Ano, srovnávat to nejde, ale když obecně najdeš minimum případů, kdy taktika funguje, tak je její použitelnost velmi problematická. Obzvlášť bych chtěl zdůraznit, že i kdybych na ni měl hráče a soupeř včera hrál třeba Střelbu z výskoku, tak mě rozseká na maděru. Ty to píšeš s vědomím toho, že po zápase víš, co soupeř hrál. A tento soupeř není z těch, kde by ta pravděpodobnost volby taktiky byla nějak předem zřejmá.
Je potřeba rozlišovat mezi obrannýma taktikama a útočnýma. U obranných si opravdu myslím, že kromě 3-2 zony a osobky fakt nemá cenu se o ostatních vůbec bavit. U útočných jsem ochoten účinnost mnohých připustit, nicméně tam vidím problém v platové náročnosti vhodných hráčů a proto je nepraktikujeme a jdeme cestou, jakou jdeme a i do ní máme problém, aby se někdo o ty hráče platově relativně dostupné staral.
Každý má samozřejmě volbu, jestli trénovat podle doporučení trenérů U21/NT a skautů nebo se vydat vlastní cestou. Když nám někdo napíše, že naše cesta se mu nelíbí a bude si trénovat po svém, tak holt nic moc nenaděláme. Pokud se jedná konkrétně o ty nezkušené, myslím, že jen velmi málokdy je to na škodu, často se díky tomuto konktaktu vůbec seznámí se základy hry a vůbec nějak efektivně začnou trénovat nebo dokonce díky tomuto zájmu ze strany skautů u hry vůbec vydrží. A opět, mohou z toho vlaku kdykoli vystoupit, když se jim bude zdát, že jejich pohled na hru se liší po nabrání nějakých zkušeností.
Tady žádná skutečná opozice neexistuje, protože cílem opozice by mělo být převzít "vládu" v dalších volbách (to píšu jen jako fakt, nikoli jako výzvu k tomu, aby někdo kandidoval). Zdejší "opozice" se snaží změnit můj pohled na hru a tady můžu říct, že mě nepřesvědčí nepodložené řeči, ale fakta. Když mi někdo ukáže, tady tenhle hraje opakovaně efektivně proti různým soupeřům takovou nebo makovou taktiku s takovýma nebo makovýma hráčema a bude to vypadat, že je pro nás reálné takové hráče vychovat a následně držet v českých klubech, pak takové diskuzi se rozhodně nebráním.