BuzzerBeater Forums

Poland - III.7 > SEZON 39

SEZON 39

Set priority
Show messages by
From: akanders

This Post:
00
287066.121 in reply to 287066.120
Date: 7/14/2017 10:31:09 AM
chicago bulss
II.4
Overall Posts Rated:
153153
Second Team:
chicago bulss II
do sprzedaży nie jest za stary, ale o 3 mln może być trudno moim zdaniem, bo ma niski wzrost jak na PF a
Taka ciekawostka treningowa odnośnie dziadków: 2 czy 3 tygodnie temu skoczył mi w treningu 34 latek Solomkin

This Post:
00
287066.123 in reply to 287066.122
Date: 7/14/2017 2:48:32 PM
chicago bulss
II.4
Overall Posts Rated:
153153
Second Team:
chicago bulss II
no i dotknąłeś teraz sporu w doktrynie:). Tu są różne zdania. Np. Sztuker uważa, że nie ma znaczenia, a ja z kilkuletniego doświadczenia w tej grze uważam, że ma i to spore. Ostatni przykład z mojego podwórka. W poprzednim sezonie kupiłem Montero PF a. Moim zdaniem niezła multiskila, a w meczach nie spełnił pokładanych w nim oczekiwań. Jedyne sensowne wyjaśnienie to jego wzrost, bo formę trzymałem mu mocną. Takich przykładów mam wiele, również na plus przy wysokim wzroście. Spotkałem się też z tym, że niektórzy gracze szukają tylko zawodników od określonego wzrostu. Ponadto jeśli wzrost ma znaczenie podczas treningu, to dlaczego nie miałby znaczenia podczas meczów? Jeśli nie miałby znaczenia podczas meczów, a podczas treningów tak, to twórcy i zarządzający BB byliby nielogiczni. A chyba w ten sposób nie chcielibyśmy o nich myśleć? Ja nadal zakładam, że z wyjątkami, ale jednak postępują racjonalnie.
Podsumowując: uważam, że wzrost co najmniej u graczy podkoszowych w meczach ma znaczenie. Uff, ale zmusiłeś mnie do długiego wykładu i wysiłku intelektualnego :)

From: Campos

This Post:
00
287066.124 in reply to 287066.123
Date: 7/14/2017 2:56:28 PM
CampoLeony
PLK
Overall Posts Rated:
828828
Second Team:
CampoLeons
Chciałbym Cię zmartwić po napisaniu wykładu i zmuszeniu do wysiłku intelektualnego z nim związanego..

Wzrost podczas meczu nie ma żadnego znaczenia! Ma znaczenie tylko na szybkość danego treningu.

This Post:
00
287066.125 in reply to 287066.124
Date: 7/14/2017 3:11:32 PM
chicago bulss
II.4
Overall Posts Rated:
153153
Second Team:
chicago bulss II
przedstaw argumenty za swoją tezą, bo jak dotychczas nie przedstawiłeś żadnego. Ja przedstawiłem wiele i jest więcej osób, które uważają tak jak ja. Wklejenie tezy, bez argumentów, która również nie jest wyjaśniona w instrukcji gry, nikogo rozsądnie myślącego nie przekona. Nie pomoże nawet jej wytłuszczenie

This Post:
00
287066.126 in reply to 287066.125
Date: 7/14/2017 3:29:26 PM
CampoLeony
PLK
Overall Posts Rated:
828828
Second Team:
CampoLeons
Ja z kilkuletniego doświadczenia, uważam, że nie ma. Chociażby przykład z mojego podwórka Kuchniak, Wawrzyniak, Kacprzyk tudzież Najbar, Kosa (wcześniej Majcherski) nie grzeszą wzrostem a spełniają pokładane w nich nadzieje w 200% (grając na pozycjach podkoszowych). Jedyne sensowne wytłumaczenie tego to ich skille podkoszowe, które są całkiem niezłe ;) Takich przykładów mam wiele, że wzrost nie ma żadnego znaczenia podczas meczu. Spotykam się na co dzień z tym, że gracze szukają zawodników nie bacząc na wzrost, tylko na skille. Ponadto to całkiem sensowne, że wzrost ma znacznie w treningu, ponieważ to detrminuje jakim zawodnikiem zostanie dany gracz. (czy będzie podkoszowcem, obwodowcem, czy też multiskillem). To całkiem logiczne! Bo przecież w prawdziwej koszykówce są niscy (atletyczni) gracze, np ze smykałką do bloków, zbiórek i są też tyczki, które pomimo gigantycznego wzrostu nie potrafią (np. dobrze zająć pozycji) i zebrać piłki przy dużo niższym graczu. Jeszcze raz powtórzę to całkiem racjonalne rozwiązanie ze strony BB.
Podsumowując: uważam, że wzrost nie ma żadnego znaczenia w meczach. Znaczenie natomiast mają skille graczy. Istnieje natomiast zależność w treningu graczy, którą determinuje właśnie wzrost ;) Uff, zmusiłeś mnie do długiej odpowiedzi i wysiłku intelektualnego

