Szerintem senkit nem kell eldobni, vagy leírni. Biztos nem fogtok velük válogatottakat edzetni, de próbálkozások voltak, hogy u21-re edzessen velük az éppen aktuális stáb. Itt érzem amúgy hibásnak a képletet, megint az jön fel, hogy ők nem fognak válogatottat edzeni, tehát nem hasznos tagjai a közösségnek. Ilyen szemszögből nézve a jelenlegi "elit", azaz első- és másodosztályú csapatok több mint fele "nem hasznos".
Jól megfogalmaztad sajnos a lényeget: "Vannak de nekünk semmi hasznunk belőlük". Ez a baj. Nem azért játszik mindenki (sőt szerintem a menedzserek döntő többsége nem azért játszik), hogy "hasznára legyen" annak a pár embernek, aki a két válogatott körül dolgozik, hanem a saját örömére. Ezzel nincs is baj, mondhatnád, hogy akkor boldoguljon egyedül, ne várjon segítséget a stábtól, csakhogy ezekből egy napon még komoly nevelőegyesület lehetne. Természetesen nem mindenkiből, de ha csak 10 csapat eljutna idáig, aki segítég hiányában végül is soha nem fog eljutni, az gondolom, nem jönne rosszul a válogatottnak sem. Mármint plusz tíz nevelő csapat.
És a gond még nem is ezzel van igazán. Hanem azokkal, akik szerettek is volna nevelni, tehát még a szándék is megvolt. Nem azt mondom, hogy a scout végezze el a mentor munkáját, de annyi talán belefér a scout idejébe, hogy ránézzen a csapatra és ha úgy látja, hogy nincs megfelelő anyagi háttér, akkor nem monster edzést javasol, vagy legalább megkérdezi az emberkét, hogy van-e mentorod, tudod-e, hogy bevételt kell növelni, stb. Aztán ha az illetőnek szemmel láthatóan fogalma sincs a pénzügyek fontosságáról, akkor átirányítani egy mentorhoz. Ennyi kéne és nem 100 csapatot menedzselni. Bevallom, nem tudom, most hogy megy, de régebben bizony annyi volt a kommunikáció, hogy az elején megkérdezték az embert, hogy hányas edzője van, tud-e egyposztos edzést adni. Később ez leszűkült annyira, hogy fejlődik-e, ezt és ezt eddz, jelents ha fejlődés van. Értem én, hogy válaszol a scout, ha kérdezik, de ha valaki még azt sem tudja mit kell kérdezni, akkor attól hiába is várjuk el, hogy értelmes kérdést tegyen fel és ne túl későn.
No mindegy, nem akarok én beleszólni a scoutok, stábtagok, kapitányok munkájába. Egyszerűen azt látom, hogy az eltarthatatlanság miatt sorra vonulnak vissza a válogatott kaliberű játékosok, egyre csökken a nevelő egyesületek száma. Még ha nem is általános megoldás lenne erre a tájékoztatás, de ha csak 10 csapatot sikerülne a jó irányba terelgetni, már az is nagy segítség lenne. Szerintem. Még a scoutok vállára sem kéne különösebb terhet pakolni, egyszerűen a kapitánynak (itt elsősorban az u21-re gondolok, az újoncok jellemzően oda kezdenek edzeni) meg kéne kérnie a szabad mentorokat, hogy ketten csatlakozzanak a stábhoz és amikor "szétosztják" a friss draftot, kérdezzék ki a jelentkező csapatokat (nem az öregeket nyilván), mekkora stadionja van, tervez-e bővíteni, költ-e draftmegfigyelésre, mennyi a személyzet összfizuja, stb és szükség esetén adjon tanácsot, és mindenképp világosítsa fel a menedzsert, hogy az u21-be jellemzően 50k körüli/feletti játékosok kerülnek be, tehát ezt vegye figyelembe.
Don't feed the troll