BuzzerBeater Forums

Pomoc - Polski > Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o kadrach, ale baliście się zapytać

Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o kadrach, ale baliście się zapytać

Set priority
Show messages by
This Post:
00
171065.151 in reply to 171065.150
Date: 5/11/2011 6:45:13 PM
Overall Posts Rated:
12061206
Jeżeli 18-latkowi szybciej rozwiniesz np. OD i JS, to on szybciej trenuje później PS, DV, HN czy JR.

A jeżeli 18-latkowi szybciej rozwiniesz np. PS, DV, HN czy JR to... czy będzie on szybciej trenował później OD i JS? ;-)

This Post:
00
171065.152 in reply to 171065.150
Date: 5/12/2011 5:06:29 AM
LZS Niemyslowice
IV.8
Overall Posts Rated:
11161116
Cytat z reguł:

Zawodnicy, którzy mają wyższe poziomy umiejętności będą rozwijać się szybciej. Przykład - świetnie broniącemu pod koszem i zbierającemu zawodnikowi łatwiej będzie poprawić umiejętność blokowania, niż zawodnikowi ze słabym poziomem tychże umiejętności.

Tutaj rodzi się w mojej głowie jedno pytanie - jak bardzo jest sprecyzowane słowo wyższe . Czy wyższe będzie skill na poziomie 10 - 12 czy 14-16 i jakie jest oddziaływanie dokładne takiego czegoś. Bo np. czy mając wysokie OD szybciej się nabijają subskille to przynajmniej dla mnie jest problematyczne jakieś ...

Last edited by toshii at 5/12/2011 5:07:35 AM

From: B.B.King

This Post:
00
171065.153 in reply to 171065.152
Date: 5/12/2011 5:40:55 AM
Overall Posts Rated:
12061206
Po pierwsze ja to rozumiem tak, że jak najpierw wytrenujemy skill A, to skill B będzie się trenował szybciej.
Ale jeśli najpierw wytrenujemy skill B, to... skill A będzie się trenował szybciej. A więc to się powinno wyrównać.
Po drugie - jeśli jednak istnieje szybsza ścieżka, to i tak na chwilę obecną nikt nie potrafi jej wskazać i udowodnić, że tak faktycznie jest.
Niemniej na wszelki wypadek mogę delikatnie zmodyfikować wcześniejsze stwierdzenie na:
Wiek nie ma wpływu na kolejność treningu.
I co do tego jestem przekonany. Ponieważ słyszałem, że wśród skautów pojawiała się opinia, że wiek ma wpływ i dlatego coś trzeba trenować najpierw a coś później.

Pozostaje kwestia tego przyśpieszenia z powodu innych skilli. Jeśli nie jest ono równe, no to ja mam pytanie. Co się bardziej opłaca - najpierw wytrenować JR a potem cieszyć się, że JS szybciej skacze? Czy może najpierw lepiej wytrenować JS a potem cieszyć się, że JR szybciej skacze? I tak mogę zapytać odnośnie dowolnych skilli. Nie sądzę, że ktoś potrafi dać na to odpowiedź. Skoro tak, to jedynym mierzalnym parametrem jest pensja. I dlatego najlepiej trenować tak, żeby była jak najniższa. Czyli nie czekać z treningiem boków aż do czasu, gdy pensja jest wysoka, tylko podciągać je szybciej.

This Post:
00
171065.154 in reply to 171065.153
Date: 5/12/2011 6:02:19 AM
AC_Milan
IV.29
Overall Posts Rated:
231231
Z perspektywy pensji na pewno lepiej jest zacząć trenować boki. Ale moje wielosezonowe obserwacje jako skauta i selekcjonera U-21 pokazują, że w ostateczności lepiej wyglądali zawodnicy, którzy najpierw trenowali "na maxa" skille główne na daną pozycję, a jak już mieli je na odpowiednim poziomie to trenowali boki, niż zawodnicy, których właściciele trochę przekombinowali z treningiem. Powtarzam, mówię to z perspektywy reprezentacji U-21, gdzie każdy tydzień treningu jest bardzo ważny. Często właściciele mieli pokusę, żeby np. w czasie ASG i przerwy międzysezonowej wrzucać np. 1 na 1, z uwagi na to, że grali tylko 2 mecze w tygodniu i chcieli trenować więcej zawodników. Czasem jest to fajne uzupełnienie treningu, ale czasem nie było potrzebne, bo np. zawodnik potrzebował treningu czegoś innego.

Z perspektywy selekcjonera U-21 optymalnie jest, jeśli zawodnik w wieku 21 lat ma już skille główne na wysokim poziomie i jest gotowy do gry od pierwszego meczu eliminacji i w trakcie sezonu można mu podciągać jakieś dziury lub kontynuować trening skilli głównych. Ale niestety często jest tak, że jakaś pozycja w roczniku nie ma np. obrony na dystansie i wtedy robi się bardzo pod górę, bo kogoś trzeba powołać i nim grać, mimo, że zawodnik nie jest wytrenowany na poziomie reprezentacyjnym.

Tak uważam nie na podstawie jakiś badań czy statystyk, ale tak podpowiada mi intuicja i doświadczenie. Zresztą zgadzałoby się to z tym co jest napisane w Instrukcji gry. Chociaż, może kiedyś się okaże, że to tylko złudzenie i rzeczywiście nie ma znaczenia kolejność treningu...

