1. Jak zamierzasz rozwiązać problem kadry u21? Odwróceni nie będą jeszcze zdolni do gry w kadrze młodzieżowej, zatem co masz zamiar zrobić z zawodnikami do lat 21, którzy trenują dalej wg tradycyjnego poglądu?
Nie ma żadnego problemu U21. Niech trenują sobie po swojemu. W U21 nie ma takiego problemu pensji, więc odwróceni swoją wartość pokazują dopiero w NT.
2. Czy znalazłbyś już teraz, ewentualnie w perspektywie do końca obecnego sezonu menedżerów chętnych do treningu odwróconych?
Znalazłem już czterech. Mimo że nie jestem selekcjonerem a pomysł przy pierwszej prezentacji spotkał się z aroganckim potraktowaniem, to jednak kilka osób się zainteresowało. Wiadomo, że Tomek trenuje, oprócz tego jeszcze kilku userów do mnie w tej sprawie napisało i już zaczęło to robić.
A siła nakłaniania selekcjonera do odpowiedniego treningu jest o wiele większa. Sporo ludzi zacznie tak trenować tylko dlatego, że selekcjoner kazał. No i wszystkie farmy, którym jest wszystko jedno.
3. Ilu zawodników w obecnym drafcie było zdolnych do treningu odwróconych?
Spora liczba nadaje się do odwrócenia. Moje zdanie jest takie, że każdy zawodnik w NT powinien mieć wszystkie skille minimum 6-7. Więc jak coś ma niższe to i tak trzeba dotrenować. Oczywiście niektórzy zawodnicy trochę lepiej a niektórzy trochę gorzej pasują do odwracania. Jak zawodnik ma same 6 to byłby przyzwoitym kandydatem do odwrócenia. Idealny jest taki, który ma dziurę w właściciwej obronie i wysoką przeciwną. Idealnych zawodników jest mniej, ale przyzwoitych sporo.
4. Jak zachowuje się zmiana krycia przy ustawieniu strefy w obronie?
Normalnie, nie ma żadnej różnicy. Tylko kto inny broni. Ale jeśli ma takie same skille to nie ma różnicy.
5. Czy potrafiłbyś poinstruować skautów jak szkolić danych zawodników?
Jasne. Zresztą wolałbym nie tyle instruować co dyskutować z nimi, wymieniać się poglądami. Bo zawsze ktoś może coś ciekawego rzucić. Zauważ taką rzecz - w ciągu tych wyborów kilu userów napisało jak wygląda wg nich idaelny nieodwrócony SF. Kandydaci z top-3 i do tego Big Z. Każda wersja była inna, więc różnice zdań są także na temat nieodwróconych. Więc pewnie będą też odnośnie odwróconych.
6. Czy masz żywe przykłady zawodników odwróconych?
Całkowicie oczywiście nie ma, bo nie było szans takich zawodników wytrenować. Częściowo lub na niskim poziomie są. Dodatkowo szereg meczów (moich i innych userów) gdzie testowane były różne warianty. Np. wystawienia C na PG i kazanie krycia mu C oraz wystawianie PG na C i kazanie mu krycia PG (czyli zawodnik grał w obronie na swojej pozycji a w ataku nie). I testy nie wykazały żadnych problemów w obronie (oczywiście w takim meczu był problem w ataku, no ale to zrozumiałe).