BuzzerBeater Forums

BB Poland > Potencjał w u21

Potencjał w u21

Set priority
Show messages by
From: R-Allen

This Post:
00
131706.113 in reply to 131706.109
Date: 2/18/2010 5:47:47 PM
Overall Posts Rated:
2020
hatchet zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości. U tych grajków trzeba wyćwiczyć główne skille jak tylko się da, aby był z nich jak największy użytek w U21. Jak ktoś chce, żeby jego grajek grał w kadrze U21 to przez te 4 sezony cały trening musi poświęcić na trening głównych skilli bo na ''boki'' nie ma czasu. Od min 22 lat można zacząć ćwiczyć boki tym zawodnikom z wysokim potencjałem i z realnymi szansami na kadrę NT. Ale taka jest moja opinia a wiadomo, że żadnym expertem nie jestem ;)

This Post:
00
131706.114 in reply to 131706.95
Date: 2/18/2010 6:38:39 PM
AC_Milan
IV.31
Overall Posts Rated:
231231
Wiem ze to bedzie pracochlonne i moze jest ryzykowne i bezmyslne, ale co myslicie o zrobieniu pare grup zawodnikow, tzn:
docelowo do NT, docelowo do U21, eksperymenty [hardkor defense :), wszechstronni i rzutowszczyki - ofensywni gracze].

Wystarczą według mnie 2 grupy:
- docelowo do NT
- docelowo do U21

I w ramach tych grup podział na graczy pod odpowiednie taktyki

This Post:
00
131706.115 in reply to 131706.97
Date: 2/18/2010 6:39:06 PM
Overall Posts Rated:
112112
a co powiecie o takiej supergwieździe(19 lat)?
11 10 10 6 11 6 2 1 7 1 4 1 1
czy on nie ma szans na NT bo ma za słaby dół?

W mojej opinii nie ma szans. Wynika ona z tego, że staram sobie wyobrazić jak będzie wyglądała gra reprezentacji za kilka(naście?) sezonów. Wtedy trenować główne do maxa będą umieli już wszyscy i o jakości danej repry zaczną świadczyć głównie umiejętności poboczne...Używając lotnych słów można by rzec "O Twojej sile zdecyduje najsłabsze ogniwo".

U niego widzę tych słabych ogniw za dużo. Sytuacja mogłaby być jakże odmienna, gdyby miał to 6-7 w ID...ale nie ma :/
Osobiście w same wejścia pod kosz nie wierzę. Jeśli nastawiać się na granie LI, to tylko z IS na odpowiednim poziomie...

Mogę zanęcić tylko pewien wątek, ale nie chcę za bardzo odbiegać...
Wejście pod kosz: Ta umiejętność pozwala graczowi zdobyć punkty bez konieczności otrzymania dobrego podania od innego zawodnika. Im wyższy poziom tej umiejętności tym wyraźniej zwiększa się ilość i jakość rzutów.

W tej definicji DV zdecydowanie bardziej ufam pogrubionemu zdaniu niż temu standardowo przyjmowanemu pierwszemu. Stąd moje umiłowanie dla DV ostatnio...W zespole być może ciągle jeszcze mam DV za niskie i może dopiero muszę się przekonać do zdania nr 1, ale na ten moment jeśli LI to tylko z IS.

Stąd ten grajek to tylko opcja do Runa i właściwie tylko przeciw Runowi. Przy Look Inside brak IS, przeciw LI brak ID...Jak dla mnie gracz za mało przydatny i zbiórki to tylko dodatek.

This Post:
00
131706.116 in reply to 131706.108
Date: 2/18/2010 7:05:28 PM
Overall Posts Rated:
112112
Post, który sprawia, że przez głowę przewija mi się najwięcej myśli w jednostce czasu :)
Muszę się jednak z nim przespać, bo teraz już nie dam rady odpisać...Przez noc postaram się znaleźć haki ;)

This Post:
00
131706.117 in reply to 131706.116
Date: 2/18/2010 7:21:55 PM
Overall Posts Rated:
179179

Muszę się jednak z nim przespać

Kategorycznie zabraniam spać z moimi postami, najpierw trzeba z nimi chodzić;))

This Post:
00
131706.118 in reply to 131706.110
Date: 2/18/2010 7:41:54 PM
Overall Posts Rated:
112112
Uznajmy, że zacytowane przez Ciebie zdanie bardziej odnosiło się do boków niż do potencjałów :) Osobiście nie byłbym taki pewny, że stać już nas na to (co jest postulowane w poście pierwszym przez game_over) aby podnosić poprzeczkę o poziom dla potencjałów w bazach...Przekonują mnie o tym dodatkowo liczby od Presidenta i informacja o naturalnym przesiewie po pierwszym sezonie od skauta PG - piotrasa...Skoro jednak jedną propozycją było przesiewać po potencjale, to ja wyszedłem sobie również z bokami. Obie opcje zakładają jednak, że ci którzy w bazach zostaną będą trenować tak jak chcemy. Dlatego też właśnie wszelkie czystki w bazach trzymałem od dawna nieśmiało na boku - jestem ciągle małej wiary w szeroko pojmowany ogół trenujących...I coraz częściej dochodzę do wniosku, że to będzie zazwyczaj główny mianownik (nie/trenujący właściciel) wszelkich dyskusji - staram się teraz na tym skupiać.

