BuzzerBeater Forums

Pomoc - Polski > Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o kadrach, ale baliście się zapytać

Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o kadrach, ale baliście się zapytać

Set priority
Show messages by
This Post:
00
171065.146 in reply to 171065.142
Date: 5/9/2011 1:18:49 PM
Overall Posts Rated:
179179
Czy wiecie że...

Kolejność treningu w BB nie ma znaczenia.

Twoje wyliczenia opierają się na praktyce? Czy uwzględniają poziom innych skilli zawodnika? Czy możesz mi powiedzieć, czy gracz np. z HN=5 i HN=10 będą tak samo szybko trenować OD? Pytam skoro przedstawiłeś te wyliczenia, chciałbym wiedzieć czy to wartości uogólnione ( uśrednione?). Wkrótce sam sprawdzę prawdziwość Twoich obliczeń, jak co się nie będzie zgadzać to Kogucia Strona Mocy da znać o sobie;)).

This Post:
00
171065.147 in reply to 171065.146
Date: 5/9/2011 1:32:09 PM
Overall Posts Rated:
12061206
Nie wnikajmy za głęboko i nie komplikujmy sobie życia takimi szczegółowymi problemami ;-)
Tu analizowałem tylko czynnik wieku. Być może faktycznie jak jeden skill jest wyższy to drugi trenuje się szybciej. Ale wtedy pewnie ten pierwszy trenuje się wolniej więc to się powinno wyrównywać ;-)
Przydałoby się, żeby ktoś w końcu opracował jakiś sensowny kalkulator treningowy, wtedy można by pogadać o konkretach ;-)

A jak chcesz to sprawdzać? Masz dwie drużyny i równolegle będziesz testował jedną i drugą wersję? ;-)
Czy cofniesz się w czasie, żeby temu samemu zawodnikowi za drugim razem zaaplikować trening w innej kolejności? ;-) Bo jeśli nie, to i tak analiza porównawcza otrzymanych wyników będzie musiała być przeprowadzona na płaszczyźnie teoretycznej ;-)

Francuzi dzisiaj pokazali co to znaczy być po niewłaściwej stronie Mocy ;-)
15 spotkań (12 w ME, 3 w barażach) i zabrakło im punktu, przestrzelili dwa geme winnery w końcówce ;-)

This Post:
00
171065.148 in reply to 171065.147
Date: 5/9/2011 1:58:11 PM
Overall Posts Rated:
179179
Nie wnikajmy za głęboko i nie komplikujmy sobie życia takimi szczegółowymi problemami ;-)

Właśnie w tych szczegółach czasami tkwi różnica, ale skoro tak to rozpatrywałeś to to rozumiem.

A jak chcesz to sprawdzać? Masz dwie drużyny i równolegle będziesz testował jedną i drugą wersję? ;-)

Ba, żeby tylko dwie;).

Francuzi dzisiaj pokazali co to znaczy być po niewłaściwej stronie Mocy ;-)
15 spotkań (12 w ME, 3 w barażach) i zabrakło im punktu, przestrzelili dwa geme winnery w końcówce ;-)

Nie każdy pierwszy lepszy Pierre może korzystać z Mocy, jak mawia szef klubu kibica Kogutów, Anatol Skubipiór vel "Młodziuch" vel " Liter" : " Nie lekceważ potęgi Mocy, szczególnie jeżeli przychodzi pod postacią mojej żony. A Bogna z domu Wadrski ". Widocznie potomkowie franków nie spodobali się pani Bognie, no i mają;).

From: McReal

This Post:
00
171065.149 in reply to 171065.142
Date: 5/9/2011 5:49:23 PM
Overall Posts Rated:
3737
Pomijając kilka zmiennych (np. proporcji przyrostu skilli trenowanych przy różnej wartości skilli pośrednich) załóżmy, że się zgadza. ;)

P.S.: Nie miałem okazji się wypowiedzieć, ale podpisuję się pod "Czy wiecie, że..." wszystkimi kończynami. :)

This Post:
00
171065.150 in reply to 171065.142
Date: 5/11/2011 6:35:02 PM
AC_Milan
IV.29
Overall Posts Rated:
231231
Czy wiecie że...

Kolejność treningu w BB nie ma znaczenia.

Przykład. Załóżmy, że zawodnik ma taki wzrost, że w wieku 18 lat potrzebuje
- 2 treningi na skok w ID, oraz
- 3 treningi na skok w OD.

Oraz założmy, że 25-latek trenuje 2x wolniej, a więc potrzebuje
- 4 treningi na skok w ID, oraz
- 6 treningów na skok w OD.

I teraz chcemy zawodnikowi podciągnąć ID o 3 poziomy oraz OD o 2 poziomy.

