BuzzerBeater Forums

BB Poland > [U21-REQUIREMENTS] - czyli wymagania dla kadrowiczów U21

[U21-REQUIREMENTS] - czyli wymagania dla kadrowiczów U21

Set priority
Show messages by
This Post:
00
118602.112 in reply to 118602.111
Date: 11/14/2009 3:22:47 PM
Overall Posts Rated:
12061206
Dlatego właśnie tak na dobrą sprawę nie ma polskiego naprawdę dobrego SFa :) O tym trułem sezon temu i szukałem choć połowicznych rozwiązań...

Problemów naprawdę wiele i uwierz, że ja także z obozu dumającego nad ich rozwiązaniem i widzącego ogromne możliwości we wzorach na pensje...

Więc wyciągam pomocną dłoń i podałem pomysł ;-)

Jak go pisałem to wydawało mi się tak oczywiste, że jedyne o co się bałem, to że dostanę bana za powielanie tematów lub narażę się na śmieszność, że próbuję odkryć Amerykę bo jest to dyskutowane już od tygodnia w innych wątkach (nie zaglądałem do wątków z przedrostkiem [NT], które mają po 500 postów a widzę, że są takie co najmniej 3) ;-)

Jak mi się trafi materiał to takiego zawodnika zrobię. Tylko żeby to miało sens to potrzebna jest oczywiście druga osoba, która wytrenuje odwrotnego, żeby mogli się zamienić w obronie. Do tego czasu też warto obliczyć jak powinien wyglądać trening bo ja nie mam pojęcia (a moi zawodnicy maja skille główne na poziomie boków moich rywali) ;-)

Message deleted
This Post:
00
118602.114 in reply to 118602.112
Date: 11/14/2009 3:40:22 PM
Overall Posts Rated:
112112
Mhm..Pomysł w wersji skrajnej, który miałby się powieść mając w doświadczeniu, że nie bardzo powiódł się ten w wersji połowicznej...

Jak mi się trafi materiał to takiego zawodnika zrobię.

I takie coś zawsze traktuję w nadziei jako wartość dodaną dyskusji. Przy obecnych warunkach nawet jeden dodatkowy "desperat","szalony","zdeterminowany" to naprawdę wiele :)

Pomysł Myszy (tak, tak tego...) również można uznać zgodnie z tym za udany, ponieważ pośrednio dzięki Niemu możemy dziś śledzić postępy bardzo dobrze rokującego gracza prezesa Muzga :) Sam jednak Mysza ponoć pobłądził mimo, że też miał rzeźbić partnera dla kogoś tam...

Z takim podejściem każda dyskusja jest owocna ;)

From: Szynka
This Post:
00
118602.115 in reply to 118602.111
Date: 11/14/2009 3:43:46 PM
Overall Posts Rated:
00
Widzę, że dyskusja nijak ma się do tematu wątku, ale cóż.. ;) Ja bym jednak prosił o sprecyzowanie tych wymagań dla kadrowiczów, bo widzę tutaj coś dziwnego. Mój 19-letni SF, wygląda następująco:

Pensja (tygodniowo): $ 10 715
DMI: 154000
Wzrost: 6'4" / 193 cm
Potencjał: MVP
Stan formy: sprawny
Rzut z wyskoku: świetny ↑ Zasięg rzutu: sprawny ↑
Obr. na dystansie: przeciętny Kozłowanie: porządny
Wejście pod kosz: porządny Podania: przeciętny
Rzut z bliska: słaby Obr. pod koszem: niezdarny
Zbieranie: porządny Blokowanie: porządny
Kondycja: przeciętny Rzuty osobiste: tragiczny
Doświadczenie: żałosny

