Dziwie sie, ze rozpatrujesz same tempo nie biorąc pod uwage innych o wiele wiekszej wagi zmiennych jak np.: zbiórki, obrona itd
Ależ biorę pod uwagę. Tylko punktem wyjścia do dyskusji była teoretyczna sytuacja, w której wszystko jest równe, tak żeby skupić się tylko i wyłączenie na tempie. To jest celowy zabieg. I do tego można (oczywiście teoretycznie) przeprowadzić pewne przemyślenia. A następnie, mając już punkt wyjścia, można przejść do trudniejszych sytuacji, bo można się odnosić do łatwiejszego przypadku.
No bo już o wiele trudniejszym przypadkiem będzie sytuacja, gdy np. mam zbiórki lepsze o poziom ale skuteczność gorszą o poziom. Itd.
Grając szybciej moze byc tak ze lepsza druzyna mimo iekszej ilości rzutów ale slabszej formy bedziemiala niższa skutecznośc i nie zbierze az tylu pilek w ataku, a twoja gorsza druzyna bedzie miala dzien i bedzie rzucac na wiekszym procencie a do tego zbierze kilka pilek w ataku i juz jest ciekawie na koniec meczu ;)
Równie dobrze zamiast podkreślonego wyrazu można wstawić "wolniej" ;-) To już dla mnie totalna demagogia, że gdy grasz szybciej, to Twoja drużyna może "mieć dzień". A jak gram wolniej to już nie mogę "mieć dnia"?
Inna sprawa ze przy malej ilości rzutów masz mniejsze szanse zebrac cos w ataku, ale jezeli rzucisz 2 razy tyle to napewno cos zbierzesz i teraz pytanie czy skutecznośc rzutów szybkich taktyk az tak jest nizsza w odniesieniu do wolniejszych zeby nie oplacalo sie liczyc na te wlasnie dodatkowe zbiorki
Ale przy wolnej taktyce także rywal będzie mniej zbierał i będzie miał mniej rzutów. To jest to, co chyba ciągle jest źle rozumiane. Mi się wydaje, że cały błąd wynika stąd, że niektóre osoby myślą sobie tak. Że jak ja i rywal gramy normalnie, to mamy po 100 rzutów. Ale jak ja gram szybko, to będę miał 120 rzutów a rywal dalej tylko 100. Natomiast jeśli będę grał wolno, to będę miał 80 rzutów a rywal sto.
Nie. To nieprawda. Jeśli będę grał szybko to skończy się tak, że i ja i rywal będziemy mieli po 110 rzutów. A jeśli bedę grał wolno to po 90.
Akcje w BB przeprowadzane są naprzemiennie. I nie chodzi tutaj, żeby rzucić dużo. Chodzi tutaj o to, żeby rzucić więcej niż rywal. Dlatego wszystko należy rozpatrywać w odniesieniu do rywala.
Ile według ciebie skutecznośc rzutów jest lepsza jak pisza w regułach ?? wypowiadający sie tutaj twierdza ze nie ma wiekszej róznicy, wiec jezeli nie ma róznicy to o co tye krzyku ;P
Wszystkie swoje przemyślenia pisałem przy założeniu, że skuteczność rzutów przy wolnej taktyce jest taka sama jak przy szybkiej. Natomiast jeśli skuteczność jest większa chociaż o odrobinę, to tym większa jest słuszność przeprowadzonych to przeze mnie przemyśleń.