BuzzerBeater Forums

BB Poland > Pytania i odpowiedzi vol 3

Pytania i odpowiedzi vol 3 (thread closed)

Set priority
Show messages by
From: al_said

This Post:
00
64323.169 in reply to 64323.167
Date: 1/2/2009 10:56:52 AM
Overall Posts Rated:
88
przeciętny jako dolny poziom

From: Wang

This Post:
00
64323.170 in reply to 64323.160
Date: 1/2/2009 11:05:15 AM
Overall Posts Rated:
22
Już skończyliście ten napinkowy temat?

eee, buuuu a ja po następne opakowanie chipsów chciałem iść :(

mozesz śmigać po następne :D (obstaw) !!

This Post:
00
64323.171 in reply to 64323.168
Date: 1/2/2009 11:08:32 AM
Overall Posts Rated:
12061206
Oczywiście, że większość posta to przepychanki a nie merytoryczna dyskusja, bo skoro ty twierdzisz, że z twojej strony wszystko jest pięknie ładnie, a ja przypuszczam że wątpię to muszę to napisać, choć fakt mogłem napisać tak jak ty "nieważne" na końcu bo jak rozumiem po dodaniu tego słowa, trawestując klasyka szambo zamienia się w perfumerię.

blablabla. Retoryka bez merytoryki.

Dobrze więc twoim zdaniem grając atak z obwodu rzucam tylko za 3? Jeżeli tak to podziwiam twój błyskotliwy umysł. Obawiam się, że z takimi tezami to żaden BBek by się nawet nie ośmielił polemizować.

A gdzie coś takiego napisałem? Ty mi podałeś przykład: Zespół A: 2x3 = 6, Zespół B: 5x2 = 10. W czym mój przykład ma być gorszy? Ja Tobie nie zarzucałem, że przy zespole A uwzględniłeś tylko trójki.

Ale to tak na prawdę nie ma znaczenia. Wszystko jedno, czy te 6 punktów zdobył trójkami, dwójkami czy ósemkami. W tym wypadku jest ważne, że (w uproszczeniu, sam takie uproszczenie przyjąłeś) przy przyśpieszeniu gry mnożymy wynik razy dwa.

Przykład był bez tła, był mocno okrojony bo liczyłem, na to że taki Ci wystarczy, ale albo nie potrafisz przyznać, że mam rację, albo nie oglądałeś żadnego spotkania w BB.

Więc dlaczego Twoje uproszczenia mają być dobre a moich się czepiasz? Ja chcę rozmawiać o konkretach. Ja też specjalnie okrajałem przykłady z tła, pisząc, że w jakimś przykładzie straty i zbiórki traktujemy jako równe. TO BYŁO DOKŁADNIE TO SAMO CO TY TERAZ ZROBIŁEŚ.

Otóż nie ważne czy jesteś lepszy czy gorszy żadna drużyna nie rzuci więcej razy za trzy niż ty w trumnie. Więc nie wiem skąd z przeliczenia bez akcji z półdystansu wyszło Ci twierdzenie, że drużyna z wyższym wynikiem (w przykładzie) jest tą lepszą? Bo dla mnie ona właśnie nadrabiała straty z półdystansu i trumny, no ale ok nic nie mówię.

Poza tym czego dowodzi twój kolejny post nie mam pojęcia, chciałeś być zabawny czy jak? Żadnych dowodów nie podałeś i tyle, jeżeli jest inaczej wskaż mi je, ja naprawdę mam co czytać po świętach i nie musisz pisać kilku postów na raz o niczym, na koniec znowu wracając do swojego wyświechtanego przykładu który to rzekomo dowiódł mojej indolencji, wyobraź sobie, że dla mnie pokazuje tylko tyle, że w swoich obliczeniach nie uwzględniasz akcji 2 i 3 punktowych i tyle. Mógłbym jeszcze spytać gdzie kwestia defensywy w tych rozważaniach, ale jak rozumiem skoro w innych menadżerach teorie były powiedzmy słuszne to i tu muszą, pomimo odmiennego środowiska.

Poza tym dla mnie akcja i rzuty to dwie różne rzeczy i mógłbyś to wreszcie sobie zakonotować po tylu postach. A już twojej interpretacji akcji nie rozumiem kompletnie, no ale trochę wcześniej stwierdziłeś, że akcji jest po równo i teraz musisz brnąć dalej w tą tezę, nie zazdroszczę.

