BuzzerBeater Forums

Pomoc - Polski > Schemat zmian

Schemat zmian (thread closed)

Set priority
Show messages by
From: B.B.King

To: MuzG
This Post:
00
223306.14 in reply to 223306.11
Date: 8/10/2012 5:37:12 AM
Overall Posts Rated:
12061206

A to już w jednym wątku nie można dać sprostowania do swojej błędnej wypowiedzi ? Oczywiście, że można - wystarczy wejść w dany wątek u góry w rozwijanym menu "pokaż wiadomości" wybrać swoje wiadomości i poprawić, ewentualnie zaadresować do osoby której się wcześniej odpowiadało

Nonsens. Ile osób czyta drugi raz dany wątek, żeby sprawdzić, czy odpowiedź do niego nie została wyedytowana?

Reasumując - podaj mi jakikolwiek przykład innego forum w internecie, gdzie istnieje jeden wątek i użytkownicy są z tego zadowoleni. Jeśli Twoja koncepcja jednego wątku do wszystkiego jest słuszna, to większość dobrych forów w sieci powinna taka być. Ja Cię nie proszę, żebyś znalazł wszystkie. Znajdź chociaż jedno.
A jeśli takich for nie ma, to czy to nie daje do myślenia, że to jest zła koncepcja?
I jak myślisz dlaczego w polskim BB gra ponad 3k osób a na forum wypowiada się może 50? Czy to świadczy, że polskie forum jest zorganizowane świetnie dla większości czy może jednak zadowolona jest tylko garstka?
I jeszcze jedna rzecz. Byłeś kiedykolwiek na globalnym forum pomocy?
I na koniec. Podział na wątki potrzebny jest dlatego, żeby ci, którzy nie są zainteresowani, nie musieli czytać off-topu. Np. takiego, jak tu teraz zrobiliśmy. Jeśli jest jeden wątek, to inni forumowicze nie mają szans tego ominąć.
Znajdź w sobie trochę empatii i zrozum, że mogą istnieć ludzie na świecie (nawet nie musisz przyjmować do wiadomości, że jest ich większość), którzy nie chcą czytać wszystkiego jak leci.

This Post:
00
223306.15 in reply to 223306.13
Date: 8/10/2012 5:39:53 AM
Overall Posts Rated:
12061206
...czyli sumując jeżeli teraz prowadzicie debatę na temat forum w wątku o schemacie zmian to jesteście niekonsekwętni bo w tym celu powinien być założony osobny wątek... chyba logiczne...

Gdy jest tylko jeden wątek, to wszystko jest nielogiczne.
Trudno, zofftopowany został jeden wątek. Ale dzięki temu w innych mógłby zapanować porządek w pozostałych.
W sytuacji, gdy jest tylko jeden wątek, to całe forum jest zofftopowane, bo całe forum składa się tylko z jednego wątku.

A w tym wątku zresztą możemy przedyskutować schemat zmian, które przydałyby się w organizacji tego forum ;-)

From: MuzG

This Post:
00
223306.16 in reply to 223306.14
Date: 8/10/2012 5:54:51 AM
Overall Posts Rated:
334334
Reasumując - podaj mi jakikolwiek przykład innego forum w internecie, gdzie istnieje jeden wątek i użytkownicy są z tego zadowoleni. Jeśli Twoja koncepcja jednego wątku do wszystkiego jest słuszna, to większość dobrych forów w sieci powinna taka być. Ja Cię nie proszę, żebyś znalazł wszystkie. Znajdź chociaż jedno.

Widzę, że ciężko Ci idzie czytanie ze zrozumieniem, więc napiszę po raz trzeci. Forum BB nie posiada dostępnej dla każdego zarejestrowanego użytkownika w miarę poprawnie działającej wyszukiwarki, która od razu wyszuka z kilkuset wątków, dwa/trzy właściwe. Wymyśliłeś sobie owe googlowanie z wpisanie frazy "site:buzzerbeater.com", a tak używa google bardzo mały odsetek społeczeństwa (Ty i kilku kolegów po kierunkach informatycznych i kilku innych pasjonatów). Założę się, że po zrobieniu ankiety na forum w jaki sposób ludzie używają google, Twój sposób będzie w drastycznej mniejszości. To że Ty znasz knify, to nie znaczy że pierwszy lepszy nowicjusz jest z tym zaznajomiony. No ale Ciebie to nie interesuje przecież, bo podałeś "silny argument" i moja jest mojsza.
Zresztą tym tokiem myślenia skoro wszystko się tak ładnie da googlować, to po co na wszystkich innych forach są wyszukiwarki ? Przecież to tylko zaśmiecanie kodu takiej strony idąc Twoim tokiem myślenia.

Nonsens. Ile osób czyta drugi raz dany wątek, żeby sprawdzić, czy odpowiedź do niego nie została wyedytowana?

Ponownie brak zrozumienia tego co napisałem już wcześniej - podczas korekty swojego starego postu, wystarczy napisać nowy z korektą do adresata, któremu wcześniej udzielaliśmy odpowiedzi. Ta informacja jest dostępna dla wszystkich o czym pisałem wcześniej.

