Spróbuję się odnieść do tego co tu napisałeś i co napisał Juniorro ( uważam że bardzo dobry post z którym w wielu kwestaiach się zgadzam w 100 procentach , może nie we wszyskim :-)) ) Trening PF-a i SF-a jest najtrudniejszym i najdłuższym w czasie treningiem w BB . Wytrenowanie dobrego gracza to kwestia 5-6 sezonów. Trening wiąże się z tym iż trzeba przestawiać często gracza na najmniej dogodne pozycje (szczególnie dotyczy to SF-a ) jak PG i C które nie są dla zawodnika pozycjami nominalnymi . Ma to niestety swoje odbicie na wynikach drużyny , trzeba się nieźle czasami nagimnastykować aby coś fajnego wytrenować . Dlatego mało jest Prezesów którzy decydują się na taki rodzaj treningu , brak często jest cierpliwości i wytrwałości . Prezesi by chcieli jak najszybciej wygrywać mecze i awansować do wyższej ligi :-) , dlatego wybierają o wiele mniej skomlikowany trening C i SG . Ale trenowanie Sf-a i PF-a ma też swoją wielką zalętę a mianowicie wynagrodzenie takiego zawodnika jest często niewielkie w stosunku do tego co on nam wnosi do gry , a przez to budżet klubu jest mało obciążony czego nie można napisać trenując np C . Można w bardzo łatwy sposób ukryć skile zawodnika w stosunku do jego pensji. Na wysokich skilach może jest to trudne ale na niskich-średnich jest to do zrobienia .Do trenowania dla reprezentacji tych pozycji ( a szczególnie PF-a ) najlepiej jest jeżeli zawodnik ma wysoki potencjał , nie zatrzyma go to w rozwoju i może naprawdę długo trenować . Myślę że nawet 26 latek o potencjale MVP+ spokojnie bedzie miał skoki .
Nie chciałbym aby to co napiszę poniżej było krytyką selekcjonera czy skautów , tym bardziej że nie znam kompletnie skili zawodników , ale pewne kwestie dają mi do myślenia .Reprezentacja jest odzwierciedleniem tego co my mamy w klubach i jak trenowani są zawodnicy . Popatrzmy na naszą Reprezentację , dominują SG których jest na chwilę obecną 5 i C których mamy obecnie 7 do tego jeden PG i dwóch SF-ów . O prawdziwego PF-a ciężko z SF-ami trochę lepiej ale też niewiele . A właśnie na tych dwóch pozycjach powinni być gracze głównie dostosowani do taktyk jakimi chcemy zagrać . Wystarcz popatrzeć jak jesteśmy przewidywalni .W ataku w ciągu ostatnich 2 sezonów zagraliśmy w ataku 3 słownie trzema !!!! taktykami tzn PTB , RnG i LI . Przewidywalność nie wzięła się znikąd ona jest determinowana tym co mamy w składzie . A tam mamy to co napisałem wcześniej , dość łatwo to przewidzieć dla przeciwnika . Jeżeli dodamy do tego że forma często determinuje nasz atak to mamy obraz naszego stanu posiadania . Po prostu selekcjoner gra tym co ma .
Porównując skład do Włochów ( porównuję do najlepszych ) to oni mają w składzie tylko dwóch Centrów , czterech PF-ów !! , trzech SG , dwóch PG i jednego SF-a .
Moim zdaniem trzeba pomyśleć nad tym aby zmienić to że nie jesteśmy w samej czołówce BB . Przecież jesteśmy dość liczną nacją w BB .Może poza skautowaniem zawodników zbudować program Mentorski . Na jakimś forum innego kraju coś takiego zauważyłem , nie pamiętam którego, chyba było to forum niemieckie . . Wszyscy dobrze wiemy że największe gwiazdy BB rodzą się w 4-5 ligach . Nowi gracze bądź tacy którzy grają krótko mają mgliste pojęcie o grze ( ja też czasami jej nie rozumiem :-) ) Co sądzicie o takim pomyśle ?Chętnie wysłucham innych opinii .
Last edited by Jax at 2/11/2010 1:40:01 PM