Ja akurat mam wspomnienia wyniesione z kontaktów z SF i tam to w ogóle można było tracić nadzieje na cokolwiek. Standardem był przesiew jak na każdej pozycji oraz to, że większość wybierała jednak własne plany treningowe lub nie wybierała ich wcale. Występował naturalny odpad po każdym sezonie plus zboczenie tych trenujących po swojemu jednak w stronę SG...Teraz na szczęście widzę, że temat SF czy PF powoli, powoli zaczyna raczkować w świadomości i być może po prostu trzeba się pogodzić z takim właśnie tempem oswajania...

Co do drugiej części...Może nie będę się rozpisywał, żeby nie wydłużać. Bezsprzecznie musi powstać jakieś stanowisko skautów NT...Ilu, dla ilu to sprawa do zaklepania w moment, więc może nie odbiegajmy.

Co do części trzeciej...
Po tak dokładnej selekcji
to sprawia, że nakładamy takim wybrańcom jakby kryteria zarówno na potencjał,boki, a dodatkowo jeszcze na właściciela...Rodzi to problemy - kto zostanie w takim układzie pod U21? Kto tam będzie trenował? Kto zastąpi tych brutalnie wyrwanych z rąk matek 15 młodzianów? :) Nawet jak dla mnie za ostra ta czystka. Druga sprawa, że ja naprawdę przy aktualnym stanie oddania się właścicieli skautom w opiekę nie widzę tego, aby ktoś zdał sobie świadomie sprawę z rezygnacji z U21 i uwierzył w to, że trenuje pod NT, w którym może pojawi się za sezonów 6-8...

This Post:
00
131706.119 in reply to 131706.111
Date: 2/18/2010 7:56:01 PM
Overall Posts Rated:
112112
Dzięki, dzięki :)

@Wszyscy
Uznajmy to za podstawę do wyliczania, na ile możemy sobie pozwolić przy jakimkolwiek podwyższaniu kryteriów czy wywalaniu z baz...No i chyba mimo wszystko różowo nie jest. Narzucić pewnie jakieś pojedyncze minimum na podania >= 5 i nagle znika połowa bazy....Narzucić potencjał wyższy niż wieloletnia gwiazda i znika ćwiartka...

To może zabrać by się od drugiej strony? Praca organiczna z właścicielami i ograniczanie odpadów? Dopiero po poprawieniu tej kwestii jakieś wyraźniejsze kręcenie nosem na "jakość towaru".

This Post:
00
131706.120 in reply to 131706.112
Date: 2/18/2010 8:20:41 PM
Overall Posts Rated:
112112
Nie ma to tamto, że przekonać się do treningu na maxa pod U21 byłbym skłonny...Tyle tylko, że mnie interesuje skonkretyzowanie tego "trenujemy im później boki". A co jeśli ich nie mają? Albo mają jeden który nazwałbym ochłapem i trenujemy jego akurat na siłę, bo tylko on jest? A co jeśli grupa najlepszych na danej pozycji jest cała taka goła i pierwszy z jakimiś bokami jest powiedzmy wiecznie nr 5 w bazie i w końcu rezygnuje, bo ma dość czekania na szansę?

No i właśnie...Co trenowałbyś na maxa w U21 SFowi i PFowi? To ma najprawdopodobniej (jeśli spodziewam się dobrej odpowiedzi ;)) swoje konsekwencje w niższej pensji (problem podwyższać czy nie kryterium potencjału w bazach)

Kolejna sprawa to też zadaniowcy...Bo ja tu widzę kolejne dodatkowe nakładane kryteria. Jeśli ma być zadaniowiec to przeważnie nie jest nim dzięki tylko jednemu skillowi, ale często specyficznemu pakietowi kilku umiejętności. Zazwyczaj któraś z tych umiejętności jest nietypowa dla danej pozycji (przynajmniej tako rzecze głupio kalkulator pensji) i to sprawia, że przeważnie gracz ma ją słabiutką (a już na pewno rządzi tym przypadek). Przykładowo IS dla PG/SG (zadaniowi PG/SG pod LI), JR dla PF (PF pod Runa), OD dla PF...Nie dość, że trudno takiego zadaniowca wytrenować to jeszcze trudno znaleźć jakikolwiek dobry materiał...

Ale chyba za bardzo odlecieliśmy. Co by nie było wybieramy spośród rozwiązań mających zarówno wady i zalety (mogę znaleźć na haki na swoje jak innych propozycje). Teraz pozostaje zdecydować które z planów są bardziej długo- niż krótkofalowe.

This Post:
00
131706.121 in reply to 131706.120
Date: 2/18/2010 9:04:41 PM
Overall Posts Rated:
3030
Ale sobie Szefciu urządziłeś Public Relations przed wyborami na selekcjonera U-21 ;) To oczywiście tak w formie żartu ;)

This Post:
00
131706.122 in reply to 131706.121
Date: 2/19/2010 1:38:19 AM
AC_Milan
IV.31
Overall Posts Rated:
231231

No i właśnie...Co trenowałbyś na maxa w U21 SFowi i PFowi? To ma najprawdopodobniej (jeśli spodziewam się dobrej odpowiedzi ;)) swoje konsekwencje w niższej pensji (problem podwyższać czy nie kryterium potencjału w bazach)

Dla mnie rozmawianie o pensjach w kontekście U-21 to po prostu nieporozumienie ;)
Na maxa trenowałbym obronę i rzuty ;)

This Post:
00
131706.123 in reply to 131706.20
Date: 2/19/2010 2:19:45 AM
The Soulcrashers
IV.9
Overall Posts Rated:
12111211
OFFTOP :P

Masz ode mnie 5 piłeczek :D

a i ja nie poskąpię :)