BuzzerBeater Forums

BB Poland > [U21-REQUIREMENTS] - czyli wymagania dla kadrowiczów U21

[U21-REQUIREMENTS] - czyli wymagania dla kadrowiczów U21

Set priority
Show messages by
This Post:
00
118602.120 in reply to 118602.119
Date: 11/14/2009 4:05:46 PM
Overall Posts Rated:
00
chce z niego zrobić SF, trenuje go zawsze jak tylko mogę na 1 pozycji, na PG również. Jedynie JS trenowałem na 2 pozycjach, bo mniej się nie da :p.

This Post:
00
118602.121 in reply to 118602.120
Date: 11/14/2009 4:25:32 PM
Overall Posts Rated:
112112
Oczywista oczywistość co do JS :)

Przy takim układzie jak jest teraz dobrze by było, aby leciał już tylko z treningiem dla jednej pozycji...i już pośpieszam z tłumaczeniem jak to zrobić :)

W tej chwili jego szanse co do przyszłego SF i SG rozbijają się głównie o Obronę na dystansie i dla swojego własnego, a być może innych spokoju mógłbyś teraz przycisnąć tylko i wyłącznie ją na PG, tak by uzyskać z 5-6 skoków (bardzo ważne! przynajmniej 5-6, bo jeśli nie będzie minimum wybitny to raczej nikt go nie wpuści w reprze ani na SF, ani na SG). Z tego właśnie względu być może narzekał tyr0x - nie wierzył w Twoje możliwości, więc Mu je udowodnij ;)

Jeśli zaś sam w sobie jesteś przekonany, że do jego 21 urodzin wyciągniesz mu na pewno tą obronę przynajmniej do wybitnej to mógłbyś już teraz zacząć z niego robić coś przypominającego SF, czyli zacząć coś podkoszowego na C. "Coś" to obrona pod koszem lub rzut z bliska.

Ano więc:
jeśli OD teraz to Presja dla PG
jeśli ma być kiedyś tam SFem to Rzut z bliska/Obrona pod koszem dla C
jeśli jeszcze kiedyś ma potrenować rzut z obwodu to Rzuty z dystansu tylko dla SG

This Post:
00
118602.122 in reply to 118602.121
Date: 11/14/2009 4:37:17 PM
Overall Posts Rated:
00
tak jak powiedziałem, trenuję go i będę trenował na jednej pozycji ;) A co do skilli podkoszowych, mialem zamiar wziąć się za nie po skończeniu treningu presji (miałem w planach podciągnąć mu ją do znaczącej) a potem brać się za zbiórki(do sprawnych) i obronę pod koszem(pi razy oko do sprawnej). Trochę średnio mi się ten rzut z bliska uśmiecha :p to chciałem akurat zostawić na jakąś dalszą przyszłość ^^ Rzuty z dystansu sobie chyba daruję już, bo i tak wyciągnąłem mu je z tragicznych na sprawne ^^ Tylko mam jeszcze pytanko co do presji, chciałem ją przeplatać z treningiem kozłów. Czy jest to opłacalne czy narazie kozłom dać spokój i samą presję? Bo niektórzy twierdzą, że taki trening jest efektywniejszy, gdy się co tydzień zmienia.

This Post:
00
118602.123 in reply to 118602.122
Date: 11/14/2009 4:53:41 PM
Overall Posts Rated:
112112
Wow...I to właśnie o to chodzi. Połączyć Twoją determinację w treningu z lepszym grajkiem na starcie (bez chociażby takiego tragicznego Zasięgu, który marnuje sporo czasu...). Pomnóż mi takich prezesów razy kilkanaście i wszystko będzie grało :) Na razie to się zazwyczaj rozjeżdża -> słabi trenerzy dostają najlepszych grajków, a ci najlepsi, najbardziej zdeterminowani słabych lub średniach. Wyjątki zdarzają się rzadko i o tym właśnie zazwyczaj te dyskusje nie na temat ;)

Rzut z bliska wychodzi po prostu "tanio" w trenowaniu i bez wielkiego wpływu na pensję można go sporo podciągnąć, a i na parkiecie raczej się przydaje :) Z braku laku i ta obrona+zbiórki mogą być do juniorów. Bylebyś się później nie zniechęcił i nie zostawił Rzutu jak jest teraz :)

Co do pytania...Własnych obserwacji co do korzyści z przeplatania nie mam. Wydaje mi się, że to tylko takie wrażenie :) Jak trenujesz cały czas to samo to skoki z czasem stają się bardzo przewidywalne, bo co tydzień dodają się te same wartości, w tych samych proporcjach i ma się wrażenie, że trzeba długo czekać...Gdy zaczynasz przeplatać raz wpadnie więcej tu, raz tam...No i strzałeczki wydaje się, że pojawiają się częściej wtedy częściej - a to tylko wrażenie, bo wpadają również raz tu, raz tam. Jak by na to spojrzeć jednak po dłuższym czasie wyjdzie pewnie to samo.

