BuzzerBeater Forums

BB Poland > [U21-REQUIREMENTS] - czyli wymagania dla kadrowiczów U21

[U21-REQUIREMENTS] - czyli wymagania dla kadrowiczów U21

Set priority
Show messages by
From: hatchet

This Post:
00
118602.155 in reply to 118602.151
Date: 11/15/2009 7:31:04 AM
Overall Posts Rated:
99
moim zdaniem 2 skoki w ID by mu nie zaszkodziły a wręcz pomogły.

Skoki w ID powinien zlapac z OD :)

This Post:
00
118602.156 in reply to 118602.137
Date: 11/15/2009 7:31:17 AM
Overall Posts Rated:
299299
Nie mówię o tym z przekorą czy wyższością. Po prostu osobiście widzę go jako świetnego SG. Do tego stopnia że szkolenie go na SF uznaję za stratę czasu i możliwości SG.

Ciekawostką dla mnie jest obraz kadrowiczów U21. Nie przypominam sobie aby taka kwestia była wcześniej dyskutowana, a jest ciekawa. Leszku, czy mógłbyś napisać jaki jest Twój typ SF w kadrze? Z powyższego postu wynika że OD 12+ i ID 6+ to obrona dla SF. Wszak zadeklarowałeś że zawodnik jest fajny i ma szanse na SF. Jak to jest? Kto obecnie gra w U21? Kogo chcesz aby grał? Dlaczego?

aktualnie 1 z SFów trenował trochę ID na C, co jest dość łatwo sprawdzić :) więc już żaden z moich obwodowych nie ma ID na poziomie 6, wydaje mi się, że stosunek defa dla SF 13/9 byłby już bardzo dobry, bo jednak trochę częściej korzysta z OD :) z SFami zawsze jest kłopot, akurat w tym roczniku jest 2 bardzo dobrych SFów w kadrze, ale sezon temu na SFie, czasami musieli grać SG z podobnym dołem do zawodnika szynki :)

This Post:
00
118602.157 in reply to 118602.148
Date: 11/15/2009 7:38:31 AM
Overall Posts Rated:
299299

Weekly salary: $ 4 744

DMI: 25000
Height: 6'1" / 185 cm
Potential: MVP
Game Shape: respectable

Jump Shot: respectable Jump Range: strong
Outside Def.: proficient ↑ Handling: respectable
Driving: respectable Passing: pitiful
Inside Shot: pitiful Inside Def.: respectable
Rebounding: inept Shot Blocking: atrocious
Stamina: awful Free Throw: respectable

Experience: atrocious

a co o takim ? też potrzebowałby później ID czy 7 wystarczający ?

moim zdaniem on się nie nadaje na SFa, z takimi RB i SB, więc ID bym mu nie trenował, bo na SG ma wystarczające... a jeszcze trochę poskacze, przy treningu OD jak dobrze pójdzie :)

From: m4ti_

This Post:
00
118602.158 in reply to 118602.153
Date: 11/15/2009 7:59:03 AM
Overall Posts Rated:
2121
chodzi mi o przydatność takiego gracza w u-21, co jest nie do zrealizowania taka koncepcja do 21 roku życia.

From: franek
This Post:
00
118602.159 in reply to 118602.11
Date: 11/15/2009 8:09:14 AM
Overall Posts Rated:
2626
czytam sobie ten wątek i choć pomysł jest bardzo ciekawy to jest też bardzo trudny do zrealizowania.

mam spostrzeżenie innego rodzaju:
nie mamy chyba wątpliwości że BB stara się raczej promować amerykański model koszykówki, także jeżeli autorzy gry zauważą że pomysł przedstawiony przez BB.Kinga faktycznie zostanie zastosowany i to z wymiernymi rezultatami to niechybnie się ze wszystkiego wycofają. dlatego nie wierze że wprowadzając zmianę przewidzieli aż taką pomysłowość graczy jaką prezentujemy w tym wątku :)

rozumiem że gra jest grą i różne cuda sie w niej dzieją, jednak kto jak kto ale dla Amerykanów sytuacja w której C o wzroście 2,10 biega po obwodzie za kurduplowatym PG jest nie do pomyślenia :D to byłaby jakaś parodia ;-)

podsumowując mój wywód: skoro gra pretenduje do bycia realistyczną symulacją to marne szanse widzę dla pozytywnych wyników jakie może przynieść zastosowanie pomysłu ;-)

