BuzzerBeater Forums

Pomoc - Polski > Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o kadrach, ale baliście się zapytać

Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o kadrach, ale baliście się zapytać

Set priority
Show messages by
This Post:
00
171065.161 in reply to 171065.160
Date: 5/12/2011 9:22:16 AM
Overall Posts Rated:
12061206
No to idź na global z tą teorią i kogoś do niej przekonaj.
To co piszesz nie ma potwierdzenia ani w regułach ani w informacjach wymienianych powszechnie na forum, jest tylko twoim wymysłem.
A swoje obserwacje to chyba wyrywkowo wybierasz. Gdyby było tak jak mówisz, to Węgrzyn nie byłby w stanie dobić do podań światowej klasy, bo zaczął je trenować stosunkowo późno.
Poza tym te obserwacje są wypaczone tym, że przez wiele lat u nas trenowało się zawodnikom boki jak już byli starzy. I to naturalne, że skakały one wolniej (ale tylko z powodu wieku) ale mógł się utrwalić taki psychologiczny stereotyp, że spowolnienie wynika z czegoś innego.

I jeszcze jedna rzecz. Jeśli już nawet jeśli przyjąć tą wyssaną z palca teorię, to boki należy trenować jak najwcześniej a skille głównej jak najpóźniej. A tymczasem VJ pisał na odwrót.
To jest jakiś rekord, podpierać się wypowiedzią osoby, która napisała totalnie przeciwstawną tezę.

This Post:
11
171065.163 in reply to 171065.162
Date: 5/12/2011 10:54:56 AM
Overall Posts Rated:
12061206
Dyskusja z Tobą nie ma w ogóle żadnego sensu...a ja głupi nie wiem czemu próbuje:D

Ja Ci pisze co myślę, jakie jest moje zdanie, a Ty zaraz atakujesz, bo mam zdanie różniące się od Twojego.

A gdzie ja ciebie atakuję? Merytorycznie odpowiadam, że się nie zgadzam. Robię to także po to, żebyś nie wprowadzał w błąd społeczności i nie szkodził kadrze.

A skąd Ty bierzesz swoje obserwacje? Z treningu Mlodzieniaka, czy Namięty?;-)...Oparłbyś kiedyś swoją teorię na zawodniku, którego sam wytrenowałeś i widziałeś jak się zachowywał, a nie posiłkujesz się na zawodnika, o których treningu nic nie wiesz, albo wiesz nie dużo, a widzisz tylko sam efekt końcowy.
Mam pod monitoringiem milion zawodników w BB. A pod dokładniejszą obserwacją kilkuset. To wiarygodniejsza próbka niż jeden klub.

Oparłbyś kiedyś swoją teorię na zawodniku, którego sam wytrenowałeś i widziałeś jak się zachowywał, a nie posiłkujesz się na zawodnika, o których treningu nic nie wiesz, albo wiesz nie dużo, a widzisz tylko sam efekt końcowy.

Ja nic nie muszę opierać. To ty przychodzisz z teorią, która jest w opozycji do wszystkich wypowiedzi na forach, narzędziach, programach, kalkulatorach i każesz wszystkim innym udowadniać, że nie są wielbłądami.

Zawodnicy, których ktoś wytrenował to jest właśnie dla Ciebie materiał do wysuwania wniosków. Wiesz co, ale nie wiesz kiedy, ile czasu, jak...a nie słuchasz nikogo i upierasz się, że masz 100% racji.

No to idź np. do Josefa Ka, oraz innych osób, którzy opracowują programy i zapytaj ich, dlaczego się upierają, że wiek tak samo wpływa na wszystkich zawodników i skille (bo w ten sposób działają ich programy). Tysiące osób z tych programów korzysta.

Według mnie istnieje wzrost graniczny (trzeba by go precyzyjnie określić), dla którego Twoja teoria jest 100% prawdziwa. Dla każdego innego wzrostu już nie...a im dalej skrajnych przypadków wzrostu (najniższy i najwyższy) tym te różnice w treningu są większe, a Twoja teoria coraz mniej prawdziwa

Jeśli nawet na chwilę przyjąć prawdziwość tej hipotezy, to sam działasz wbrew swojej tezie. Trzy dni temu wykłócałeś się na czacie, że najpierw należy trenować skille główne a potem boki, bo kolejność treningu ma znaczenie. A tymczasem w poprzedniej wiadomości napisałeś, że najpierw należałoby trenować boki. A więc widać, że po prostu bez opamiętania chodzi ci tylko o to, żeby zamanifestować, że jesteś na nie. I nawet nie spostrzegłeś, że właśnie zanegowałeś sam siebie.

Jeśli prawdą jest, że boki należy trenować najpierw, to popełniałeś błąd jako skaut, gdy zalecałeś najpierw trenować skille główne. A więc potwierdziłoby się to, co już dawno mówiłem, a czego nie chcesz przyjąć do wiadomości, że byłeś słabym skautem.

