BuzzerBeater Forums

BB Poland > Potencjał w u21

Potencjał w u21

Set priority
Show messages by
This Post:
00
131706.169 in reply to 131706.168
Date: 3/28/2010 1:05:31 PM
Overall Posts Rated:
7474
Czesław w tym wątku: (131706.108) pisał m.in. "znamy mniej więcej wartośc wartość pensji przy jakim blokuję się dany potencjał". Na globalu jest pewna lista, która wydaje mi się nieaktualna:

bench warmer - 8k
role player -13k
6th man - 15-17k
starter - 21-24k
star - 33-40k
allstar - 40-65k
perennial allstar - 80-100k
superstar - 125-145k
MVP -165-195k
hall of famer - Unknown
all-time great - Unknown

Posiadam allstara, który jak tylko założyłem klub i znalazłem pewien wątek na forum oraz odpowiedniego skauta, był za sprawą jego wskazówek trenowany na pozycję SG pod U-21. Doskonale zdaję sobie sprawę, że blok potencjału następuje nie w momencie aktualizacji pensji tylko jej wielkość aktualizowana jest "wirtualnie" przez co blok w jego wypadku jest zdarzeniem zbliżającym się nieuchronnie. Stąd moje pytanie:

Do jakiej pensji można trenować zawodnika z potencjałem allstar by uniknąć ryzyka zablokowania go?

Znalazłem zawodników z pensjami znacznie przekraczającymi to 40-65 tys. Także takich którzy mają pensje ok. 85 tys. nawet do... 112,5 tys. Czy jest to wynikiem tej najnowszej rewaloryzacji pensji? Czy też te pensje narosły im z wiekiem mimo że już dawno zostali zablokowani?

Prosiłbym o przykłady doświadczonych trenerów, którzy mieli w swoich kadrach allstarów i doświadczyli problemu ich zablokowania.

Pytam o to w tym wątku, ponieważ domyślam się, iż jest w obszarze zainteresowania kadrą U-21 zawodnik z grupy supertalentów vinnie_jonesa prawdopodobnie przekraczający w umiejętnościach głównych mojego wychowanka. I wydaje mi się, że zamiast duplikować jego umiejętności w efekcie blokując potencjał więcej pożytku byłoby z podtrenowania mu innych zdolności.

Wspominacie tutaj, że nikt nie chce trenować boków, gdy jego gwiazda jest ukształtowana i od niej w dużej mierze zależy gra zespołu. Przypuszczam, że to może być często spotykane zjawisko. Dziwi mnie natomiast, że nikt mnie nie pytał o gotowość podtrenowania tego czy owego. Ani nie ostrzegł przed ewentualnym zblokowaniem potencjału.

Zrzucam to na karb braku perspektyw przyszłego pożytku z mojego wychowanka. Jak i chęci wytrenowania go do maksimum w głównych umiejętnościach w imię podporządkowania pod ewentualną szansę gry w U-21.

Last edited by Hawkeyed at 3/28/2010 1:07:15 PM

From: repta2

This Post:
00
131706.170 in reply to 131706.169
Date: 3/28/2010 3:58:54 PM
Overall Posts Rated:
1414
Widzisz...nie wiem czy wiesz ale są 2 typy allstarów, tacy normalni albo tacy z gwiazdkami-Ci z gwiazdkami byli jeszcze przed potencjałem i ten allstar ma raczej dużo wyższą granicę pensji, jeśli chodzi o resztę to wydaje mi się, że owszem potencjał działa, ale pewne odstępstwa od normy występują, no i nie wiemy jak to działa przy zmianie pensji, która poszła dosyć mocno do góry w stosunku do poprzedniego sezonu nawet do 10k (przynajmniej u mnie) więc trzeba będzie się zorientować jak teraz wyglądają granice potencjałów.

From: Hawkeyed

This Post:
00
131706.171 in reply to 131706.170
Date: 3/28/2010 4:03:19 PM
Overall Posts Rated:
7474
Wiem i rozróżniam potencjały allstar sprzed ery wprowadzenia potencjałów. Tych "ogwiazdkowanych" w ogóle nie brałem pod uwagę. Przytoczone przeze mnie przykłady dotyczyły jedynie nowych allstarów.

Dlatego zamiast zwracać się bezpośrednio do któregoś z Was zapytałem na forum czy mógłby ktoś podać przy jakiej pensji doświadczył zblokowania się allstara. Nikt nie trenował tego typu zawodników do tego poziomu?
Zależy mi jedynie na konkretnej odpowiedzi przy jakich wartościach następuje granica możliwości rozwojowych tego typu zawodnika. Gram dopiero od 9 sezonu i nie miałem jak tego sprawdzić. Reguły tego nie określają.
Stąd moja prośba.

