BuzzerBeater Forums

BB Poland > NT - Wątek debaty

NT - Wątek debaty (thread closed)

Set priority
Show messages by
From: Jax

This Post:
00
122481.174 in reply to 122481.173
Date: 12/17/2009 11:17:55 AM
Overall Posts Rated:
773773
Poczekam na to co napiszą na ten temat inni kandydaci to się do Twojej teorii odniosę :-)

From: hatchet

To: Jax
This Post:
00
122481.175 in reply to 122481.174
Date: 12/17/2009 11:18:43 AM
Overall Posts Rated:
99
Będę wyczekiwał z niecierpliwością :)

From: al_said
This Post:
00
122481.176 in reply to 122481.175
Date: 12/17/2009 12:13:01 PM
Overall Posts Rated:
88
Ja mam jeszcze jedno pytanie pomocnicze:) czy kandydaci na selekcjonera przeczytali regulamin wyborów? Bo przynajmniej jeden mam wrażenie tego nie uczynił, i nie mam tu na myśli pana który spamuje bb@ ale jednego z "Wielkiej 3", dla przypomnienia:

W pierwszej rundzie, na wybory przeznaczone są wyłącznie dwa wątki na forum.

This Post:
00
122481.177 in reply to 122481.173
Date: 12/17/2009 12:13:03 PM
Overall Posts Rated:
2222
A ja nie zaczekam na odpowiedź innych ale odrazu spytam:

1. Jaka to różnica pomiędzy "dawać bonus do OD" a "pomagać w obronie na dystans"?
2. Na jakiej podstawie takie wnioski? Obserwacje? Przecieki od twórców gry? Zapiski w regułach?

M.

PS. Tak, trochę się czepiam. Ale to tylko dlatego że jesteś kandydatem na trenera :)

This Post:
00
122481.178 in reply to 122481.177
Date: 12/17/2009 12:21:57 PM
Overall Posts Rated:
99
1. Wyraziłem się nie precyzyjnie za pierwszym razem, skorygowałem to w odpowiedzi na twoje pytanie żeby już nie edytować posta :) a wpisałem Obrona na dystansie bo częściej DV mają gracze obwodowi niż pod koszowi.

2. szczerze, moim zdaniem w polskich regułach gry przetłumaczenie "Wejście pod kosz" ma się nijak do "driving"
Dlatego wolę wychodzić z założenie że owo "wejscie pod kosz" to nie tylko tłumaczone w słowo w słowo wchodzenie pod kosz i oddawanie rzutu ale właśnie prowadzanie (się tudzież piłki). Dlatego łącze ściśle ze sobą H i D. Po coś chyba są trenowane łącznie w opcji "1 na 1". Nie ma na to żadnych instrukcji w grze ani badań naukowych, moje wyczucie i tyle.

Message deleted
From: hatchet

This Post:
00
122481.180 in reply to 122481.176
Date: 12/17/2009 12:27:59 PM
Overall Posts Rated:
99
Ja mam jeszcze jedno pytanie pomocnicze:) czy kandydaci na selekcjonera przeczytali regulamin wyborów? Bo przynajmniej jeden mam wrażenie tego nie uczynił, i nie mam tu na myśli pana który spamuje bb@ ale jednego z "Wielkiej 3", dla przypomnienia:

W pierwszej rundzie, na wybory przeznaczone są wyłącznie dwa wątki na forum.

Coś mi to przypomina, tylko co ... a już wiem dawno dawno temu jeden prezes z PLK co startował w wyborach też się tak reklamował na lokalnym forum :) To było w sezonie 5 mamy 11 i jak widać nie zmienia się nic, szkoda.

Znam ten regulamin chyba na pamięć już ;)

This Post:
00
122481.181 in reply to 122481.175
Date: 12/17/2009 12:32:08 PM
Overall Posts Rated:
179179
Ciekawa teoria:), możesz podać jakieś przykłady ja ilustrujące? Czy wg Ciebie DV ma wpływac pozytywnie tylko na OD ? ( Żeby było jasne pytam o ID )

Przy okazji chciałbym od Ciebie oraz pozostałych kandydatów opinię na temat następujących zagadnień:

1. Indywidualne polecenia obronne - jakie są wasze pierwsze przemyślenia? Czy widzicie w tym szansę dla bardziej optymalnego wykorzystania w kadrze waszych talentów taktycznych? Czy widzicie w tym jakakolwiek szansę dla kadry?
Proszę o o uzasadnienie.
Jeżeli powyższe odpowiedzi będa pozytywne to proszę o odpowiedź na pytanie:

Jakie macie pomysły by budować jakąś część kadry pod tym kątem ( np.patrz pomysły BB Kinga )? Co będzie najwiekszą trudnością w stworzeniu takich ewentualnych "nietypowych" grajków? Jakie są wasze pomysły by to rozwiązać?

2. Selekcjoner U-21 nie raz wspominał o negatywnym wpływie pełnienia tej funkcji na sytuację w klubie. Co zresztą zaowocowało spadkiem o klasę niżej. Jak Wy w przypadku powodzenia w tych wyborach rozłożycie akcenty? Czy poświęcicie dobro klubu na rzecz NT?

3. Co jest dla was ważniejsze atak czy obrona? Zawodnik musi umieć rzucać z każdej pozycji czy bronić wszystko i wszędzie?:) Która filozofia jest wam bliższa?

4. W życiu : tradycja czy własny rozum i przekonania ?;))

Dziękuję każdemu z kandydatów, który zechce poświęcić czas odpowiadając na te pytania.

