Czy może czekali na to, by po trzech sezonach mozolnych treningów ich oczko w głowie, ich wychowanek przywdział koszulkę z orłem na piersi?
Osoby odpowiedzialne za polską myśl szkoleniową wyznaczają wzór treningu? Wyznaczają.
Skauci dbają o to, by ów trening był jak najefektowniej realizowany? Dbają.
Właściciele klubów wykonują polecenia, jeśli chodzi o zalecenia treningowe? Wykonują.
Ale dlaczego u licha nikt nie informuje przy okazji właścicieli potencjalnych kadrowiczów na temat wszystkiego, co wiąże się z treningiem? Z wpływem minut spędzonych na parkiecie na formę? I tak dalej, i tak dalej...
Forma to wg mnie jedynie wierzchołek góry lodowej. Góry o którą można zadbać, którą można kreować. Wielekrotnie zauważyłem powtarzane słowa o tym jak wielką tworzymy społeczność (trzecią na świecie) a mimo to nie mamy sukcesów. Może wreszcie powinniśmy zacząć edukować naszą społeczność? W jaki sposób dotarliście na poziomy doświadczenia w tej grze na których jesteście? Ucząc się mechanizmu funkcjonowania gry. Jeśli naprawdę chcemy konkurować ze światem powinniśmy zadbać o to, by mieć świadomą, wyedukowaną społeczność graczy. Im więcej będą wiedzieli na temat gry, tym więcej będziemy mieli z nich pożytku. Nie tylko reprezentacja, ale cała społeczność. Podniesie się poziom lig. Co za tym idzie powinna zwiększyć się przyjemność z rozgrywki.
Wszelkiego rodzaju poradniki są wielce pomocne. Brawa za to ich twórcom. Ale to jeszcze nie wszystko. Jest jeszcze wiele do zrobienia. I to wg mnie kierunek, o którym nie powinniśmy zapominać.
Co było do udowodnienia.
Last edited by Hawkeyed at 4/2/2010 6:35:07 PM