BuzzerBeater Forums

BB Poland > [NT] Sezon 14 - nowa jakość!

[NT] Sezon 14 - nowa jakość!

Set priority
Show messages by
From: Hawkeyed

This Post:
00
159725.140 in reply to 159725.138
Date: 10/25/2010 1:21:01 PM
Overall Posts Rated:
7474
Jeśli ktoś mi powie, że tacy managerowie są w ligach 5,4 czy też 3 to się myli i to bardzo bardzo dużo.

Nie zgadzam się z tym zdaniem.

Szansa na naprawdę dobrego reprezentanta jest mała. Bo najlepsi juniorzy trafiają do najniższych lig. A tam większość to managerowie, którzy nie wiedzą co to znaczy NT a tym bardziej jak trenować OD. Problem tkwi w tym głównie.

I bardzo dobrze, że trafiają do niskich lig. W przeciwieństwie do Ciebie uważam, że nawet lepiej, że tam trafiają niż mieliby trafiać do PLK czy II lig. Ponieważ w tych ligach najprawdopodobniej nie byliby trenowani i z dużym prawdopodobieństwem trafiliby na TL. Z miejsca.
A tak trafiają tam, gdzie wg mnie powinni. I im mniej właściciele tych zawodników wiedzą o treningu, tym lepiej. A najlepiej jak nigdy wcześniej nie trenowali i nie kontaktował się z nimi nikt z U-21. I nie namieszał im w głowach. Tacy właściciele są najlepszym możliwym środowiskiem do wychowania przyszłego reprezentanta NT. Oni częstokroć są wdzięczni, że ktoś zainteresował się ich zawodnikiem. Mało tego, nie tylko zainteresował się perspektywicznym graczem, ale pomoże im ogólnie w rozwijaniu ich klubu.
Przecież oni w pakiecie dostają całą moją wiedzę na temat BuzzerBeater jaką mogę im przekazać.
Także ja nie widzę w tym problemu.
Żadnego.

Hawkeyed mysli, że wszystko jest takie proste, że jak odpuścimy u21 i skupimy się na NT to odrazu staniemy się potęgą BB. Przykład Włoch(no tylko tutaj mają tak samo dobrego managera jak Polska ale to nie znaczy ze sa slabi:P), Hiszpanii, Francji pokazuje, że nie trzeba rezygnować z jakiejś kadry aby odnosić sukcesy. Gdzie zatem tkwi ich sukces?
Odpowiedz może okazać się niezbyt odkrywcza ale prosze popatrzeć w jakich ligach grają tacy zawodnicy z NT Francji:
-Stéphane Boch (9404018) - II liga
-Franck Baron (5828557) - USA NBBA
-Thomas Leboulanger (5829450) - I liga na Islandii

Dla porównania popatrzmy na naszych najlepszych zawodników, czyli na JW i Hasana:
-Jerzy Wisniewski (4845180) - Kolumbia 3 liga, zmiana ligi i kraju średnio 1,5 razy w tygodniu.
-Hasan Ali Eygi (6171396) - Litwa 4 liga i jest znów na TL

Już pisałem dlaczego tak jest, że naszymi zawodnikami się nikt nie interesuje a gracze innych kadr grają w najwyższych ligach. I wina leży także po stronie treningu wg modelu pod U-21. Po prostu nasi kadrowicze częstokroć idą w pensję zamiast w jakość, więc w kategoriach umiejętności/koszty ich opłacalność wypada niekorzystnie. To przez to nie ma nimi zainteresowania.
Zawodnicy z Modelu Treningowe Rewolucje mają za zadanie to zmienić.
I zobaczysz, że zmienią.

Problem jest w tym, że za trenowanie zawodników pod NT biorą się nie Ci managerowie co powinni. Nawet najlepszy manager z 4 ligi czy też z 3 nie wytrenuje zajebistego C, bo nawet jak maksymalnie rozłożymy skile aby pensja była jak najmniejsza to i tak ona jest zabójcza dla niego. Wystawi go na TL, trafi za granicę i już kontrola nad takim graczem jest ograniczona a czasem i znikoma.