This Post:
00
131706.172 in reply to 131706.171
Date: 3/28/2010 4:39:50 PM
Overall Posts Rated:
2020
Wydaje mi się że po części odpowiedzieć na to pytanie może właściciel Kamila Frymusa - piotrek90s. On trenuje SG właśnie o potencjale allstar. Ale wiem że zaczął go szkolić pod SF właśnie ze względu na jego potencjał. Pozdro :)

This Post:
00
131706.173 in reply to 131706.172
Date: 3/28/2010 4:44:49 PM
Baltic Strong
IV.29
Overall Posts Rated:
17181718
Frymus ma potencjał wieloletnia gwiazda

This Post:
00
131706.174 in reply to 131706.172
Date: 3/28/2010 4:47:15 PM
Overall Posts Rated:
7474
Dziękuję bardzo. Napiszę do niego to może podzieli się jakimiś wrażeniami.
Poruszając ten temat na forum liczyłem, że nie tylko ja i właściciel Frymusa spotkali się z tego typu problemem. Liczyłem na przykłady, które jeszcze może się pojawią.

Wierzyłem też, że ten temat jest interesujący. I nie tyle może się przydać osobom związanym z kadrą, bo te pewnie bardzo dobrze znają granice potencjału wszak skautowali zawodników albo ich powoływali jako selekcjonerzy. Także wiedzą co i kiedy było trenowane i dlaczego. Ale, że tego typu informacja może być pomocna dla ludzi takich jak ja, którzy trenują zawodników pod kadrę U-21 a dopiero w najważniejszym dla nich sezonie dochodzi do nich (tak jak i teraz do mnie), że tego reprezentowania kraju to za wiele raczej może nie być. I to przez czynnik zupełnie nie związany z wydajnością treningu ze strony mojego klubu a ze strony "wypieszczanego" wcześniej zawodnika.

Korsarz też np. ma w swoim składzie estońskiego allstara, którego kupił wtedy gdy zacząłem grać, więc istnieje jakieś prawdopodobieństwo że go trenował.

Last edited by Hawkeyed at 3/28/2010 4:48:30 PM

This Post:
00
131706.175 in reply to 131706.173
Date: 3/28/2010 4:57:09 PM
Overall Posts Rated:
7474
Biednemu nawet Frymus w oko. ;)

Dzięki, Mr. President.
Właśnie miałem sprawdzić jego skład i do niego napisać.

This Post:
00
131706.176 in reply to 131706.173
Date: 3/28/2010 7:06:16 PM
Overall Posts Rated:
2020
Aha rzeczywiście :D Jakoś mi się skojarzyło że allstar :) A wcześniej nie miał allstar? hehe :D

From: cortez

This Post:
00
131706.177 in reply to 131706.176
Date: 3/29/2010 4:11:40 AM
Overall Posts Rated:
22
dwa sezony temu trenowalem Lecha Zdunkiewicza, podejrzewalem, że allstarzy zaczynają się blokować koło pensji 60k, dlatego kiedy uznalem, że z podpoziomami może mieć taką pensję poprostu przestałem go trenować, okazało sie, że wyszła mu pensja 64k, w tym sezonie dostał jeszcze gratisowo 5k mimo, że nie dałem mu żadnego treningu. Kiedy jeszcze go trenowałem pytałem się Astarotte jak idzie trening jego Bronka Gałązki, wiem, że Astarotte długo trenował ikonę swojego klubu:) także skrobnij do niego maila, może jeszcze coś pamięta. A z Erazmusem nie wiem jaki macie plan ale jeśli mogę wyrazić swoje zdanie to jakby teraz potrenować mu podania do momentu kiedy zmieni mu się domyślna pozycja na PG, a następnie go dokończyć jakimś podstawowym treningiem presją albo treningiem rzutowym - nie wiem co ma słabsze, to chyba wyciągnęłoby się max z jego potencjału:)

From: Hawkeyed

This Post:
00
131706.178 in reply to 131706.177
Date: 3/29/2010 5:23:37 AM
Overall Posts Rated:
7474
Dziękuję za wszystkie przydatne informacje. Bronka Gałązkę sprawdziłem zanim zadałem pytanie na forum, ponieważ pamiętałem iż Astarotte jako jedyny napisał kiedyś raport jak przebiega trening jego ikony. Także wszystko byłoby pięknie, bo obaj panowie (zawodnik i jego właściciel) tworzą dane na temat tego jak wygląda szybkość treningu wraz ze zwiększającym się wiekiem zawodnika. Ale jednak dla mnie nie jest idealnie ponieważ pan Gałązka urodził się za wcześnie i nie jest allstarem tylko ma potencjał "jakikolwiek". Niestety.

