nie mamy chyba wątpliwości że BB stara się raczej promować amerykański model koszykówki, także jeżeli autorzy gry zauważą że pomysł przedstawiony przez BB.Kinga faktycznie zostanie zastosowany i to z wymiernymi rezultatami to niechybnie się ze wszystkiego wycofają. dlatego nie wierze że wprowadzając zmianę przewidzieli aż taką pomysłowość graczy jaką prezentujemy w tym wątku :)
Nie śledzę NBA aż tak bardzo dokładnie. Ale myślę, że w NBA jest to sytuacja typowa, że PG wcale nie kryje PG, SG nie kryje SG, itd.
dlatego uważam, że wprowadzenie możliwości zmian ustawień defensywnych związane jest tylko i wyłącznie z uatrakcyjnieniem gry, i nie ma w nim, przynajmniej w zamyśle, zamiaru doprowadzenia do sytuacji w której C z celowo wytrenowanym wysokim OD kryje PG.
sama możliwość ustalania kto ma kryć kogo mi odpowiada, i zapewne będę z niej korzystał np po to żeby "zaplastrować" najgroźniejszego zawodnika przeciwnika, co ograniczyłoby się zapewne do zmiany krycia pomiędzy pozycjami PG/SG czy PF/C
A taki Magic Johnson? Przecież gość miał parametry co najmniej silniego skrzydłego (206cm) jak nie centra na tamte czasy a rozgrywał. Do historii przeszły jego pojedynki z Larrym Birdem, który miał tyle samo wzrostu a grał jako SF/PF.
A taki Dirk Nowitzki? Gość jest nominalnie PF-em a mógłby spokojnie grać na C (213 cm). A śmiga trójki jak zloto (ponad 40% skuteczności).
wymieniłeś wybitne jednostki, potwierdzające to że istnieją zawodnicy bardzo uniwersalni. mówimy jednak o grze obronnej, gdzie taka uniwersalność czyt. Dirk Nowitzki kryjący PG przeciwnika, praktycznie nie istnieje...
chodzi mi tylko o to, że realizacja tego pomysłu ma mało wspólnego z rzeczywistością i dlatego jej powodzenie ma małe prawdopodobieństwo w BB, tym bardziej, powtórzę, że nie taki zamiar mieli twórcy gry wprowadzajac zmiany - tak przynajmniej myślę :)