Last edited by franek at 11/15/2009 8:11:28 AM

This Post:
00
118602.160 in reply to 118602.159
Date: 11/15/2009 8:29:35 AM
Overall Posts Rated:
00
Artur Buła (8215865)
Center

Pensja (tygodniowo): $ 43 600

DMI: 297500
Wzrost: 7'2" / 218 cm
Potencjał: wieloletnia gwiazda
Stan formy: silny

Rzut z wyskoku: niezdarny
Zasięg rzutu: żałosny
Obr. na dystansie: porządny
Kozłowanie: przeciętny
Wejście pod kosz: silny
Podania: żałosny
Rzut z bliska: cudowny
Obr. pod koszem: świetny
Zbieranie: świetny
Blokowanie: silny
Kondycja: porządny
Rzuty osobiste: żałosny

Doświadczenie: żałosny

W nastepnym tyg zaliczy skok w wejściach pod kosz . Bo juz od 2 tyg ten skil mu nie skoczył . Jakieś rady co do treningu? Myślałem nad JS a potem głowne skile podciągnąć . Słucham porad .

From: B.B.King

This Post:
00
118602.161 in reply to 118602.158
Date: 11/15/2009 8:38:51 AM
Overall Posts Rated:
12061206
chodzi mi o przydatność takiego gracza w u-21, co jest nie do zrealizowania taka koncepcja do 21 roku życia.

W U21 nie trzeba walczyć z pensjami.

This Post:
00
118602.162 in reply to 118602.159
Date: 11/15/2009 8:50:37 AM
Overall Posts Rated:
12061206
nie mamy chyba wątpliwości że BB stara się raczej promować amerykański model koszykówki, także jeżeli autorzy gry zauważą że pomysł przedstawiony przez BB.Kinga faktycznie zostanie zastosowany i to z wymiernymi rezultatami to niechybnie się ze wszystkiego wycofają. dlatego nie wierze że wprowadzając zmianę przewidzieli aż taką pomysłowość graczy jaką prezentujemy w tym wątku :)

Nie śledzę NBA aż tak bardzo dokładnie. Ale myślę, że w NBA jest to sytuacja typowa, że PG wcale nie kryje PG, SG nie kryje SG, itd.

Ba. Większość triple-double nie byłoby możliwe, gdyby zawodnicy nie zmieniali pozycji, bo najczęściej trzeba tu mieć 10 asyst i 10 zbiórek (uzbieranie bloków lub przechwytów jest trudniejsze)

A taki Magic Johnson? Przecież gość miał parametry co najmniej silniego skrzydłego (206cm) jak nie centra na tamte czasy a rozgrywał. Do historii przeszły jego pojedynki z Larrym Birdem, który miał tyle samo wzrostu a grał jako SF/PF.

A taki Dirk Nowitzki? Gość jest nominalnie PF-em a mógłby spokojnie grać na C (213 cm). A śmiga trójki jak zloto (ponad 40% skuteczności).

rozumiem że gra jest grą i różne cuda sie w niej dzieją, jednak kto jak kto ale dla Amerykanów sytuacja w której C o wzroście 2,10 biega po obwodzie za kurduplowatym PG jest nie do pomyślenia :D to byłaby jakaś parodia ;-)

Aktualnie wzrost po prostu w BB praktycznie w ogóle nie jest zaimplementowany, więc to problem innego typu.

