BuzzerBeater Forums

BB Poland > [U21-REQUIREMENTS] - czyli wymagania dla kadrowiczów U21

[U21-REQUIREMENTS] - czyli wymagania dla kadrowiczów U21

Set priority
Show messages by
From: hatchet

This Post:
00
118602.134 in reply to 118602.132
Date: 11/15/2009 5:06:19 AM
Overall Posts Rated:
99
C broniących jako SF?
A gdzie będzie wtedy bronił SF? Jako C? Jeśli tak, to na przestawieniu obrony moglibyśmy stracić.

O i to jest ciekawa kwestia. Trzeba bedzie brać pod uwagę, że w przypadku grania zawodnikami z oszukanym defem (C z OD) trzeba mieć również kogoś kto będzie miał ID. Czyli to nie jest kwestia wytrenowania 1/2 grajków ale najlepiej 10 żeby było z czego wybierać i kogo wystawić do gry.
Wystawiając 1 C z OD potrzebujemy kogoś na obwodzie z ID. Wystawiając dwóch C z OD potrzebujemy 2 z ID itd.
Biorąc pod uwagę, że jak ktoś wczesniej zauwazył, ciężko jest wyrwać dobrych graczy z draftu do klubów nastawionych na trening pod kadrę, może być tak, że gracze z oszukanym skillem obrony względem swojej pozycji, będą gorsi od swoich rowniesników, mimo że będą mieli nizszą pensje.
A w takim przypadku tak czy siak będą decydować skille. Więc tak naprawdę to czy ktoś wytrenuje takiego "dziwoląga" pod kadre czy dla siebie, to dopiero połowa sukcesu, bo trzeba jeszcze znaleźć mu drugą połówkę :)

Last edited by hatchet at 11/15/2009 5:06:44 AM

From: hatchet

To: Jax
This Post:
00
118602.135 in reply to 118602.133
Date: 11/15/2009 5:08:00 AM
Overall Posts Rated:
99
Ma ktoś 12 MLN :-))))) ??? jest ciekawy zawodnik na tl (2931215)

Pensja cieniutka jak na takiego wymiatacza .

hmmm napisze list do tego gościa w czerwonym dresie, grudzień idzie, może mi w worku takiego przyniesie ;)

From: Jax

This Post:
00
118602.136 in reply to 118602.135
Date: 11/15/2009 5:23:10 AM
Overall Posts Rated:
773773
Ma ktoś 12 MLN :-))))) ??? jest ciekawy zawodnik na tl (2931215)

Pensja cieniutka jak na takiego wymiatacza .

hmmm napisze list do tego gościa w czerwonym dresie, grudzień idzie, może mi w worku takiego przyniesie ;)

obawiam się że piszących będzie więcej :-))

This Post:
00
118602.137 in reply to 118602.130
Date: 11/15/2009 5:33:48 AM
Overall Posts Rated:
2222
A tu ciekawa kwestia wynikła. Moim zdaniem ten zawodnik nie ma nic z SF. Zbiórki porządne to taki miły dodatek, jaki i SG powinien posiadać. Minimum rzutu z bliska analogicznie. Obrona pod koszem? Nie istnieje.

Nie mówię o tym z przekorą czy wyższością. Po prostu osobiście widzę go jako świetnego SG. Do tego stopnia że szkolenie go na SF uznaję za stratę czasu i możliwości SG.

Ciekawostką dla mnie jest obraz kadrowiczów U21. Nie przypominam sobie aby taka kwestia była wcześniej dyskutowana, a jest ciekawa. Leszku, czy mógłbyś napisać jaki jest Twój typ SF w kadrze? Z powyższego postu wynika że OD 12+ i ID 6+ to obrona dla SF. Wszak zadeklarowałeś że zawodnik jest fajny i ma szanse na SF. Jak to jest? Kto obecnie gra w U21? Kogo chcesz aby grał? Dlaczego?

Mariusz

P.S. Podkreślam że nijak nie jest to wstęp do ataku na kadrę, selekcjonera czy "myśli taktycznej". Jestem po prostu ciekaw tej sprawy... nota bene bardzo dla mnie ważnej.

From: Big Z

To: Jax
This Post:
00
118602.138 in reply to 118602.133
Date: 11/15/2009 5:34:49 AM
Overall Posts Rated:
6363
Ma ktoś 12 MLN
No widziałem go wczoraj, jak przeszukałem sobie TL pod kątem naszego wątku. Mało jest tego typu zawodników więc wyszedłem z założenia że takiego to sobie wytrenuje, a typowych C i SG dokupię :) I taki plan realizuję od dłuższego czasu.

Jest jeszcze jedna kwestia, której nie poruszyliśmy odnośnie zmiany krycia - mianowicie: rezerwowi. Trzeba pamiętać, że gracze którzy wchodza z ławki też będą mieli zmienione pozycje obronne więc wypadałoby mieć w klubie lub reprezentacji conajmniej 4 takich kozaków do zmiany obrony :) Oczywiście mam tu na myśli normalne mecze, bo na sparingi często rezerwa nie jest potrzebna...

This Post:
00
118602.139 in reply to 118602.128
Date: 11/15/2009 6:22:32 AM
Overall Posts Rated:
12061206
Zbiórki w ataku nie są takim problemem, chodzi o te w obronie. Wg mnie reprezentacyjny PG broniący na C musiałby wyglądać tak (skille by brać go pod uwagę oczywiście, musiałby mieć większe niestety):

Rzut z wyskoku: 15 Zasięg rzutu: 11
Obr. na dystansie: 14 Kozłowanie: 12
Wejście pod kosz: 13 Podania: 13
Rzut z bliska: x ( dajmy 4, czyli minimum) Obr. pod koszem: 15
Zbieranie: 14 Blokowanie: 10

No właśnie nie musi przecież mieć obrony na dystansie ;-)
Czy obecnie centrzy mają taką obronę na dystansie? Chyba nie. Więc PG/C (atakujący PG broniący C) też by takiej nie musiał mieć.