Last edited by vinnie_jones at 5/12/2011 6:03:29 AM

From: toshii

This Post:
00
171065.155 in reply to 171065.153
Date: 5/12/2011 6:06:30 AM
LZS Niemyslowice
IV.8
Overall Posts Rated:
11161116
Tylko teraz skoro mamy skile A i B to muszą występować jakieś powiązania, których my też nie znamy :)

To ostatnie o czym piszesz to się odnosi głównie do ekonomii klubu ... po co chować mutanta z dziwną pensją jak można go ładnie równomiernie trenować ...

Wiek nie ma wpływu na kolejność treningu - z tym się zgodzę jeśli mamy jakieś założenia z góry, konkretnie plan treningu, bo tak jak ktoś pociągnie R do 16 a ma mały potencjał zawodnika to potem chcąc trenować ID nabije przez przypadek R i może zablokować potencjał czy zrobić inne dziwne rzeczy :)

Wielu graczy tutaj chce żeby ich zawodnik był jak najszybciej jak najlepszy - czytaj miał wysokie skille, a nie patrzą na powiązania pomiędzy skillami i co się potem wyrabia jak trenują inną pozycję i stąd na TL mamy całą masy dziwolągów a garstkę graczy, którzy się sensownie prezentują :)

This Post:
00
171065.156 in reply to 171065.154
Date: 5/12/2011 6:11:15 AM
Overall Posts Rated:
12061206
Ale temat przydatności w U21 to jest kwestia rozłączna z tematem szybkości treningu.
To jest kwestia jakich skilli potrzebuje a nie jak szybko trenuje.

A jeśli chodzi o przydatność zawodnika w kadrze, to uważam, że u Centra podniesienie OD z poziomu 1 na 2, daje więcej niż podniesienie ID z 19 na 20.
Tak więc zostawianie sobie dziur na późniejsze podciągnięcie, to pułapka.

This Post:
00
171065.157 in reply to 171065.156
Date: 5/12/2011 6:30:45 AM
LZS Niemyslowice
IV.8
Overall Posts Rated:
11161116
A waszym zdaniem jest lepiej mieć zawodnika jak już bierzemy tego nieszczęsnego C ze skillami - IS ID R 16 - JS, OD , DV - 4 czy IS ID R - 13 JS, OD, DV - 7 ... Ja ostatnio dużo czasu na TL-u spędzam sobie i właśnie takich zawodników jak wymieniłem 2 jest niezmiernie mało, ba prawie wcale nie występują a jak są to ceny są kosmiczne ...
Bo wychodząc z założenia że nabijamy zawodnikowi najpierw dół na maxa, potem ta góra skacze tak śmiertelnie wolno że 99% graczy się niechęci do treningu takiego typu bo jak on zobaczy 4 skoki na sezon to się psychicznie załamuje.. Ja jestem w trakcie trenowania zawodnika u którego górę mam na poziomie ss-6 mam na poziomie średnio 9-11 a zabieram się za doły teraz i w moim mniemaniu zawodnik przez najbliże sezony nie będzie jakiś mocarzem ale jak już zacznie skakać na poziomu 13-14 to mając takie skille będzie zamiatał...

From: B.B.King

This Post:
00
171065.158 in reply to 171065.157
Date: 5/12/2011 6:38:33 AM
Overall Posts Rated:
12061206
Jeśli chodzi o przyszłego reprezentanta kadry seniorów, to trening jest banalnie prosty. Na samym początku trenować zawsze najniższy skill, dopóki wszystkie nie będą minimum na poziomie 7. A potem już jakoś poleci ;-)

A co do tego konkretnego przypadku to jednak wybrałbym pierwszą wersję. 9 skilli na górze w zamian za 9 skilli na dole, w przypadku gdy nie poruszamy się na skraju skali, to jednak zbyt mała rekompensata dla centra. Tylko pensja będzie oczywiście większa, więc w przypadku klubu to ma duże znaczenie.

This Post:
00
171065.159 in reply to 171065.158
Date: 5/12/2011 6:43:01 AM
LZS Niemyslowice
IV.8
Overall Posts Rated:
11161116
Bo to już takie moje gdybanie jest ... bo np jeżeli chodziłoby już o PF to pewnie 2 wariant byłby lepszy i tak jest z każdą pozycją, na której są skile mniej bardziej i najbardziej ważne ... ale ta dyskusja może się zamienić w poemat więc nie będę już dalej wymyślał...

This Post:
00
171065.161 in reply to 171065.160
Date: 5/12/2011 9:22:16 AM
Overall Posts Rated:
12061206
No to idź na global z tą teorią i kogoś do niej przekonaj.
To co piszesz nie ma potwierdzenia ani w regułach ani w informacjach wymienianych powszechnie na forum, jest tylko twoim wymysłem.
A swoje obserwacje to chyba wyrywkowo wybierasz. Gdyby było tak jak mówisz, to Węgrzyn nie byłby w stanie dobić do podań światowej klasy, bo zaczął je trenować stosunkowo późno.
Poza tym te obserwacje są wypaczone tym, że przez wiele lat u nas trenowało się zawodnikom boki jak już byli starzy. I to naturalne, że skakały one wolniej (ale tylko z powodu wieku) ale mógł się utrwalić taki psychologiczny stereotyp, że spowolnienie wynika z czegoś innego.

I jeszcze jedna rzecz. Jeśli już nawet jeśli przyjąć tą wyssaną z palca teorię, to boki należy trenować jak najwcześniej a skille głównej jak najpóźniej. A tymczasem VJ pisał na odwrót.
To jest jakiś rekord, podpierać się wypowiedzią osoby, która napisała totalnie przeciwstawną tezę.

Advertisement