Ciekawa teoria:), możesz podać jakieś przykłady ja ilustrujące? Czy wg Ciebie DV ma wpływac pozytywnie tylko na OD ? ( Żeby było jasne pytam o ID )
Wyjaśniłem 2 lub 3 posty wcześniej.
1. Indywidualne polecenia obronne - jakie są wasze pierwsze przemyślenia? Czy widzicie w tym szansę dla bardziej optymalnego wykorzystania w kadrze waszych talentów taktycznych? Czy widzicie w tym jakakolwiek szansę dla kadry?
Proszę o o uzasadnienie.
Jeżeli powyższe odpowiedzi będa pozytywne to proszę o odpowiedź na pytanie:
Jak dla mnie jest to eksperyment który albo zakończy się nie powodzeniem, albo zostanie zmieniony na tz. podwojone krycie. No ale to pewnie daleka przyszłość. Puki co nie widze zastosowania na tego typu schematy w kadrze NT. Więc będzie po staremu, jedyne warianty rozważenie indywidualnych poleceń to zmiany w obronie między SG i PG no i analogicznie między PF i C.
Jakie macie pomysły by budować jakąś część kadry pod tym kątem ( np.patrz pomysły BB Kinga )? Co będzie najwiekszą trudnością w stworzeniu takich ewentualnych "nietypowych" grajków? Jakie są wasze pomysły by to rozwiązać?
Nie zamierzam tracić ani chwili na nakłanianie kogokolwiek do trenowania Centrom OD i obrońcom ID. Dla mnie to chore i jak tylko BBecy zrozumieją że prowadzi do wynaturzeń to to zlikwidują jak wiele wcześniejszych swoich decyzji.
2. Selekcjoner U-21 nie raz wspominał o negatywnym wpływie pełnienia tej funkcji na sytuację w klubie. Co zresztą zaowocowało spadkiem o klasę niżej. Jak Wy w przypadku powodzenia w tych wyborach rozłożycie akcenty? Czy poświęcicie dobro klubu na rzecz NT?
Od 5 sezonów mój klub jest na równym poziomie. A kadre prowadziłem w sezonie 6 i 7, więc nie ma znaczenia czy akurat prowadzę NT czy robie coś innego. Poświęcam się i tu i w kadrze na 101%. Wyznacznikiem mojego celu są sukcesy w BB i to zarówno jako trenera klubowego jak i selekcjonera.
3. Co jest dla was ważniejsze atak czy obrona? Zawodnik musi umieć rzucać z każdej pozycji czy bronić wszystko i wszędzie?:) Która filozofia jest wam bliższa?
Obrona podstawą sukcesu. Wiele razy było tak, że mocarne ataki zdawały się na nic wobec zbilansowanej drużyny rywala. Dlatego ustawiam najpierw defa,m a potem myśle jak atakować.
4. W życiu : tradycja czy własny rozum i przekonania ?;))
Rozum :)