Uznajmy, że zacytowane przez Ciebie zdanie bardziej odnosiło się do boków niż do potencjałów :) Osobiście nie byłbym taki pewny, że stać już nas na to (co jest postulowane w poście pierwszym przez game_over) aby podnosić poprzeczkę o poziom dla potencjałów w bazach...Przekonują mnie o tym dodatkowo liczby od Presidenta i informacja o naturalnym przesiewie po pierwszym sezonie od skauta PG - piotrasa...Skoro jednak jedną propozycją było przesiewać po potencjale, to ja wyszedłem sobie również z bokami. Obie opcje zakładają jednak, że ci którzy w bazach zostaną będą trenować tak jak chcemy. Dlatego też właśnie wszelkie czystki w bazach trzymałem od dawna nieśmiało na boku - jestem ciągle małej wiary w szeroko pojmowany ogół trenujących...I coraz częściej dochodzę do wniosku, że to będzie zazwyczaj główny mianownik (nie/trenujący właściciel) wszelkich dyskusji - staram się teraz na tym skupiać.
Ja akurat mam wspomnienia wyniesione z kontaktów z SF i tam to w ogóle można było tracić nadzieje na cokolwiek. Standardem był przesiew jak na każdej pozycji oraz to, że większość wybierała jednak własne plany treningowe lub nie wybierała ich wcale. Występował naturalny odpad po każdym sezonie plus zboczenie tych trenujących po swojemu jednak w stronę SG...Teraz na szczęście widzę, że temat SF czy PF powoli, powoli zaczyna raczkować w świadomości i być może po prostu trzeba się pogodzić z takim właśnie tempem oswajania...
Co do drugiej części...Może nie będę się rozpisywał, żeby nie wydłużać. Bezsprzecznie musi powstać jakieś stanowisko skautów NT...Ilu, dla ilu to sprawa do zaklepania w moment, więc może nie odbiegajmy.
Co do części trzeciej...
Po tak dokładnej selekcji
to sprawia, że nakładamy takim wybrańcom jakby kryteria zarówno na potencjał,boki, a dodatkowo jeszcze na właściciela...Rodzi to problemy - kto zostanie w takim układzie pod U21? Kto tam będzie trenował? Kto zastąpi tych brutalnie wyrwanych z rąk matek 15 młodzianów? :) Nawet jak dla mnie za ostra ta czystka. Druga sprawa, że ja naprawdę przy aktualnym stanie oddania się właścicieli skautom w opiekę nie widzę tego, aby ktoś zdał sobie świadomie sprawę z rezygnacji z U21 i uwierzył w to, że trenuje pod NT, w którym może pojawi się za sezonów 6-8...