This Post:
00
171065.165 in reply to 171065.164
Date: 5/12/2011 12:25:52 PM
Overall Posts Rated:
12061206
No i właśnie wychodzi twoja hipokryzja. Wtedy nie chciałeś ze mną dyskutować, bo to ja przychodziłem z nowym i musiałem udowadniać (z czym się nie zgadzam, bo po prostu zmieniły się reguły w buzzerbeaterze, więc należało od nowa zweryfikować wszystkie tezy, bo w wyniku zmian w silniku stały się one nieaktualne).
Tymczasem teraz ty przychodzisz z nowym i... twierdzisz, że to inni muszą udowadniać, że ich stare opinie są prawdziwe ;-)

BTW:Byłbyś tak łaskawy, by rzucić jakimś linkiem, albo cytatem? ;-)

Nie chce mi się szukać za ciebie, ale pierwszy z brzegu link, nie ma żadnej wzmianki o tym, że wiek nierównomiernie wpływa na skille:
http://www.buzzerbeater.wgz.cz/coach-height-and-age-affec...
Wystarczy też ściągnąć dowolny program i sprawdzić jak działa.

Nie przypominam sobie, żebym na czacie się o coś wykłócał. Pamiętam tylko dyskusje na temat znaczenia kolejności treningu.
Dokładnie, ale dodatkowo pisałeś, że jako skaut zalecasz najpierw trening skilli głównych bo tak jest lepiej. Tymczasem dwie wiadomości wyżej stwierdziłeś, że to boki należałoby trenować na początku. A więc twoja teoria oraz postępowanie przeczą sobie. Z teorii wynika, że najpierw należałoby trenować boki (sam to napisałeś kilka wiadomości wyżej). Tymczasem jako skaut zalecałeś trenować skille główne. To co jest błędne? Teoria czy działania skauta? Bo obie te rzeczy nie mogą być poprawne równocześnie.
Zresztą tobie nie zależy na poprawności ani na znalezieniu prawdy. Zależy ci tylko na negacji tego co napiszę na każdym kroku. I dlatego dyskusja nie ma sensu.
Jak napiszę, że czarne jest czarne, to będziesz się wykłócał, że czarne jest białe.

Poza tym moja wiedza i doświadczenie cały czas ewoluują..
I to jest dowód na to, że poprzednie poglądy były błędne.
Nie zaśmiecaj już wątku.

This Post:
00
171065.167 in reply to 171065.166
Date: 5/12/2011 12:56:28 PM
Overall Posts Rated:
12061206
A kto powiedział, że tego nie robię? Ja już się nauczyłem, że czasem nie ma sensu o jakiejś sprawie pisać na forum, tylko spokojnie robić swoje.
Zrobiłem parę rzeczy, o których nie ma słówka na forum, bo nie mam ochoty kolejny raz się wykłócać z osobami, które negują dla samego negowania.
Tylko że taka próbka musi być rozciągnięta w czasie, to raz, a dwa, że tym działaniom poświęcam mniej uwagi, bo aktualnie np. aż tak strasznie istotne dla mnie nie jest, czy dany kadrowicz zaliczył skok skilla o wartości 0,24 czy 0,26 poziomu w kontekście ustalenia składu na następny mecz.

This Post:
00
171065.170 in reply to 171065.165
Date: 5/12/2011 5:31:02 PM
Overall Posts Rated:
188188

Nie chce mi się szukać za ciebie, ale pierwszy z brzegu link, nie ma żadnej wzmianki o tym, że wiek nierównomiernie wpływa na skille:
http://www.buzzerbeater.wgz.cz/coach-height-and-age-affec...

Wziąłeś pod uwagę, że
These values are just wild guesses!
Wyciąganie wniosku o braku nierównomiernego wpływu wieku na trening na podstawie tej tabelki niekoniecznie jest właściwe.

This Post:
00
171065.171 in reply to 171065.170
Date: 5/12/2011 6:07:06 PM
Overall Posts Rated:
12061206
Tak, to nie jest dowód.
Ale tak samo jak dowodem nie jest dowolna opinia kogokolwiek na forum (nawet BB-ka, bo oni też często nie wiedzą co jak działa - ostatni przykład to pensja zmutowanych centrów w czasie przerwy międzysezonowej, która zmieniała się 3 lub 4 razy).
Jednak mimo wszystko szacunki Josefa Ka są dla mnie bardziej wiarygodne niż intuicja kozlika ;-)
Co prawda co do tej tabelki to już wiadomo, że są w niej błędy, chociażby to, wzrost specjalnie nie opóźnia treningu podań. Jednak mimo wszystko różny wpływ wieku na różne skille byłoby rozwiązaniem bardzo nietypowym i nienaturalnym i trudno coś takiego zakładać. A gdyby faktycznie coś było na rzeczy, to sprawa raczej byłaby już od jakiegoś czasu wzięta pod lupę i dyskutowana.
A nawet jeśli faktycznie jest wpływ wieku na skille, to i tak nie wiemy które skille są przyśpieszone, a które nie. Tak jak mamy tu dwóch userów - kozlika i VJ, twierdzą, że wiek ma znaczenie i wyciągają z tego dwie wzajemnie do siebie przeciwstawne tezy ;-)
Na chwilę zakładając, że wiek ma znaczenie, to któremu z nich wierzyć? Rzucać monetą? A jeśli wybierzemy złą opcję i jeszcze pogorszymy sprawę i wybierzemy gorszą ścieżkę?
To ja już wolę postawić na pewniaka czyli olać wiek i trenować tak, żeby pensje były niższe ;-)
Bo to jest pewniak w garści a nie spekulacja na dachu.
Zresztą żeby nie szukać daleko - Rakus jest raczej z tych wyższych, podchodzi pod 220, gdyby późniejsze trenowanie góry wiązało się z opóźnieniem, to raczej powinien wolniej skakać w poprzednim sezonie.

Advertisement