This Post:
00
122481.182 in reply to 122481.181
Date: 12/17/2009 12:40:42 PM
Overall Posts Rated:
179179
Jeszcze jedno pytanie, które teraz wypłynęło. Pytanie oczywiście dla wszystkich kandydatów;).

Czy strata jednego treningu jest dla zawodnika sporą stratą? Pytam nie bez powodu bo sondowałem kilku Prezesów, którzy mieli szczęscie wylosowac bardzo perspektywicznych zawodników. nastepnie wystawili ich na TL( od wtorku w górę ), i tu zaczyna się problem bo znaczna częśc tych przyszłych nadzieii biało-czerwonych nie zalicza własnie z tego powodu treningu. Czy to jest dla was spory problem? Jakie są wasze propozycje by dotrzec do takich Prezesów, żeby przemyśleli termin wystawienia na TL i/lub dobór trenigu własnie w tym pierwszym tygodniu?

This Post:
00
122481.183 in reply to 122481.154
Date: 12/17/2009 12:42:54 PM
Baltic Strong
IV.29
Overall Posts Rated:
17181718
To ja może też odpowiem. Trochę późno ale mam sporo innej pracy z bazami więc chyba lepiej późno niż wcale...
1. Zdecydowanie JS i JR. Przy grze z obwodu to się bardziej przyda.
2. Moim zdaniem DV odpowiada za skuteczność wejść pod kosz jak również wspomaga poniekąd JS. Dlaczego? A więc tak: gracz z wysokim DV może mieć nie co więcej swobody ponieważ jego obrońca nie może kryć go super blisko, gdyż musi być przygotowany na ewentualną próbę minięcia go i wejścia pod kosz.... A to, że ma tą odrobinę luzu może też pozwolić mu na szybki i skuteczny rzut z dystansu...
Jeśli chodzi o obronę to wydaje mi się że tego nikt nie wie. Możemy tylko gdybać... A jak ja mam gdybać to powiem, że połączyłbym to z...treningiem DV...I skoro w tym treningu oprócz DV skacze kozłowanie to i w obronie może to mieć znaczenie... Myślę że DV w obronie może równoważyć DV przeciwnika...
3. Nauczony doświadczeniem wolałbym zająć pierwsze miejsce w grupie... No chyba że sytuacja w innych grupach wyglądałaby tak iż pierwsze miejsce może okazać się finalnie mniej korzystnie i trafimy znowu do przechlapanej grupy...

This Post:
00
122481.184 in reply to 122481.181
Date: 12/17/2009 1:07:09 PM
Overall Posts Rated:
99
Ciekawa teoria:), możesz podać jakieś przykłady ja ilustrujące? Czy wg Ciebie DV ma wpływac pozytywnie tylko na OD ? ( Żeby było jasne pytam o ID )

Wyjaśniłem 2 lub 3 posty wcześniej.

1. Indywidualne polecenia obronne - jakie są wasze pierwsze przemyślenia? Czy widzicie w tym szansę dla bardziej optymalnego wykorzystania w kadrze waszych talentów taktycznych? Czy widzicie w tym jakakolwiek szansę dla kadry?
Proszę o o uzasadnienie.
Jeżeli powyższe odpowiedzi będa pozytywne to proszę o odpowiedź na pytanie:

Jak dla mnie jest to eksperyment który albo zakończy się nie powodzeniem, albo zostanie zmieniony na tz. podwojone krycie. No ale to pewnie daleka przyszłość. Puki co nie widze zastosowania na tego typu schematy w kadrze NT. Więc będzie po staremu, jedyne warianty rozważenie indywidualnych poleceń to zmiany w obronie między SG i PG no i analogicznie między PF i C.

Jakie macie pomysły by budować jakąś część kadry pod tym kątem ( np.patrz pomysły BB Kinga )? Co będzie najwiekszą trudnością w stworzeniu takich ewentualnych "nietypowych" grajków? Jakie są wasze pomysły by to rozwiązać?

Nie zamierzam tracić ani chwili na nakłanianie kogokolwiek do trenowania Centrom OD i obrońcom ID. Dla mnie to chore i jak tylko BBecy zrozumieją że prowadzi do wynaturzeń to to zlikwidują jak wiele wcześniejszych swoich decyzji.

2. Selekcjoner U-21 nie raz wspominał o negatywnym wpływie pełnienia tej funkcji na sytuację w klubie. Co zresztą zaowocowało spadkiem o klasę niżej. Jak Wy w przypadku powodzenia w tych wyborach rozłożycie akcenty? Czy poświęcicie dobro klubu na rzecz NT?

Od 5 sezonów mój klub jest na równym poziomie. A kadre prowadziłem w sezonie 6 i 7, więc nie ma znaczenia czy akurat prowadzę NT czy robie coś innego. Poświęcam się i tu i w kadrze na 101%. Wyznacznikiem mojego celu są sukcesy w BB i to zarówno jako trenera klubowego jak i selekcjonera.

3. Co jest dla was ważniejsze atak czy obrona? Zawodnik musi umieć rzucać z każdej pozycji czy bronić wszystko i wszędzie?:) Która filozofia jest wam bliższa?

Obrona podstawą sukcesu. Wiele razy było tak, że mocarne ataki zdawały się na nic wobec zbilansowanej drużyny rywala. Dlatego ustawiam najpierw defa,m a potem myśle jak atakować.

4. W życiu : tradycja czy własny rozum i przekonania ?;))

Rozum :)

Advertisement