Στην πρώτη περίπτωση (το 59,2%) ο Α μάντεψε λάθος ότι ο Β θα πάει σε μπλόφα γιατί ο Β πήγε στην δυναμή του. Ο Β μάντεψε σωστά ότι ο Α θα πάει στην δύναμή του.
Στην περίπτωση όμως του (59,2%) ο Α έχασε φυσικά δύο μαντιψιές πάλι αλλά επιπρόσθετα τελικά αντιμετώπισε την δύναμη του Β (για αυτό έχει μειωμένες πιθανότητες νίκης ο Α)
Δεν έγινε κατανοητό απο το αρχικό ποστ ότι ο Α μάντεψε λάθος ότι ο Β θα πάει σε μπλόφα (και τελικά αντιμετωπίζει την δύναμη του Β)...Με τον τρόπο που είχε γραφτεί καταλάβαινα ότι σε οποιαδήποτε περίπτωση που ο Α μαντέψει λάθος,ο Β σωστά και ο Α πάει στην δύναμη του -->η πιθανότητα θα είναι 59,2%
Νομίζω με κάλυψες...!
Για την 2η ερώτηση μου:
Και στις δύο περιπτωσεις εδώ η ομάδα Β τελικά έπαιξε με το αδύναμό της σύστημα.
Αυτό είχε γίνει κατανοητό και απο το αρχικό ποστ απλά τόνισα (κακώς) για την περίπτωση της τυπικής ανωτερότητας ότι ο Β θα πάει στην μπλόφα του (ίσως για να ενισχύσω το επιχείρημα μου...!)
Αυτή η παραξενιά στην πιθανότητα είναι ότι στην περίπτωση της τυπικής ανωτερότητας η μπλόφα του Β είναι (συνήθως) αρκετά πιο δυνατή από την μπλόφα του στην περίπτωση της ουσιαστκ'ης ανωτερότητας.
Λογικό φαίνεται αλλά η ''μικρή ένσταση'' που είχα είναι ότι η ομάδα Β ''χάνει'' το πλεονέκτημα που έχει για τα εναλλακτικά συστήματα ( Β2>Α2) αφού τελικά αντιμετωπίζει την δύναμη της Α...Πριν επιλέξουμε τι θα κάνει ο Α συμφωνώ ότι πρέπει να συνυπολογιστεί η παραπάνω παράμετρος αλλά αφού επιλέξουμε ''περίμενα'' ότι θα βγαίνει το ίδιο αποτέλεσμα...
Αλλά μάλλον η μέτρηση γίνεται πρίν επιλέξουμε οποιαδήποτε απόφαση για τους Α και Β και επί της ουσίας δεν έχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον αν η πιθανότητα είναι στην πραγματικότητα 96 ή 98%...!
Και εδώ θεωρώ ότι έχω καλυφθεί...!
Πολλά από τα νούμερα (που δεν βλέπω γιατι δεν έχω τους πίνακες) ίσως να μην έχουν πρακτικό ενδιαφέρον γιατί δεν θα αποτελέσουν κάποια επιλογή απο τις ομάδες,(για παράδειγμα στην ουσιαστική ανωτερότητα δεν θα έπρεπε να μαντλεψει η ομάδα Α ότι η Β θα μπλοφάρει) αλλα υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις που και ενδιαφέρον έχουν και πρακτική σημασία ...
Θα χαρακτήριζα μαγικό τον τρόπο που έρχονται τα μαθ/κα να επιβεβαιώσουν αυτό που λίγο ή πολύ είναι διαισθυντικά προφανές για μένα τουλάχιστον... Πιστεύω ότι όλα όσα γράφτηκαν στο ποστ με τα σχόλια-συμπεράσματα είναι απόλυτα ακριβή...Η απαίτηση για μεγαλύτερη γνώση σε πολλαπλά επίπεδα είναι γεγονός και κατά την ταπεινή μου άποψη αυτό δεν ''αφαιρεί'' από το παιχνίδι αυτό αλλά ''προσθέτει''...
Ps: Thanxs για τις απαντήσεις...!
Ps 2: Δεν σου κρύβω ότι φούντωσα λίγο με την προηγούμενη απάντηση σου γιατί δίνοντας μου ξανά τους ορισμούς ένιωσα ότι απέτυχα στην εξέταση και με παρέπεμπες να ξαναδιαβάσω την θεωρία ( :-P) αλλά έχεις ελαφρυντικά γιατί το προπροηγούμενο μου ποστ θα παραδεχτώ ότι δεν πολύδιαβάζεται τουλάχιστον μετά τα μισά του...!
Last edited by Kung Flu at 10/7/2013 6:30:10 AM