From: franek

This Post:
00
118602.163 in reply to 118602.162
Date: 11/15/2009 9:15:16 AM
Overall Posts Rated:
2626

Nie śledzę NBA aż tak bardzo dokładnie. Ale myślę, że w NBA jest to sytuacja typowa, że PG wcale nie kryje PG, SG nie kryje SG, itd.

dlatego uważam, że wprowadzenie możliwości zmian ustawień defensywnych związane jest tylko i wyłącznie z uatrakcyjnieniem gry, i nie ma w nim, przynajmniej w zamyśle, zamiaru doprowadzenia do sytuacji w której C z celowo wytrenowanym wysokim OD kryje PG.
sama możliwość ustalania kto ma kryć kogo mi odpowiada, i zapewne będę z niej korzystał np po to żeby "zaplastrować" najgroźniejszego zawodnika przeciwnika, co ograniczyłoby się zapewne do zmiany krycia pomiędzy pozycjami PG/SG czy PF/C

A taki Magic Johnson? Przecież gość miał parametry co najmniej silniego skrzydłego (206cm) jak nie centra na tamte czasy a rozgrywał. Do historii przeszły jego pojedynki z Larrym Birdem, który miał tyle samo wzrostu a grał jako SF/PF.

A taki Dirk Nowitzki? Gość jest nominalnie PF-em a mógłby spokojnie grać na C (213 cm). A śmiga trójki jak zloto (ponad 40% skuteczności).

wymieniłeś wybitne jednostki, potwierdzające to że istnieją zawodnicy bardzo uniwersalni. mówimy jednak o grze obronnej, gdzie taka uniwersalność czyt. Dirk Nowitzki kryjący PG przeciwnika, praktycznie nie istnieje...

chodzi mi tylko o to, że realizacja tego pomysłu ma mało wspólnego z rzeczywistością i dlatego jej powodzenie ma małe prawdopodobieństwo w BB, tym bardziej, powtórzę, że nie taki zamiar mieli twórcy gry wprowadzajac zmiany - tak przynajmniej myślę :)

This Post:
00
118602.164 in reply to 118602.163
Date: 11/15/2009 9:32:43 AM
Overall Posts Rated:
12061206

wymieniłeś wybitne jednostki, potwierdzające to że istnieją zawodnicy bardzo uniwersalni. mówimy jednak o grze obronnej, gdzie taka uniwersalność czyt. Dirk Nowitzki kryjący PG przeciwnika, praktycznie nie istnieje...

No to potraktujmy to inaczej. Dirk Nowitzki to nie PF grający w obronie jako SG tylko... SG grający w obronie jako PF ;-)

Po prostu ciągle jesteśmy przywiązani do tego, że jest jedna pozycja zarówno w ataku jak i w obronie. A gdy przechodzimy na nowe to jako pozycję domyślną traktujemy pozycję w ataku. A może trzeba mówić na odwrót.

Czyli o Magicu Johnosnie byśmy powiedzieli, że to nie PG grający w obronie jako PF ale... PF grający w ataku jako PG ;-)

To już jest kwestia umowna.

I może pomysł trzeba będzie trochę zmodyfikować. Może nie trzeba PG trenować w OD ale... może Centra trzeba będzie trenować w PS ;-) I taki zawodnik grałby oczywiście ustawiony jako PG w ataku i C w obronie.

To chyba byloby najprostsze. PG w ataku nie potrzebuje tak dużo JS/JR jak SG. Wystarczyłoby mu kosztem IS trenować PS.

IS, które jakieś tam by miał to czasem by wykorzystywał.

Możliwości jest bardzo wiele.

Gdyby BB-cy nie chcieli, żeby C mógł kryć PG to w ustawieniu nie daliby takiej możliwości. A jednak dali, każda permutacja jest dozolona.

Tak samo dozwolone jest wystawienie PG jako C (trochę postów wyżej ktoś z pierszej ligi chwalił się, że tak trenował).

From: Laczek
This Post:
00
118602.165 in reply to 118602.164
Date: 11/15/2009 10:24:51 AM
Overall Posts Rated:
00
Moim zdaniem dyskusja powoli zmierza do kolejnego update'u, czyli do wpływu wzrostu na grę. Inaczej ta gra nie będzie miała sensu. :|

Advertisement