To dla mnie jest jakiś bełkot. Zapytam jeszcze raz.

DLACZEGO DO KURTKI NĘDZNEJ JEŚL RYWAL GRA RNG A JA JESTEM SŁABSZY I ZDECYDOWAŁEM, ŻE CHCĘ ATAKOWAĆ W TRUMNIE, TO MUSZĘ GRAĆ LOOK INSIDE A NIE MOGĘ ZAGRAĆ LOW POST?????

Co to daje? Podaj jakikolwiek argument.

This Post:
00
64323.172 in reply to 64323.171
Date: 1/2/2009 11:35:30 AM
Overall Posts Rated:
88
Dobra skończmy tą dyskusję bo jak widzę musisz mieć ostatnie zdanie, a skoro bana za lewe drużyny nie dostanę to będziemy tak dyskutować do końca tej gry obawiam się.

This Post:
00
64323.173 in reply to 64323.172
Date: 1/2/2009 11:39:34 AM
Overall Posts Rated:
12061206
Czyli nie chcesz rozmawiać na argumenty? Tylko przepychać się potrafisz? A może nie potrafisz przyznać się do błędu?

Proste pytanie. Przeciwnik jest lepszy i gra RnG. Ja zdecydowałem atakować w trumnie. Dlaczego mam przyśpieszać LI a nie zwalniać LP?

From: Big Z

This Post:
00
64323.174 in reply to 64323.167
Date: 1/2/2009 11:55:59 AM
Overall Posts Rated:
6363
doprowadź podstawowych zawodników minimum do słabego. Trening kondycji jest fajny, co tydzień tyle skoków :)

This Post:
00
64323.175 in reply to 64323.173
Date: 1/2/2009 12:12:44 PM
The French Bulldog's
II.4
Overall Posts Rated:
11501150
Second Team:
The French Bulldogs II

Proste pytanie. Przeciwnik jest lepszy i gra RnG. Ja zdecydowałem atakować w trumnie. Dlaczego mam przyśpieszać LI a nie zwalniać LP?

Właśnie to jest bardzo dobre pytanie też bym bardzo chciał poznać odpowiedź na nie, może jest ktoś inny kto może odpowiedzieć póki menadżer reprezentacji nie odpowiada?

This Post:
00
64323.176 in reply to 64323.175
Date: 1/2/2009 12:27:10 PM
Overall Posts Rated:
12061206
Moje zdanie już pisałem - należy zwalniać, żeby zmniejszyć wynik (a więc stratę).

Czyli zamiast wyniku średniej oczekiwanej 100:90 dla rywala zrobić 50:45 (w dużym uproszczeniu podzieliłem przez dwa - skoro selekcjoner w dużym uproszczeniu przy przyśpieszaniu mnożył razy dwa).

A więc żeby pojawiła się niespodzianka to wystarczy rzucić mniej punktów niezgodnie z wartością oczekiwaną.

Porównałbym to do sytuacji gdy gram w prostą grę w kości - dziesięć rzutów i wygrywa ten, kto ma większą sumę oczek. I jeśli zostanie jeden rzut i przegrywam czterema oczkami, to moja jedyna szansa na wygraną jest taka, że wyrzucę "6" a przeciwnik "1". Szansa na to wynosi 1/36 (jeden na 6x6 przypadków). Mała bo mała, ale to 2,78%. Natomiast jeśli zagramy na 20 rzutów i na dwa rzuty przed końcem będę przegrywał ośmioma oczkami (wszystko pomnożyłem razy dwa niby pełna symetria), to moją szansą są tylko układy (pierwsze dwie pozycje to moje osiągnięcia a następne, to osiągnięcia rywala):

(6,6,1,1), (6,6,1,2), (6,6,2,1), (6,5,1,1), (5,6,1,1). Czyli 5 przypadków na 6x6x6x6 = 1296 możliwych. A więc szansa wynosi tylko 5/1296 = 0,39%.

Tak więc jest ponad 7 razy mniejsza. A więc widać, że będąc teoretycznie słabszym warto ograniczyć liczbę losowań, żeby zwiększyć szansę na to, że losowanie będzie dla nas szczęśliwe.