Wariant pierwszy. Podciągamy ID w wieku 18 lat, potem trenujemy inne skille a w wieku 25 lat przerzucamy się na trening OD. Ile czasu nam to zajmie?
3 skoki w ID w wieku 18 lat zajmą nam 3x2 = 6 treningów. Natomiast 2 skoki w OD w wieku 25 lat zajmą nam 2x6 = 12 treningów.
A więc sumarycznie zawodnik potrzebuje 6 treningów w wieku 18 lat oraz 12 treningów w wieku 25 lat.

Wariant drugi. Podciągamy OD w wieku 18 lat, potem trenujemy inne skille, a w wieku 25 lat przerzucamy się na trening ID. Ile czasu nam to zajmie?
2 skoki w OD w wieku 18 lat zajmą nam 2x3 = 6 treningów. Natomiast 3 skoki w ID w wieku 25 lat zajmą nam 3x4 = 12 treningów.

W obu przypadkach wychodzi tyle samo. Potrzebujemy 6 treningów w wieku 18 lat i 12 treningów w wieku 25 lat, niezależnie jaką kolejność treningu wybierzemy. A więc nic nie zyskujemy trenując w innej kolejności. Gdyby wstawić tam dowolne inne wartości to zawsze wyjdzie dokładnie to samo. Tak więc wybierając kolejność treningu spokojnie można kierować się tylko pensją (trenować najpierw boki, które nie nabijają pensji, a potem skille główne).

Zasada ta nie dotyczy tylko treningu kondycji oraz osobistych, bo prędkość tych treningów nie zależy od wieku (a prędkość treningu skilli czysto koszykarskich zależy od wieku). A więc kondycję i osobiste najlepiej trenować jak najpóźniej, żeby inne skille trenować szybciej.

Ja się z tym w ogóle nie zgadzam.
Wybrałeś akurat obie obrony, które generalnie na siebie nie wpływają.

Cytat z reguł:

Zawodnicy, którzy mają wyższe poziomy umiejętności będą rozwijać się szybciej. Przykład - świetnie broniącemu pod koszem i zbierającemu zawodnikowi łatwiej będzie poprawić umiejętność blokowania, niż zawodnikowi ze słabym poziomem tychże umiejętności.

Jeżeli 18-latkowi szybciej rozwiniesz np. OD i JS, to on szybciej trenuje później PS, DV, HN czy JR.
Twoja teza może mieć rację tylko jeśli bierzesz pod uwagę SS10, czyli generalnie jak trenujesz SF. Wtedy nie ma znaczenia czy zaczniesz trenować górę czy dół najpierw. Jeśli chcesz trenować SS6 (JS, JR, OD, HN, DV, PS) u obwodowych, lub SS4 u podkoszowych (IS, ID, RB. BK) to kolejność treningu ma znaczenie.

Last edited by vinnie_jones at 5/11/2011 6:36:54 PM

This Post:
00
171065.151 in reply to 171065.150
Date: 5/11/2011 6:45:13 PM
Overall Posts Rated:
12061206
Jeżeli 18-latkowi szybciej rozwiniesz np. OD i JS, to on szybciej trenuje później PS, DV, HN czy JR.

A jeżeli 18-latkowi szybciej rozwiniesz np. PS, DV, HN czy JR to... czy będzie on szybciej trenował później OD i JS? ;-)

This Post:
00
171065.152 in reply to 171065.150
Date: 5/12/2011 5:06:29 AM
LZS Niemyslowice
IV.8
Overall Posts Rated:
11161116
Cytat z reguł:

Zawodnicy, którzy mają wyższe poziomy umiejętności będą rozwijać się szybciej. Przykład - świetnie broniącemu pod koszem i zbierającemu zawodnikowi łatwiej będzie poprawić umiejętność blokowania, niż zawodnikowi ze słabym poziomem tychże umiejętności.

Tutaj rodzi się w mojej głowie jedno pytanie - jak bardzo jest sprecyzowane słowo wyższe . Czy wyższe będzie skill na poziomie 10 - 12 czy 14-16 i jakie jest oddziaływanie dokładne takiego czegoś. Bo np. czy mając wysokie OD szybciej się nabijają subskille to przynajmniej dla mnie jest problematyczne jakieś ...

Last edited by toshii at 5/12/2011 5:07:35 AM

From: B.B.King

This Post:
00
171065.153 in reply to 171065.152
Date: 5/12/2011 5:40:55 AM
Overall Posts Rated:
12061206
Po pierwsze ja to rozumiem tak, że jak najpierw wytrenujemy skill A, to skill B będzie się trenował szybciej.
Ale jeśli najpierw wytrenujemy skill B, to... skill A będzie się trenował szybciej. A więc to się powinno wyrównać.
Po drugie - jeśli jednak istnieje szybsza ścieżka, to i tak na chwilę obecną nikt nie potrafi jej wskazać i udowodnić, że tak faktycznie jest.
Niemniej na wszelki wypadek mogę delikatnie zmodyfikować wcześniejsze stwierdzenie na:
Wiek nie ma wpływu na kolejność treningu.
I co do tego jestem przekonany. Ponieważ słyszałem, że wśród skautów pojawiała się opinia, że wiek ma wpływ i dlatego coś trzeba trenować najpierw a coś później.