I jak myślisz dlaczego w polskim BB gra ponad 3k osób a na forum wypowiada się może 50? Czy to świadczy, że polskie forum jest zorganizowane świetnie dla większości czy może jednak zadowolona jest tylko garstka?

Tak, twierdzę że forum BB jest zorganizowane świetnie skoro od kilku sezonów nasza reprezentacja odnosi sukcesy. Zresztą nie ma się co oszukiwać - reorganizacja forum sprawi że zamiast 50 osób wypowie Ci się może łącznie dodatkowe 10 osób. Jeśli myślisz, że reorganizacja sprawi że nagle te 3k osób będzie pisać na forum to pogratulować takiej utopijnej wizji.

No i co z tymi Twoimi 30-40% o których pisałeś wcześniej :) Lubię czytać i pisać rozmowy z Tobą bo jesteś jak typowy polityk. Wybierasz fakty na które masz kontraargumenty, a te na które nie masz pojęcia jak odpowiedzieć przemilczasz. I przy tym notorycznie uważasz, że jesteś bezbłędny w tym co piszesz. Ja mam przynajmniej odwagę do błędów się przyznać.
Pozdrawiam,
MuzG

Last edited by MuzG at 8/10/2012 5:58:28 AM

To: MuzG
This Post:
00
223306.17 in reply to 223306.16
Date: 8/10/2012 6:13:48 AM
Overall Posts Rated:
12061206
1. To można przecież pokazać, że można szukać przez Googla, przykleić, ludzie się nauczą i będą korzystać.
Jak ktoś kiedyś nie grał w BB i dopiero się zarejestrował, to nie wie w ogóle jak ta gra działa. Ale z czasem się nauczy. Więc jak mu pokazać jak korzystać z Googla to też się nauczy. Zwłaszcza, że z Googla większość już wcześniej korzystała.

2. BB nie ma wyszukiwarki i to jest pewna niedogodność. Ale nie róbmy z tego powodu tego forum jeszcze mniej przyjaznego.

3. Jeden wątek to nonsens. Znajdź innego forum z jednym wątek (i gdzie użytkownicy są zadowoleni). Jest wiele forów w necie, które też nie mają wyszukiwarki. I właśnie dlatego dzielą się na osobne tematy. Jeden wątek to powrót do epoki kamienia łupanego.

Zresztą tym tokiem myślenia skoro wszystko się tak ładnie da googlować, to po co na wszystkich innych forach są wyszukiwarki ? Przecież to tylko zaśmiecanie kodu takiej strony idąc Twoim tokiem myślenia.

Fora, których treść jest widoczna tylko po zalogowaniu, nie są indeksowane przez Googla, bo po prostu jak wchodzi sobie robot Google, to pojawia mu się informacja, że musi się zalogować i nic nie widzi. A forum BB akurat przyjęło koncepcję, że treść jest widoczna bez zalogowania.

No i co z tymi Twoimi 30-40% o których pisałeś wcześniej :)

A to już jest off-top w offtopie. Ale jeśli chcesz, to mogę się cofnąć w kilku wątkach i znaleźć odpowiedzi błędne lub słabe (chociaż mi się nie chce). Ale np. pierwsza odpowiedź w tym wątku na oryginalne pytanie jest niewiele przydatna. Z instrukcji user się nie dowie, że 2 z 4 schematów zmian są praktycznie nieprzydatne. A w dodatku, że są zabugowane i że po prostu najlepiej zrobi, jak o nich zapomni, zamiast się zastanawiać po co są.

Ale to nie jest istotne.

Powtórzę:
Znajdź chociaż jedno forum, które składa się z jednego wątku.
Jeśli nie znajdziesz, to przyjmij, że koncepcja jednego wątku jest błędna.

Koncepcja jednego wątku w polskim BB się sprawdzała, jak grało tu 50 osób, z czego 30 pisało na forum. W sytuacji gdy gra 3 tysiące userów (kiedyś było nawet 4, chyba nawet bliżej 5) to się totalnie nie sprawdza. Kiedyś grało tu 50 osób i wypowiadało się 30. Teraz gra 3-4 tysiące a wypowiada się 50. To jest właśnie dowód jak słaba jest ta koncepcja. Forum jest zupełnie nieprzyjazne.

I druga rzecz:
Byłeś kiedykolwiek na globalnym forum Pomocy? Nie widzisz, że tam o wiele łatwiej dotrzeć do interesującej informacji? Widzisz gdzieś tam jeden zbiorczy wątek?
http://www.buzzerbeater.com/community/forum/read.aspx?fol...

Last edited by B.B.King at 8/10/2012 6:18:38 AM

From: Dejvidd
This Post:
33
223306.18 in reply to 223306.17
Date: 8/10/2012 6:35:01 AM
Overall Posts Rated:
188188
I mimo wszystko nikt nie zadał sobie tej odrobiny (w porównaniu do objętości pozostałych postów) trudu, by zamiast przerzucać się swoimi racjami odpowiedzieć na zadane pytanie.