Last edited by Campos at 7/14/2017 3:32:17 PM

This Post:
00
287066.127 in reply to 287066.126
Date: 7/14/2017 3:47:59 PM
chicago bulss
II.4
Overall Posts Rated:
153153
Second Team:
chicago bulss II
no cóż, dzięki za odpowiedź. Teraz nadal wiemy tylko jedno, że nie zgadzamy się w tej kwestii, a w instrukcji gry brak jest wyjaśnienia tej sprawy. Nie ma również jej wyjaśnienia gdzie indziej :( Oprócz jednego zdania o treningu. Nie wchodzę z Tobą w dalszą polemikę, bo przedstawiasz argumenty zupełnie odwrotne od moich, a są argumenty za jedną i za drugą tezą. W ten sposób nigdy się nie przekonamy. Zgadzam się tylko z tezą, że w meczach mają znaczenie skile graczy, bo to oczywista oczywistość.
Nie podejmuje też dyskusji o treningu i wzroście gracza, bo przy Twojej karkołomnej tezie okazuje się, że Małgorzata Dydek powinna zostać PG :) Jakoś nie widziałem w rzeczywistości 180 cm centra.
Kacprzyk, Kuchniak mają po 203 cm wzrostu (sprawdziłem), co uważam za przyzwoity wzrost w przypadku PF a, a Wawrzyniak to gra więcej na obwodzie niż pod koszem. Nieprzekonujące te przykłady

Last edited by akanders at 7/14/2017 4:00:17 PM

This Post:
00
287066.128 in reply to 287066.127
Date: 7/14/2017 4:09:50 PM
CampoLeony
PLK
Overall Posts Rated:
828828
Second Team:
CampoLeons
Teraz całkiem serio i bez szydery. Podpytaj inny graczy i na bazie ich doświadczeń jestem pewien, że otrzymasz jedną jasną odpowiedź: Wzrost nie ma znaczenia w meczu.
Ja przekonałem się o tym już na początku swojej przygody z BB, gdzie było dla mnie dziwne i niezrozumiałe, gdzie gracz ze wzrostem ~180cm ma najlepszą pozycje C i w dodatku gra na niej wyśmienicie + przykłady, które podałem u góry. Akurat tutaj mogę powiedzieć dużo (szczególnie na bazie Utopii) bo trening moich graczy zaczynałem od głównych skilli i dla niskich graczy zaraz po zrobieniu OD zacząłem trudny trening ID i IS (Najbar - 183cm, Kosa - 196cm, Majcherski - 193cm). Po zrobieniu dołu, uważam, że bez problemu dają radę na C. Praktycznie mają takie skille, że na każdej pozycji są kozakami.

Jako ciekawostkę przytoczę anegdotę z mojego doświadczenia życiowego/zawodniczego. Jestem gościem, którego można zdefiniować jako gracza SG/PG (mój wzrost jest delikatnie mówiąc jest mierny - daleko mi do 200cm). Jednak jeden z moich trenerów wystawiał mnie w niektórych meczach na C! Bazował na mojej szybkości i innych umiejętnościach! I wiesz co!? To działało! Co prawda, nie dało się tak rozegrać całego meczu, ale jako element zaskoczenia i reorganizacji gry przeciwnika dawało radę. Zresztą do tej pory znajomi się śmieją, że potrafię grać jak C i mam lepsze ruchy od typowych C powyżej 2m!

To są moje doświadczenia, jednak są gracze na najwyższym stopniu rozgrywek gdzie bez problemu dają radę na 'wysokich' pozycjach. Np. Piotr Szczotka z Asseco który ma 198cm (takich przykładów z życia wziętych jest mnóstwo).

This Post:
00
287066.129 in reply to 287066.128
Date: 7/14/2017 4:33:57 PM
chicago bulss
II.4
Overall Posts Rated:
153153
Second Team:
chicago bulss II
przynajmniej tyle dobrze, bo naszą dyskusję sprowadzałeś do poziomu piaskownicy: tak nie i nie bo tak. Moje obserwacje są inne, a widzę, że i Ty posiadasz w swoim zespole typowego wysokiego centra i skwapliwie z niego korzystasz pomimo, że masz w drużynie niższych kozaków na jego pozycję. Przykład z twojego życia jest do uwierzenia, jednak jak sam piszesz działało to na krótką metę. W BB też widziałem takie mecze, że obwodowi grali przeciwko centrom i byli bardzo skuteczni przy motionie i np. patencie.
Pozostaję przy swoim zdaniu jednak będę nadal obserwował sytuację, pozdrawiam

This Post:
00
287066.130 in reply to 287066.129
Date: 7/14/2017 4:45:45 PM
CampoLeony
PLK
Overall Posts Rated:
828828
Second Team:
CampoLeons
W moim zespole korzystam z typowego centra tylko ze względu na to, że pozostali moi gracze to typowi multiskille i mogą łatać dziury na każdej pozycji!

Advertisement