Obrona to priorytet, więc jeśli już przeplatać to w proporcji 2x Presja, 1x Kozłowanie :) Z czasem możesz wymienić to kozłowanie na jakieś pojedyncze Podania czy wejście pod kosz (Jeden na Jednego)

This Post:
00
118602.125 in reply to 118602.123
Date: 11/14/2009 5:47:42 PM
Overall Posts Rated:
00
ok, tak też uczynię, OD,OD,HN,OD,OD,PS,OD,... do znaczącej ciągnąć mu? czy do wybitnej lub wyżej od razu?

This Post:
00
118602.126 in reply to 118602.125
Date: 11/14/2009 5:57:11 PM
Overall Posts Rated:
112112
Jeśli krótko przed końcem przyszłego sezonu będziesz pamiętał, żeby podbić jeszcze powyżej znaczęgo to możesz poczekać i pobawić się podkoszowymi...Kwestia, ile czasu zajmie Ci uzyskanie nawet tych czterech skoków - może wcale nie będzie o czym myśleć i na co czekać, a po prostu będzie trzeba lecieć po kolei tak jak wyżej rozpisałeś przez większość przyszłego sezonu.

Co do konkretnych wymagań i tak będzie musiał się wypowiedzieć selekcjoner, który wtedy będzie rządził. Może będzie wolał rewelacyjną Obronę na dystansie, a może sprawną pod koszem...

This Post:
00
118602.127 in reply to 118602.124
Date: 11/14/2009 6:41:05 PM
Overall Posts Rated:
12061206
też mam takie przypuszczenie, że w defensywie będą używane wszystkie defensywne skille.

Dlatego tak jak pisałem - prawdopodobnie problem jest bardziej złożony.

Największą niewiadomą są zbiórki. Bo to jest skill zarówno defensywny i ofensywny (w ataku bliżej kosza gra zawodnik ustawiony jako C).

Czyli można by podzielić.

Skille ofensywne: JS, JR, HN, DV, PS, IS
Skille defensywne: OD, ID, BK
Skill używany zarówno w ataku jak i obronie: RB (przypuszczenie)
Chyba także HN jest używane w obronie, musiałbym sprawdzić reguły ;-)

Dalej można by to jeszcze podzielić na skille najbardziej potrzebne w ataku z obwodu i spod kosza. I na tej podstawie wydzielić jakie grupy zawodników udałoby się stworzyć.

Być może tylko niektóre z możliwych opcji będą sensowne np.

atakujący C / broniący PG
atakujący C / broniący SG
atakujący PF / broniący PG
atakujący PF / broniący SG

atakujący PG / broniący C
atakujący PG / broniący PF
atakujący SG / broniący C
atakujący SG / broniący PF

Zgodzę się, że trening takich zawodników pewnie będzie trudniejszy i dłuższy. Ale zysk może być niebagatelny. Kilkukrotnie niższa pensja. I druga sprawa. Można zawodnika doprowadzić do pensji wynoszącej 90% potencjału. A następnie bezkarnie trenować wszystko co nie podnosi pensji. Myślę, że w ten sposób jesteśmy w stanie wycisnąć z zawodnika więcej niż trenując standardowo do wyczerpania potencjału.

This Post:
00
118602.129 in reply to 118602.115
Date: 11/14/2009 8:15:47 PM
Overall Posts Rated:
299299
Widzę, że dyskusja nijak ma się do tematu wątku, ale cóż.. ;) Ja bym jednak prosił o sprecyzowanie tych wymagań dla kadrowiczów, bo widzę tutaj coś dziwnego. Mój 19-letni SF, wygląda następująco:

Pensja (tygodniowo): $ 10 715
DMI: 154000
Wzrost: 6'4" / 193 cm
Potencjał: MVP
Stan formy: sprawny
Rzut z wyskoku: świetny ↑ Zasięg rzutu: sprawny ↑
Obr. na dystansie: przeciętny Kozłowanie: porządny
Wejście pod kosz: porządny Podania: przeciętny
Rzut z bliska: słaby Obr. pod koszem: niezdarny
Zbieranie: porządny Blokowanie: porządny
Kondycja: przeciętny Rzuty osobiste: tragiczny
Doświadczenie: żałosny

rzuty ma już w sumie na niezłym poziomie :) ja bym mu pojechał OD do 12, bo to minimum dla kadrowiczów na pozycji SF-a :) przy okazji z 2 razy powinno skoczyć ID jako poboczna i już będzie wyglądał przyzwoicie, potem pomyślimy co dalej :)

This Post:
00
118602.130 in reply to 118602.125
Date: 11/14/2009 8:20:49 PM
Overall Posts Rated:
299299
ok, tak też uczynię, OD,OD,HN,OD,OD,PS,OD,... do znaczącej ciągnąć mu? czy do wybitnej lub wyżej od razu?

podania bym olał :) więcej niż porządne do U21 nie są konieczne dla SF-a :)
to już lepiej OD,OD,HN,OD,OD,DV,OD... :)

Advertisement