No i tak jak mówiłem - to trzeba wszystko sprawdzić. Może akurat nie opłaci się robić PG/C a opłaci SG/C. A może PG/PF. Nie jest możliwa tylko jedna kombinacja. Tak na pierwszy rzut oka mi wygląda, że pozycja SG/PF może być najłatwiejsza do wytrenowania.

From: Dejvidd

This Post:
00
118602.140 in reply to 118602.132
Date: 11/15/2009 6:24:57 AM
Overall Posts Rated:
188188
C broniących jako SF?
A gdzie będzie wtedy bronił SF? Jako C? Jeśli tak, to na przestawieniu obrony moglibyśmy stracić.

Podkoszowy SF? Taki miałby wysokie ID kosztem niższego OD, bo tam by bronił C z wysokim OD i niskim ID..

This Post:
00
118602.141 in reply to 118602.134
Date: 11/15/2009 6:28:34 AM
Overall Posts Rated:
12061206
O i to jest ciekawa kwestia. Trzeba bedzie brać pod uwagę, że w przypadku grania zawodnikami z oszukanym defem (C z OD) trzeba mieć również kogoś kto będzie miał ID. Czyli to nie jest kwestia wytrenowania 1/2 grajków ale najlepiej 10 żeby było z czego wybierać i kogo wystawić do gry.

No właśnie mówię od początku, że oczywiście trzeba to zrobić parami, no bo ustawienie w obronie musi być permutacją podstawowego. I trzeba sprawdzić gdzie jest najlepszy potencjał.

Może wystarczy tylko centrowi dotrenować PS i dołożyć trochę HN a rzuty z dystansu troszkę i będzie jak znalazł PG do LI broniący jako C. Możliwych kombinacji jest kilkadziesiąt, pewnie niektóre z nich są lepsze a niektóre gorsze.

Biorąc pod uwagę, że jak ktoś wczesniej zauwazył, ciężko jest wyrwać dobrych graczy z draftu do klubów nastawionych na trening pod kadrę, może być tak, że gracze z oszukanym skillem obrony względem swojej pozycji, będą gorsi od swoich rowniesników, mimo że będą mieli nizszą pensje.

Jeśli grajek będzie miał 75% niższą pensję a będzie grał 10% gorzej to już będzie ciekawą alternatywą. Łatwiej będzie go utrzymać a także... dalej trenować. Taki Wiśnia w wieku 23 lat już nie potrenuje, a raptem się natrenował 5 sezonów i koniec. A taki zawodnik z niską pensją może trenować nawet do 28-30 roku życia. Nie wiadomo jakie by było spowolnienie ze względu na wzrost i jakie inne trudności, z wytrenowaniem nietypowych kombinacji skilli, to myślę, że zawodnik trenowany kilkanaście sezonów ma szanse być lepszym od takiego, ktory przestaje się polepszać po pięciu.

Last edited by B.B.King at 11/15/2009 6:31:53 AM

From: B.B.King

This Post:
00
118602.142 in reply to 118602.138
Date: 11/15/2009 6:38:55 AM
Overall Posts Rated:
12061206

Jest jeszcze jedna kwestia, której nie poruszyliśmy odnośnie zmiany krycia - mianowicie: rezerwowi. Trzeba pamiętać, że gracze którzy wchodza z ławki też będą mieli zmienione pozycje obronne więc wypadałoby mieć w klubie lub reprezentacji conajmniej 4 takich kozaków do zmiany obrony :) Oczywiście mam tu na myśli normalne mecze, bo na sparingi często rezerwa nie jest potrzebna...

Tak jak obecnie są problemy w treningu np. SF-ów tak więc przy treningu zawodników do zmiany krycia też byłyby pewne problemy. Które po prostu... trzeba jakoś przetrwać i tak się zorganizować, żeby było dobrze. Nigdy nie ma tak, że jedna rzecz rozwiązuje wszystkie problemy.

Ale dla mnie te wszystkie problemy do obecnych mają się tak, jakby uratować komuś nogę przed amputacją a ten ktoś się skarży, że mu się paznokieć u małego palca u nogi złamał ;-)

Wiśnia to nie jest problem wydumany tylko faktyczny. A przecież takich zawodników powinno być coraz więcej (przecież średnio poziom kadr powinien rosnąć a nie stać w miejscu - BB w Polsce istnieje od 9 sezonów, tak więc najstarszy zawodnik, jaki mógł być wytrenowany z 18-latka może mieć teraz maksymalnie 27 lat. A realna sytuacja wygląda tak, że w kadrze jest najwięcej 23-latków. Przecież za 7 sezonów w kadrze powinni grać 30-latkowie lepsi o 7 sezonów treningu a nie 23-latkowie, tacy sami lub trochę lepsi od obecnych.

Last edited by B.B.King at 11/15/2009 6:42:26 AM

From: B.B.King

This Post:
00
118602.143 in reply to 118602.132
Date: 11/15/2009 6:45:02 AM
Overall Posts Rated:
12061206
C broniących jako SF?

Przecież na tym, że kadrowicze w wieku 23 lat przestają trenować lub trenują na pół gwizdka pałętając się od klubu do klubu też tracimy.

Advertisement