Ponownie. To nie jest problem.
Problemem było to, że do tej pory tworzyliśmy zawodników, którymi kluby z najwyższych lig w Polsce nie miały prawa się zainteresować.
A ja wraz z Mr. Presidentem i pozostałymi współpracownikami próbujemy to zmienić.

This Post:
00
159725.141 in reply to 159725.139
Date: 10/25/2010 1:29:10 PM
Overall Posts Rated:
7474
Pomysł jest prosty, wszyscy managerowie albo większość z managerów z PLK umawia się, że każdy z nich będzie trenował jednego zawodnika od podstaw, czyli 18 latka. Oczywiście najpierw trzeba zdobyć tych najlepszych 18 latków ale jak się dobrze zagada z managerem to wystawi go na TL. Jeśli każdy z PLK by kogoś takiego trenował to szanse są w lidze wyrównane i nikt by nie lamentował. Znika problem pensji w NT, znika problem złego treningu bo tam jest pewność, że goście się na treningu znają. Znikają wojny o zawodników z draftu. Do tego nie trzeba iluś tam dziesiątków zawodników, wystarczy 6 najlepszych C, 3 najlepszych PG, 3 najlepszych SG, 3 najlepszych SF z rocznika i już jest kadra.

To jest utopia, bo cała PLK musiałaby zrezygnować z walki w Pucharze Polski. A takiego poświęcenia nie możesz od nich wymagać.
I ja bynajmniej tego od nich nie oczekuję i nie będę oczekiwał.

Oczywiście pojawia się problem taki, że dlaczego PLKowcy maja trenować graczy. Odpowiedz jest prosta bo tak się przyjeło na świecie ze w kadrze zazwyczaj grają zawodnicy wystepujacy w najlepszych zespołach ligi.

PLK-owcy przypuszczam że będą trenować kadrowiczów, ale tych których przejmą po wytrenowaniu ich w niższych ligach. Tak właśnie częstokroć dzieje się w rzeczywistym świecie. Wiele z wielkich klubów w ogóle nie dbam o system szkolenia zawodników.
A czy będą musieli ich trenować po przejęciu? Też nie.
Bo optymistycznie zakładając chciałbym, by wartościowi zawodnicy byli tworzeni regularnie. Co sezon. Byśmy nie musieli się martwić tym, że któryś został kupiony za granicę albo że nie jest trenowany. Albo że jest kontuzjowany.
Wszystko da się zrobić.
Tylko trzeba w to wierzyć.

A i jeszcze jedna sprawa, nie dam sobie wmówić, że trening 19 latków ma sens. Jest to strata czasu managerów i robienie ich w balona ze taki zawodnik może zagrać w NT. To jest za przeproszeniem gówno prawda. A jeśli taki zawodnik zagrałby jakimś cudem w NT to znaczyło by, że nasz system treningu graczy 18 letnich jest totalnie do bani.

Poczekaj aż 19-letni prowadzeni przeze mnie skończą trening.
Może wówczas zobaczycie i uwierzycie jak bardzo nieskuteczny był dotychczasowy system treningowy ;)

Jak na razie po sezonie treningu 19-letnich zawodników nie widzę w nich kalek, z których nic nie będzie i z których kadra nie będzie miała pożytku.

This Post:
00
159725.142 in reply to 159725.140
Date: 10/25/2010 1:39:41 PM
The Soulcrashers
IV.9
Overall Posts Rated:
12111211
Zgodzę się, że dobrze, że młodzi trafiają do niższych lig bo to jedyna szansa by w kraju pozostali
Nie ma bata by nastolatek był optymalnie trenowany w PLK

przeczytajcie forum PLK ostatnie wpisy o kupnie młodego gracza na pozycji C

miał bodajże 22 lata - młody widać to pojęcie względne :)

This Post:
00
159725.143 in reply to 159725.134
Date: 10/25/2010 1:46:17 PM
Overall Posts Rated:
7474
Hawkeyed - Czy Twoje zaangażowanie godne podziwu ale czy Ty sobie robisz grunt pod wybory selekcjonera NT (może nie najbliższe ale ogólnie)?

