Po dzisiejszym sparingu kompletnie zgłupiałem.
Analizowany mecz:
Skorpion Gliwice - Uniwersytet BuzzerBeater'a we Wrocławiu
(58834556)W tym meczu wystawiłem do składu 3 lewusów (SS10: pg-28, sg-39, sf-13; każdy w silnej) oraz dwóch blokersów. Zadaniem było odbębnić minuty i zaliczyć trening. Rywal podszedł do meczu tak samo, zatem obaj graliśmy w sumie 10 zawodnikami przez 48 minut meczu. Gdyby nie ten zawodnik
(18935440) to olałbym analizę tego meczu, ale quadraple-double robi wrażenie nawet sparingu. 11 bloków rywala, czyli coś co powinno być raczej moją domeną.
Yuly Davletbaev nie wygląda zawodnika z nabitymi blokami. 1,2 blk./per48 to nie jest oszałamiający wynik. Skłaniałbym się ku temu, że jest to tradycyjnie budowany zawodnik (is+id+rb). Możliwe, że nawet lekko brakuje mu IS, ponieważ od 4 sezonów jego FG% w żadnym z nich nie przekroczyło 50%. Skąd te 11 czap? Ciężko powiedzieć, ale od dłuższego czasu widzę, że SB przypisane jest głównie do pozycji Centra (tylko C!). A przynajmniej tam są jego największe korzyści ze stosowania. Zrobiłem mały "harmonogram bloków" w tym meczu i tak on przedstawiał się:
zablokowany zawodnik (poziom IS) - zawodnik blokujący - informacja dodatkowa
Mielnicki (4) - Grzelczyk
Magiera (7) - Davletbaev
Tenerowicz (1) - Karcz
Magiera (7) - Davletbaev (niepodpisany blok! 9:36 Q2) "Nie trafił"
Magiera (7) - Davletbaev
Tenerowicz - Davletbaev (Rzut za 3)
Magiera (7) - Davletbaev
Magiera (7) - Davletbaev
Jochem (4) - Mize
Mielnicki (4) - Davletbaev (niepodpisany blok! 9:42 Q3) "Nie trafił", Rzut w obrębie trumny
Mielnicki (4) - Davletbaev (niepodpisany blok! 9:36 Q3) "Nie trafił", Rzut w obrębie trumny
Magiera (7) - Davletbaev
Magiera (7) - Davletbaev (niepodpisany blok! 11:35 Q4) "Nie trafił"
Magiera (7) - Davletbaev (niepodpisany blok! 4:18 Q4) "Nie trafił"
Mielnicki (4) - Grzelczyk (niepodpisany blok! 3:44 Q4) "Nie trafił"
Guelten (jeszcze 2) - Ciurla (niepodpisany blok! 3:17 Q4) "Nie trafił"
Z 14 rzutów Magiery, aż 8 zostało zablokowanych. Dodatkowo widać, że większość bloków przypisana jest głównemu obrońcu w ustawieniu (przy kryciu mtm pg odpowiada za pg itd.). Co ciekawsze nie każdy blok jest podpisany "Rzut zablokowany". Raczej nie ma to większego znaczenia, choć do tej pory nie dostrzegłem takiego nazwijmy to "buga".
Nie wydaje mi się, aby Davletbaev miał SB większe niż 7-8, a co za tym idzie chyba ID będzie istotniejsze od SB, albo ten mecz jest zwyczajnie ewenementem. Co prawda, moi C nie mają powalających rzutów z bliska, ale powiedzmy sobie szczerze, is=7 nie powinno trafiać 1/14 :P