Ale jak napisałem o nim do tyr0xa, tego Pana, co się zajmuje SFami, to coś niechętnie pokręcił nosem, że może jakieś tam szanse ma, ale "blablabla". Generalnie, gdybym był mniej zdeterminowany w trenowaniu go (od samego początku jak go mam zawsze trening na najmniejszej możliwej ilości pozycji, zawsze minimum 48min, trener 6lvl), to bym dawno dal sobie spokój po takiej demotywującej odpowiedzi, mimo ze sam zagadałem do niego, to w sprawie mojego zawodnika w ogóle się on nie kontaktuje. Przy czym ostatnio patrze, a w kadrze u21 graja zawodnicy z pensja 20k ( w wieku 21 lat), przy czym według kalkulatora pensji i po uwzględnieniu jeszcze paru treningów (teraz biorę się za OD i kozły), mój zawodnik będzie miał minimalnie mniejsza pensję w wieku lat 20. Zatem w wieku lat 21 będzie miał tą pensję dużo wyższą, a więc będzie przynajmniej troszeczkę lepszy od przynajmniej niektórych zawodników, którzy maja teraz 21 lat i graja w kadrze (pensja nie zawsze oddaje skille zawodnika, stąd moje grube szacowania). Skille swojego gracza wkleiłem, ponieważ chciałem się poradzić także innych menadżerów, którzy być może bardziej się w to wszystko angażują. Bo to jest jak dla mnie trochę dziwne, ze osoba, która powinna zachęcać innych menadżerów do treningu swoich zawodników pod kadrę, nie dość, że olewa to wszystko, to jeszcze widzę, ze mój zawodnik w przyszłości będzie lepszy przynajmniej od niektórych obecnych kadrowiczów U21. Także czasem niedobrze mi się robi, jak widzę wielkie narzekania na forum, ze nikt nie chce trenować zawodników pod kadrę, bo ja sam nieraz, chociażby dzisiaj, przegrałem mecz, ponieważ poświęciłem się treningowi swojego zawodnika. Według mnie problem jest w tym, że przynajmniej część osób zajmujących się tymi jeszcze młodymi, nieoszlifowanymi talentami, zbyt mało się angażuje. O ile współpraca z vinnie_jonnesem układała mi się bardzo dobrze, wiedziałem co mam trenować, przez ile czasu, byłem z nim w stałym kontakcie, o tyle współpraca z tyr0xem taka nie jest, a właściwie w ogóle jej nie ma. Moje pytanie brzmi- czy mój zawodnik ma szansę na kadrę U21, lub na zwykłą kadrę? Jeśli nie, to dlaczego? Jeśli tak, to prosiłbym aby ktoś, kto jest za to odpowiedzialny, mniej więcej podpowiedział mi gdzie go trenować i przez ile czasu. Co prawda, mam dla niego swój plan treningowy, ale mogę go zmodyfikować ;) Pozdrawiam, i życzę dalszej, udanej dyskusji nie na temat :)

From: B.B.King

This Post:
00
118602.117 in reply to 118602.115
Date: 11/14/2009 3:50:55 PM
Overall Posts Rated:
12061206
hola hola - dyskusja przeze mnie wywołana jest na temat. Właśnie dotyczy koncepcji trenowania kadrowiczów - jak ich trenować, jakich wybierać, itd.

Odpowiedzi na Twoje pytania wynikają właśnie z takich dyskusji ;-)

Najpierw trzeba coś wymyślić a dopiero potem można doradzać ;-)

Nic dziwnego, że skauci potem nie chcą doradzać jak inni prezesi uważają ich dyskusje za nie na temat ;-)

Last edited by B.B.King at 11/14/2009 3:52:46 PM

This Post:
00
118602.118 in reply to 118602.115
Date: 11/14/2009 3:56:54 PM
Overall Posts Rated:
112112
Widzę, że dyskusja nijak ma się do tematu wątku, ale cóż.. ;)

Wbrew pozorom dyskusja jest bardzo na temat, lecz wymaga przejścia na bardzo odległe stany świadomości ;) Polecane tylko dla hardcorów :)

Co do grajka...mhm...nie wiem skąd demotywująca odpowiedź do Ciebie od tyr0xa (może miał słabszy dzień? przegrał w lidze?..."blablabla"), ale osobiście nawet mi się podoba. Jeśli nie zdąży pod juniorów to fajny na przyszłość. Jeśli nie SF, to może choć SG...