Last edited by B.B.King at 1/2/2009 12:27:46 PM

This Post:
00
64323.177 in reply to 64323.176
Date: 1/2/2009 12:38:19 PM
The French Bulldog's
II.4
Overall Posts Rated:
11501150
Second Team:
The French Bulldogs II
Moje zdanie już pisałem - należy zwalniać, żeby zmniejszyć wynik (a więc stratę).

Ja się w 100% z Tobą zgadzam i będąc słabszym będę zwalniał grę, zobaczymy co z tego wyniknie.
Jednak jeśli są jakieś argumenty za tym żeby przyspieszać grę będąc słabszym (a podobno jakieś są) to bardzo chętnie bym chciał się dowiedzieć o nich...

This Post:
00
64323.178 in reply to 64323.175
Date: 1/2/2009 12:55:36 PM
Overall Posts Rated:
88
Napisałem już dlaczego uważam, że szybciej w kontekście obwód trumna jest lepiej (nawet dzisiaj pokazałem dość spłaszczony przykład, skoro dla twojego guru to było "blablanie" nie mój problem). Jeżeli ty tego nie widzisz w moich postach to obawiam się nie jest to jedynie moja wina i właśnie dlatego zakończyłem mój udział w tym wątku. Oczywiście możesz uważać, że powinienem napisać więcej, ale nie widzę w tym sensu.

Nadal możemy twierdzić, że gdy on pokazuje liczby z kapelusza to ma rację, a gdy ja odwołuję się do mimo wszystko faktów takich jak skuteczność za trzy i w trumnie nie mam, trudno postaram się z tym żyć. Nadal możemy twierdzić, że przed wyprowadzeniem akcji wiemy, że rywal nas sfauluje, wiemy że będziemy mieli zbiórkę ofensywną, ale skoro jesteśmy tak wszechwiedzący to nie mam o czym dyskutować.

Poza tym jeżeli mamy wierzyć regułom, to tam jasno stoi, że pod koniec kwarty a więc spotkania, przy wolnej taktyce spada nam skuteczność, a więc poza niską porażką nic nie uzyskamy. Ale twój idol taktyczny zagląda do reguł, zawęża spectrum tylko gdy mu wygodnie i nic na to nie poradzę.

This Post:
00
64323.179 in reply to 64323.178
Date: 1/2/2009 1:15:32 PM
Overall Posts Rated:
12061206
skoro dla twojego guru

Człowieku, jakie guru. Ty chyba czytasz coś, co nie zostało napisane.

Ty podałeś przykłąd, w którym rzucasz więcej, a więc jesteś lepszy. A więc sam zawężyłeś dyskusję.

Ponieważ zakończyłeś dyskusję i nie chcesz rozmawiać na argumenty, oraz ponieważ zdążyłeś już poruszyć temat mojej nauczycieli, oskarżyć mnie o ataki personalne, nazwać szkodnikiem, powiedzieć, że zagalopowałem się, sarkastycznie nazwałeś mnie idolem, guru itd, to pozwolę sobie napisać pierwszego niemerytorycznego posta w tym wątku.

Zachowujesz się jak smarkacz, który obraził się na cały świat, że walnął głupotę i nie może przyjąć tego do wiadomości. Do tego chamsko i grubiańsko.

Kilkrutnie zadałem pytanie, a nie potrafisz na nie odpowiedzieć, bo odpowiedź przeczy Twojej teorii. Guzik wiesz o tempie, nie masz zielonego pojęcia jak on działa. Bo napisałeś idiotyzm:

Nadal nie bierzesz pod uwagę tego, że jeżeli rywal gra szybko z obwodu to twoją jedyną szansą na nadrobienie jego zysków jest granie w trumnie nie wolno a właśnie szybko.

Jaki to zysk? Nie ma żadnego, poza Twoimi wydumanymi wymysłami. Nie podałeś żadnych argumentów.

Nie potrafisz prowadzić dyskusji na poziomie, jeśli ktoś ma inne zdanie. Ja Ciebie ani razu nie zaczepiałem, a Ty już po raz któryś rzucasz jakieś sarkastyczne teksty.

Skoro zapytałeś o moją nauczycielkę, to ja zapytam, jakich masz nauczycieli w podstawówce? A może już jesteś z gimnazjum? Bo taki jest poziom dyskusji z Tobą. Poziom piaskownicy.

Last edited by B.B.King at 1/2/2009 1:16:38 PM

Advertisement