A dlaczego tylko selekcjonera NT? Może robię sobie grunt pod wybory parlamentarne bądź prezydenckie? A może chcę w przyszłości zdobyć paszport Polityki i paszport Polsatu? ;)

Nigdzie nie napisałem, że będę się ubiegał o stanowisko selekcjonera. A jeśli kiedykolwiek będę to dowiesz się o tym na stronie "Wybory" oraz na forum w wątku "Mowy wyborcze kandydatów".
Nie wiem kiedy i czy w ogóle spełnię Twoje prorocze wizje.

Już kiedyś komuś pisałem tutaj, kto wg mnie powinien zostać selekcjonerem. Na razie nie mam na to "papierów", bo niby jakie mam osiągnięcia? Ćwierćfinał Pucharu Polski i 4 zwycięstwa w II lidze? Jest wielu właścicieli z wynikami lepszymi od moich. Albo 50 miejsce w rankingu? To chyba najlepiej oddaje moją pozycję w Polsce
Nie wspominając już o pozycji na świecie.

Tylko walczysz o swoją działkę.

Dobrze, że o działkę a nie o koryto ;)

Nawet jeżeli Twoje intencje mają na celu tylko i wyłącznie podniesienie poziomu NT to Twoja szczytna idea jest mniej uprzywilejowana niż oficjalne kadry.

A dla jakiej kadry ja pracuję? Dla nieoficjalnej? Dla kadry bezrobotnych?

I to ich selekcjonerowie powinni decydować o formie współpracy z Tobą a nie ulegać naciskom.

Selekcjonerowie mnie nie interesują. Zmieniają się co dwa sezony. Ich znaczenie w kwestii trenowania przyszłych kadrowiczów jest i powinno być marginalne.
Oni mają grać tym, kogo im wytrenowano.

Mimo tych zastrzeżeń twój pomysł rozwoju zawodników podoba mi się i nawet sam chce rozwijać zawodników wg. niego ale każdy użytkownik indywidualnie podejmuje decyzje co zrobi ze swoim graczem.

Przecież nikogo nie zmuszę do treningu wg mojego widzi mi się, jak to nazwałeś. Nie zaloguję się na jego konto i nie ustawię mu składu i treningu.
A że kogoś przekonam?
Cóż, możesz mnie za to winić ;)

Kwestia najmłodszych zawodników. Dlaczego to nie trener U21 ma rozpoczynać pracę nad nimi? Jeżeli kadra jest prowadzona dobrze to nie ma się co o nich martwić. Nawet po zmianie selekcjonera będzie już zaczątek kolejnej kadry.

Może ich prowadzić. Pewnie, że może.
Tylko nie powinien decydować o ich podziale.

Podsumowując, poruszyłem temat ponieważ w tym sezonie U-21 oddała nam po drafcie skandalicznie mało zawodników. Na takim materiale, jaki dostaliśmy nie można by efektywnie pracować.
A kto potem musiałby się tłumaczyć z tego, że Model nie wypalił?
Jeśli ja nie będę walczył o realizację tego projektu, to nie wiem kto będzie...

From: m4ti_

This Post:
00
159725.144 in reply to 159725.143
Date: 10/25/2010 1:51:27 PM
Overall Posts Rated:
2121
Negowanie wszystkiego co było do tej pory nie jest wyjściem dobrym.

90% managerów z niższych lig marnuje zawodników, źle trenują itp. Skauci czasem nie mają na to wpływu. To jakie masz wyjście na to aby zawodnik z 4 ligi utrzymał reprezentanta? Jaką masz pewność ze mu sie to nie znudzi taki trening?