Odnośnie Erazmusa wiem, że trening podań opóźniłby mu zablokowanie potencjału. Zamierzałem zmienić mu trening właśnie na podania. Nie wiem jednak jakie plany wobec niego ma skaut. I czy jest on wciąż rozpatrywany przez selekcjonera (zmieniającego się, więc tego pewnie dopiero się dowiem) jako zawodnik z szansami przysłużenia się U-21.

Wczoraj postanowiłem podążyć za zasadą "Umiesz liczyć..." i sprawdziłem co słychać u byłych kadrowiczów młodzieżówki. Pierwsza obserwacja jest taka, że allstarów w kadrze nie było zbyt wielu. Na przestrzeni ostatnich trzech sezonów zaledwie siedmiu. W tym, co ciekawe w ubiegłym - trzech. Każdy z nich ma obecnie pensję w granicach przedziału z Globala. Czy to oznacza, że zablokował ich potencjał i przestali trenować? Sprawdzam to. I czy to oznacza, że mojemu młodzieżowcowi zostały zaledwie dwa skoki w głównych skillach?Żeby wycisnąć z niego maksimum możliwości musiałbym wiedzieć, gdzie owa granica przebiega. Nie wiem tego. Próbuję to ustalić.

Co jeszcze ciekawsze w sezonie 9. w kadrze były nawet dwie gwiazdy. A teraz doszliśmy do momentu, w którym okazało się, że zawodnicy z potencjałem allstar dla U-21 są już niewystarczający. To by oznaczało, że polska kadra U-21 się rozwija. Najprawdopodobniej to zasługa byłych selekcjonerów i skautów. Bo ktoś przecież tą polską myśl szkoleniową wdraża.

Według mnie hatchet założył bardzo ważny wątek. Wyobrażam sobie, że współpraca z właścicielami potencjalnych kandydatów pod kadrę U-21 czy NT nie zawsze przebiega wzorowo. Że czasem jest problem z kontaktem i realizacją założeń. Że w pewnym momencie zawodnicy wraz z rosnącą pensją są sprzedawani i czasem trafiają za granicę. Co może prowadzić do tego, że albo nie są już tak efektywnie trenowani albo wcale. Tak się składa, że wiem co to znaczy poświęcić trzy sezony na przygotowanie jednego zawodnika pod kadrę U-21. I już nawet nie chodzi o to, że może mało bądź wcale w niej nie zagrać. Jeżeli nie będzie najlepszym możliwym wyborem to dlaczego miałbym oczekiwać, żeby miał grać? To dla mnie jest oczywiste. Szkoda jedynie, że te wszystkie treningi mogą tak naprawdę niewiele przysłużyć się reprezentacji z powodu zablokowania się zawodnika. Gdybym wiedział to wszystko wcześniej prawdopodobnie poświęciłbym czas komu innemu. Zawodnikowi z większymi możliwościami.

Tak samo jak i teraz mógłbym wziąć czynny udział w obecnym drafcie i postarać się wyłuskać jakąś potencjalną perełkę na rynku transferowym. Ale nie zrobię tego, dopóki nie okaże się że moja misja przygotowania zawodnika dla selekcjonera następującego po Leszku nie powiodła się. Na razie próbuję ustalić co jeszcze mogę zrobić.

Może to się wydawać śmieszne, ale brak informacji nt. granicy potencjału nie daje mi spokoju. Nie lubię nie wiedzieć. Muszę wiedzieć. Jak nie wiem, muszę sprawdzić.

Nie chciałbym po trzech sezonach chuchania i wszelkich obaw czy mojemu chowańcowi nic się nie stanie (grał zawsze tylko max. 48 minut żeby zminimalizować ryzyko kontuzji i tak w każdym tygodniu - nieważne jak wymagający przeciwnicy by się akurat trafili), usłyszeć teraz od niego, że jego to już przerasta. ;)

Praca ze skautem to była przyjemność. Poznałem pewien model treningu. Szkoda, żeby cała para poszła w gwizdek. I żeby okazało się, że niepotrzebnie wówczas skaut musiał odbierać ode mnie cotygodniowe raporty treningu i je notować. Szkoda było na to jego prądu. Tak jak i na przeczytanie tego posta.

Last edited by Hawkeyed at 3/29/2010 5:40:26 AM

This Post:
00
131706.179 in reply to 131706.178
Date: 3/29/2010 5:34:06 AM
Overall Posts Rated:
99
Konkludując Twoją wypowiedz, obecnie szukając gracza do treningu, poniżej MVP nawet nie patrze :)

Advertisement