Moje pytania:
1. Chcesz z niego zrobić SF czy lecieć po łatwiźnie i wpisać się w szarzyznę SG?
2. Trening Presji/Kozłowania tylko dla PG?

This Post:
00
118602.119 in reply to 118602.117
Date: 11/14/2009 3:59:55 PM
Overall Posts Rated:
112112
Życie samo dopisuje kolejne fakty, z którymi zmagać się muszą założenia do koncepcji ;)

PS. Żeby nie było...Ja to właśnie tutaj od jakiegoś czasu z tych baaardzo sceptycznych :)

Last edited by Żegnalski_Jestem (playing epilog) at 11/14/2009 4:01:57 PM

This Post:
00
118602.120 in reply to 118602.119
Date: 11/14/2009 4:05:46 PM
Overall Posts Rated:
00
chce z niego zrobić SF, trenuje go zawsze jak tylko mogę na 1 pozycji, na PG również. Jedynie JS trenowałem na 2 pozycjach, bo mniej się nie da :p.

This Post:
00
118602.121 in reply to 118602.120
Date: 11/14/2009 4:25:32 PM
Overall Posts Rated:
112112
Oczywista oczywistość co do JS :)

Przy takim układzie jak jest teraz dobrze by było, aby leciał już tylko z treningiem dla jednej pozycji...i już pośpieszam z tłumaczeniem jak to zrobić :)

W tej chwili jego szanse co do przyszłego SF i SG rozbijają się głównie o Obronę na dystansie i dla swojego własnego, a być może innych spokoju mógłbyś teraz przycisnąć tylko i wyłącznie ją na PG, tak by uzyskać z 5-6 skoków (bardzo ważne! przynajmniej 5-6, bo jeśli nie będzie minimum wybitny to raczej nikt go nie wpuści w reprze ani na SF, ani na SG). Z tego właśnie względu być może narzekał tyr0x - nie wierzył w Twoje możliwości, więc Mu je udowodnij ;)

Jeśli zaś sam w sobie jesteś przekonany, że do jego 21 urodzin wyciągniesz mu na pewno tą obronę przynajmniej do wybitnej to mógłbyś już teraz zacząć z niego robić coś przypominającego SF, czyli zacząć coś podkoszowego na C. "Coś" to obrona pod koszem lub rzut z bliska.

Ano więc:
jeśli OD teraz to Presja dla PG
jeśli ma być kiedyś tam SFem to Rzut z bliska/Obrona pod koszem dla C
jeśli jeszcze kiedyś ma potrenować rzut z obwodu to Rzuty z dystansu tylko dla SG

This Post:
00
118602.122 in reply to 118602.121
Date: 11/14/2009 4:37:17 PM
Overall Posts Rated:
00
tak jak powiedziałem, trenuję go i będę trenował na jednej pozycji ;) A co do skilli podkoszowych, mialem zamiar wziąć się za nie po skończeniu treningu presji (miałem w planach podciągnąć mu ją do znaczącej) a potem brać się za zbiórki(do sprawnych) i obronę pod koszem(pi razy oko do sprawnej). Trochę średnio mi się ten rzut z bliska uśmiecha :p to chciałem akurat zostawić na jakąś dalszą przyszłość ^^ Rzuty z dystansu sobie chyba daruję już, bo i tak wyciągnąłem mu je z tragicznych na sprawne ^^ Tylko mam jeszcze pytanko co do presji, chciałem ją przeplatać z treningiem kozłów. Czy jest to opłacalne czy narazie kozłom dać spokój i samą presję? Bo niektórzy twierdzą, że taki trening jest efektywniejszy, gdy się co tydzień zmienia.

Advertisement