Zasadniczo jest jedna ważna kwestia którą należy poruszyć IMO im szybciej tym lepiej.
Obecna kadra U21 w tym sezonie który się kończy, była wybrykiem BBków, który się już nie powtórzy. Decyzja jaką podjęli odnośnie utworzenia u21 i jej kształtu i zasad była jaka była i to se ne wrati, ale musicie wszyscy zdawać sobie sprawę z jednej rzeczy.
U21 na przyszłość to kadra złożona nie z 1 rocznika, może nawet nie z 2 roczników, ale w przypadku, daj Boże, awansu do finału MŚ aż z 3 roczników reprezentantów. To są 3 sezony gry. To jest MINIMUM 18 graczy x 3 rzetelnie trenowanych w swoich klubach przez pewnych ludzi.
To nie jest tort z wisienką podany na srebrnej tacy. To są tygodnie i miesiące reżimu treningowe pod dyktando zachcianek = potrzeb reprezentacji.
Sądzicie że tak łatwo znaleźć kluby dla prawie 60 graczy tak żeby mieć pewność co do ich trenera i mało tego, żeby ten miał fundusze na ich zakup ?
My w BB raczkujemy.
Nie mamy zaplecza Hiszpanów czy Włochów, nie tylko w użytkownikach ale przede wszystkim w tym co się dzieje wokół kadry. Nie jest ważne czy ja albo al_said będziemy za sezon tam gdzie teraz, ważne jest żebyśmy wspólnym wysiłkiem szli do przodu. Żeby wysiłek nasz, scautów, trenerów reprezentantów inie szedł na marne.
Dlatego chciałbym wszystkim jasno powiedzieć.
Kadra U21 stoi teraz na rozstaju dróg i wiele zależy od tego jaką drogę wybierzemy.
Teraz ten wybór w wielkim stopniu zależy od 2 czynników:
a) selekcja nowego trenera NT. On ma bezwzględne pierwszeństwo w wyborze składu i to jest priorytet.
b) BBecy i ich zmiany (ewentualne) związane z expem w NT.
Dla mnie sprawą drugorzędną są wyniki na turnieju pocieszenia. Jeśli trzeba mogę powołać 18 20 latków (obecnie 19) i przygotować ich pod przyszłe ME.
Tylko, że w razie awansu do baraży albo MŚ będziemy potrzebować kolejnych 18 zawodników stale monitorowanych, gotowych zastąpić tych co przekroczą wiek poborowy.
Sami widzicie że to jest ogrom pracy, który spoczywa nie na selekcjonerze a właśnie na użytkownikach.
hoł :)
Last edited by hatchet at 11/15/2008 12:03:41 PM