miejscu jest szansa na wciśnięcie paru % JS - zależnie od odległości od kosza.

Z drugiej strony RafikWielki słusznie zauważył - reguły mówią, że:
"Inside Shot: A better inside shooter will make more two-point baskets."
A to potwierdzałoby Twoją teorię, że mimo wszystko wpływają one na rzuty oddawane także spoza "pomalowanego". Tyle, że to JS może być podstawowym elementem tej układanki, a odpowiednio wysoki IS znacznie zwiększać szansę trafienia za dwa.

Tym razem krótko, bo muszę to jeszcze przemyśleć :)
W następnym odcinku driving :D

Advertisement