Pozostaje kwestia tego przyśpieszenia z powodu innych skilli. Jeśli nie jest ono równe, no to ja mam pytanie. Co się bardziej opłaca - najpierw wytrenować JR a potem cieszyć się, że JS szybciej skacze? Czy może najpierw lepiej wytrenować JS a potem cieszyć się, że JR szybciej skacze? I tak mogę zapytać odnośnie dowolnych skilli. Nie sądzę, że ktoś potrafi dać na to odpowiedź. Skoro tak, to jedynym mierzalnym parametrem jest pensja. I dlatego najlepiej trenować tak, żeby była jak najniższa. Czyli nie czekać z treningiem boków aż do czasu, gdy pensja jest wysoka, tylko podciągać je szybciej.

This Post:
00
171065.154 in reply to 171065.153
Date: 5/12/2011 6:02:19 AM
AC_Milan
IV.29
Overall Posts Rated:
231231
Z perspektywy pensji na pewno lepiej jest zacząć trenować boki. Ale moje wielosezonowe obserwacje jako skauta i selekcjonera U-21 pokazują, że w ostateczności lepiej wyglądali zawodnicy, którzy najpierw trenowali "na maxa" skille główne na daną pozycję, a jak już mieli je na odpowiednim poziomie to trenowali boki, niż zawodnicy, których właściciele trochę przekombinowali z treningiem. Powtarzam, mówię to z perspektywy reprezentacji U-21, gdzie każdy tydzień treningu jest bardzo ważny. Często właściciele mieli pokusę, żeby np. w czasie ASG i przerwy międzysezonowej wrzucać np. 1 na 1, z uwagi na to, że grali tylko 2 mecze w tygodniu i chcieli trenować więcej zawodników. Czasem jest to fajne uzupełnienie treningu, ale czasem nie było potrzebne, bo np. zawodnik potrzebował treningu czegoś innego.

Z perspektywy selekcjonera U-21 optymalnie jest, jeśli zawodnik w wieku 21 lat ma już skille główne na wysokim poziomie i jest gotowy do gry od pierwszego meczu eliminacji i w trakcie sezonu można mu podciągać jakieś dziury lub kontynuować trening skilli głównych. Ale niestety często jest tak, że jakaś pozycja w roczniku nie ma np. obrony na dystansie i wtedy robi się bardzo pod górę, bo kogoś trzeba powołać i nim grać, mimo, że zawodnik nie jest wytrenowany na poziomie reprezentacyjnym.

Tak uważam nie na podstawie jakiś badań czy statystyk, ale tak podpowiada mi intuicja i doświadczenie. Zresztą zgadzałoby się to z tym co jest napisane w Instrukcji gry. Chociaż, może kiedyś się okaże, że to tylko złudzenie i rzeczywiście nie ma znaczenia kolejność treningu...

Last edited by vinnie_jones at 5/12/2011 6:03:29 AM

From: toshii

This Post:
00
171065.155 in reply to 171065.153
Date: 5/12/2011 6:06:30 AM
LZS Niemyslowice
IV.8
Overall Posts Rated:
11161116
Tylko teraz skoro mamy skile A i B to muszą występować jakieś powiązania, których my też nie znamy :)

To ostatnie o czym piszesz to się odnosi głównie do ekonomii klubu ... po co chować mutanta z dziwną pensją jak można go ładnie równomiernie trenować ...

Wiek nie ma wpływu na kolejność treningu - z tym się zgodzę jeśli mamy jakieś założenia z góry, konkretnie plan treningu, bo tak jak ktoś pociągnie R do 16 a ma mały potencjał zawodnika to potem chcąc trenować ID nabije przez przypadek R i może zablokować potencjał czy zrobić inne dziwne rzeczy :)

Wielu graczy tutaj chce żeby ich zawodnik był jak najszybciej jak najlepszy - czytaj miał wysokie skille, a nie patrzą na powiązania pomiędzy skillami i co się potem wyrabia jak trenują inną pozycję i stąd na TL mamy całą masy dziwolągów a garstkę graczy, którzy się sensownie prezentują :)

This Post:
00
171065.156 in reply to 171065.154
Date: 5/12/2011 6:11:15 AM
Overall Posts Rated:
12061206
Ale temat przydatności w U21 to jest kwestia rozłączna z tematem szybkości treningu.
To jest kwestia jakich skilli potrzebuje a nie jak szybko trenuje.

A jeśli chodzi o przydatność zawodnika w kadrze, to uważam, że u Centra podniesienie OD z poziomu 1 na 2, daje więcej niż podniesienie ID z 19 na 20.
Tak więc zostawianie sobie dziur na późniejsze podciągnięcie, to pułapka.

Advertisement