Kada sam pisao o Cikago Bulsima iz 90tih pominjao sam Teksa Vintera, kao trenera koji je izmislio napad u trouglu, sto ipak nije u potpunosti tacno
Napad u trouglu (triangle offense)je prvi osmislio Sem Beri, koji je na Univrzitetu Juzne Kalifornije trenirao Teks Vintera 40tih godina proslog veka, i od koga je Teks Vinter i naucio osnove napada u trouglu. Vinter je naknadno razvio i implementirao ovu taktiku u sampionske timove Bulsa i Lejkersa
U pokusaju da nadjem neki zanimljiv tekst o napadu u trouglu, naisao sam na pravi grumen zlata: tekst u izdanju Udruzenja kosarkaskih trenera Srbije u kome Teks Vinter objasnjava osnove napada u trouglu!
Svestan sam da ovaj tekst moze da se okarakterise kao previse strucan, da ne kazem dosadan, ali svakome bih preporucio da procita prve tri strane teskta u kojima se govori o osnovama i principima dobrog napada, a ko o njima zna vise nego covek koji je radio sa Majklom Dzordanom i Kobijem Brajantom
Evo i par zanimljivih recenica iz teksta, da bar uvidite sta propustate ako odustanete od citanja ovog teksta
-
Odbacio sam ideju o oslanjanju samo na plejmejkera koji mora da donese sve odluke o kretanju lopte. Na kraju mislim da bi svaki tim vrsio pritisak i unistavao tim baziran na plejmejkeru (lici li vam ovo na nasu reprezentaciju)
-
Koristiti individualne talente, Iskoristite svoje najbolje igrace, ali uz postovanje ostalih saigraca-
Jedna od danas potcenjivanih vestina je dodavanje...http://176.9.90.234/~kosarkas//images/pdf/teksvinter.pdfLast edited by Dock at 3/15/2013 3:41:42 PM