Tak jak pisałem - niektórzy na tym zarobią, to fakt. Widać BB'cy zdecydowali się oddać to, co zabrali, ale zawsze tak jest.
Kiedy zabierali zyski z meczów TV, kto dostał najbardziej w skórę? Kluby z wyższych lig, bo pamiętasz lepiej ode mnie, że podział nie był równy. Ci niżej dostawali mniej, ci wyżej więcej. A nagle wszyscy po równo. Że nie wspomnę o odbieraniu części dochodów z biletów.
Każda tego typu decyzja w kogoś uderza. Sęk w tym, żeby uderzała w jak najmniejszą grupę graczy i w jak najmniejszym stopniu. Albo we wszystkich tak samo - ale tego chyba się nie da zrobić.
Inna wersja obliczeń, bo przez moment się pogubiłem :D
przed budową zarabiał X
kupił 2 grajków za Y
zaczął wygrywać, hala pęka w szwach, podniósł ceny, zarabiał X+Z
sprzeda grajków za Y - pensje (ale może sprzeda z zyskiem, ceny poszły w górę)
bilans: +Z
w międzyczasie mając wyniki mógł stopniowo rozbudowywać halę
może dzięki tym grajkom awansował do wyższych lig i samo to daje mu więcej kibiców i większe zyski
Zdaję sobie sprawę, że to dosyć uproszczona wersja, ale co tam :).
Jak kupujesz grajka też często nie wyrzucasz kasy w błoto. Może zwraca się mniej, ale często się zwraca (chyba, że się zdrowo przepłaci albo sprzedaje emeryta). Jest kwestia utrzymania tego gracza, dlatego może powinny być koszty utrzymania hali, nie zastanawiałem się nad tym.
Zgadzam się z Tobą w jednym punkcie (być może zasadniczym :) - będą kluby, które na tym zarobią, ale nie sądzę, aby była to jakaś masówka. Do tego jeszcze nie wiemy, o ile będzie sens wyburzać hale. Może być tak, że kluby w najwyższych ligach spokojnie będą w stanie zapełnić obiekt na 15-17 tys. (w końcu klub kibica robi swoje), tyle, że może nie będzie ta liczba jakoś istotnie rosnąć co sezon - zwiększać się będzie zysk z kontraktów. Myślę, że sporo właśnie od tego zależy - o ile utną BB'cy ilość kibiców. Trudno mi uwierzyć żeby stało się tak, że na mecze w PLK będzie przychodziło 8-10 tys. osób. Optowałbym za tym, że będą to ilości zbliżone do hal NBA (w najwyższych i najlepszych ligach). Nie wiem czy już teraz, czy dopiero za kilka sezonów, ale jest to możliwe. Wkrótce się okaże.