This Post:
00
159725.145 in reply to 159725.144
Date: 10/25/2010 1:57:51 PM
Overall Posts Rated:
7474
Chwalenie tego, co było do tej pory do niczego nas nie zaprowadziło.
To znaczy błąd.
Zaprowadziło tam, gdzie jesteśmy w tej chwili ;)

Jakie mam wyjście?
Trenować więcej zawodników, żebym nie musiał się przejmować takim właścicielem

From: Joker

This Post:
00
159725.146 in reply to 159725.142
Date: 10/25/2010 1:58:01 PM
TOP TEN THUNDERS
PLK
Overall Posts Rated:
190190
W PLK można trenowac gracza pod NT badź U 21 ale dopiero od pewnego momentu. Taki gracz musi by na tyle rozwinięty zeby nawiązywac walke z innymi zawodnikami z PLK, wiec młody 18 latek to średnie rozwiązanie. Taki pogra ze słabymi drużynami w PP albo w meczach które zostają z góry założone za porażki. Optymalny trening to 14 tygodni dokładnego rozkładu minut.
Zeby zapewnic rozwój graczy pod NT to w drużynie musiałbym miec 2-3 graczy ok 20-21 lat i pensje 30k+, a na takich zawodników wydałbym fortunę, która i tak nigdy by sie nie zwróciła.

Młodzi gracze to cały czas bańki mydlane na rynku transferowym. Widziałem jak koles wystawił supergwiazde 18 lat 200cm 5k pensji, zaliczył jeden skok w OD do 8 i cena wywoławcza to 6mln :D On nigdy tyle nie będzie wart. Co z tego ze jest młody i ma perspektywy, ale jeszcze trzeba miec czas zeby go wytrenowac. Moim zdaniem gwiazdy draftu powinny schodzic za max 1mln. a więszkosc przeciętniaków to juz max cena roku sredniego skałtowania, czyli 14x20k ok 300k. Rynek cały czas sie stabilizuje i mocno waha, wiec zobaczymy jak to sie ułozy ;]

This Post:
00
159725.147 in reply to 159725.145
Date: 10/25/2010 2:03:19 PM
Overall Posts Rated:
2121
Nie chwale ale mówienie, że wszystko jest złe i aby ze wszystkiego rezygnować nie jest dobrze.

Nie odpowiedziałeś mi na pytanie konkretnie.

This Post:
00
159725.148 in reply to 159725.147
Date: 10/25/2010 2:05:15 PM
Overall Posts Rated:
7474
A z czego ja chcę rezygnować?

Jak to niekonkretnie?
Dlaczego miałbym wszystko uzależniać od jakiegoś jednego właściciela i się nim i jego zawodnikiem przejmować jakby był wybrańcem?
Stwórzmy system tworzący konkurencyjnych graczy to nie będzie problemu z Twoimi hipotetycznymi problemami

Last edited by Hawkeyed at 10/25/2010 2:05:28 PM

This Post:
00
159725.149 in reply to 159725.148
Date: 10/25/2010 2:15:02 PM
Overall Posts Rated:
2121
Konkurencja już była i się nie sprawdziło :)
Sam negujesz dawniejszy system a chcesz działać tak samo. Gdzie tu sens a tym bardziej logika?

This Post:
00
159725.150 in reply to 159725.149
Date: 10/25/2010 2:19:50 PM
Overall Posts Rated:
7474
Jak tak samo?
O czym Ty piszesz?

I na jakiej podstawie twierdzisz, że konkurencja się nie sprawdza?
Konkurencja wszędzie się sprawdza.
Dlaczego niekótrzy kupują pod U-21 takich a nie innych zawodników? Dlaczego zatrudniają takich a nie innych trenerów?
Dlaczego trenują ich przez 4 sezony?
Bo chcą mieć najlepszego zawodnika na danej pozycji, w danej kategorii wiekowej w Polsce (a dokładniej spośród polskich koszykarzy).
To niby nie jest konkurencja?

Advertisement