Mikhail-nak írom, de Cimi-t idézve:
De ez a minimum skillek megadàsa nem biztos,hogy jo dolog. Természetesen azt szeretném,hogy minnél magasabbak legyenek de ez ugye a fizetés miatt megoldhatatlan.
Te vagy ti fontosnak érzitek a követelmény megadàsàt?
Valahogy vegyíteni érdemes a kettőt. Nyilván egy kapitány nem a vakvilágba kezd el neveltetni, kell valamilyen irány, de a másik oldalról a követelményszintek is visszaüthetnek valahol. Érdemesebb fő irányelveket kidolgozni. Mondok két példát. Amikor szezonokkal ezelőtt én foglalkoztam ezzel, akkor még nem volt gyakori, hogy mondjuk egy irányítónak vagy egy dobóhátvédnek legyen magas 2 pontosa. Ma már bőven vannak ilyenek, és az edzésrendszer is támogatja (támadó edzésekkel), de akkor még nem volt általános. Kipróbáltam a saját csapatomnál, egész jó eredményeket adott, és elkezdtük a válogatottnál is. Nem mondtam meg senkinek azt, hogy figyelj, ha nem éri el a 13-at, akkor tuti nem lesz bent, mi alapján mondhattam volna, ha nem is volt olyan játékosunk. Ma már ez némileg egyszerűbb, mert jóval több a referencia, a kipróbált felállás, a multis játékos, de ettől függetlenül még mindig lehetnek olyan esetek, amikor bizony el kell kezdeni edzeni, és nem garantált az eredménye. Egy fiatal játékosról amúgyis nehéz megmondani, hogy 26 éves korában lesz-e olyan jó, hogy bekerülhet majd. A másik ilyen eset a bedobók védekezésének a beállítása volt. Amíg taktikától függően hátvédek vagy erőcsatárok játszottak bedobó poszton, nehéz volt eldönteni azt, hogy vajon egy újabb generáció bedobó védekezését meddig kéne húzni. Annyi bizonyos volt, kellenek olyanok, akiknek mindkét védekezése magas, voltak irányelveink, hogy jó lenne 16-14, vagy éppen 14-16 külső-belső megosztásban, hogy el legyen tolva valamelyik irányban, hogy az ellenfél taktikájához valamilyen szinten hozzá lehessen igazítani, és a megfelelő játékost beállítani. Dunsztunk nem volt arról, hogy vajon tényleg sikerül-e ezeket az értékeket hozni úgy, hogy a többi kárára ne menjen. Akkor még nem volt az, hogy cserélgetheted a posztokat védekezésben, mint ahogy most van, meg nem volt elterjedt a blank használata, abban lehetett gondolkodni, hogy posztra készítesz játékost. Ma már megtehető az, hogy felcserélsz két játékost, és az egyikük a másik helyén védekezik. Korábban ez nem létezett. A játék folyamatos fejlődésben van, és egy válogatott kerettel nagyon nehéz reagálni, amikor már 3-4 szezon óta edzel egy adott garnitúrát.
A másik persze a pot kérdése, dobótáv esetén (például) elég szépeket lehetett szívni azon, ha rosszul lőttük be, szép maxolások lettek, de azt is ki kellett tapasztalni.
Érdemes úgy nekiindulni a dolognak (továbbra is saját vélemény), hogy adott egy jelenlegi keret, adott egy felhozatal, és próbálja meg a kapitány azt, hogy mindig előre lépjen, próbáljon meg a jelenlegi keretnél pár szezon múlva valamilyen szempontból jobbat felmutatni, vagy legalább hasonlót, hogyha előre lépni nem is feltétlenül sikerül, de a szinten tartás meglegyen. Ez esetleg még azt is igényelheti, hogy egyes játékosok edzéstervét útközben kell megváltoztatni, ilyen helyzetek adódnak egy kapitány életében.