Ad1. Jeżeli dorbze zrozumiałem to Ty chcesz dwie różne reprezentacje na dwóch szczeblach: u21 - która ma wyglądac jak obecnie, oraz >21 odwróconych. Co zatem chcesz zrobić z eks-zawodnikami u21? Jeżeli NT będzie szła inny tokiem treningowym, mniej menedżerów zachęcisz do treningu odwróconych. Perspektywa gry w kadrze po minimum 7 sezonach nie napawa optymizmem. Dodatkowo będzie nasilał się konflikt niezbyt spójnego toku myślowego na linni u21-nt. Jak Ty to widzisz?
Niektórzy z U21 mogą być wystarczająco dobrzy, żeby dostać się NT i tak. Oprócz tego SF-y.
I tak nawet w modelu nieodwróconym dojdzie do sytuacji, że około 50% w NT będzie grało innych niż w U21. Chociażby dlatego, że z NT wypadną wszystkie super i wieloletnie gwiazdy, które grają w NT. W moim modelu pewnie liczba zawodników przechodzących z U21 do NT jeszcze bardziej się zmniejszy, może do 30 może do 20%. Ale ten problem i tak obecnie występuje.
Ad2. Twój pomysł narodził się 2 sezony temu. Przez ten czas tylko 4 znalazłeś chętnych licząc Ciebie. To jest funkcja liniowa, czy kwadratowa? Za kolejne 2 sezony będziemy mieli łącznie 8 chętnych? Zdecydowanie za mało do wdrażania planu
Ale ja ich specjalnie nie szukałem. A ile klubów w tym czasie znalazł jeden skaut? Za którym stoi selekcjoner? Nie sądzę, żeby w przeliczeniu na jednego skauta udało się znaleźć więcej klubów.
Tak więc znowu apeluję - jeśli wytykasz coś odwróconym to najpierw sprawdź jak to działa u klasycznych zawodników. I jeśli u klasycznych działa jeszcze gorzej - to traktuj odwróconych jako mniejsze zło ;-)
Ad3. Spora liczba to jaka? Dorbze wiesz, że na przestrzeni wielu sezonów zaczyna się dopiero krystalizować kształt kadry. Potrzeba ok 50 jeśli nie więcej straconych graczy, aby 1-2 mogło się wypromować. Znajdziesz tylu?
To jest problem skautingu oraz tego, że skuaci skautują złych graczy. Zwracałem na to uwagę w innych wątkach. Nawet doszło do tego, że pokazywałem jednego zawodnika jako najgorszego w drafcie (przypominam, miał całą górę jedynek, dół trzy siódemki i szóstka) a kilka godzin później skaut go reklamował! Oprócz tego widziałem w jednym poście reklamę dwóch zawodników, którzy mieli sumę skilli równą 38, z czego jeden był historykiem (jeszcze warunkowo jestem w stanie to zaakcetować) ale drugi wieloletnią gwiazdą. Dla mnie to niedopuszczalne. Już rozmawiałem o tym z VJ i przyznał, że warto utemperować trochę chormony u skautów ;-)
Niemniej problem bierze się z tego, że skauci skautują dużo słabych zawodników i pewnie dlatego potem ich tracą.
I jeszcze jedna rzecz. W tym sezonie, gdzieś do środy, bez żadnego szumu, w trójkę (VJ, ja i moje midichloriany) mieliśmy wszystkie skille ciekawych zawodników z draftu. To też pomoże skautom działać efektywniej.
Ad4. Tu jest hit. W naszej prywatnej rozmowie na bbmailu twierdziłeś, że testowałeś jedynie zmiany o 2 pozycje maksymalnie i to w 90% przypadków. Jedynie w 40% nikt nie krył swojej potencjalnej pozycji, ale wciąż jest to zmiana o 2 pozycje góra. Także jakie masz dowody, że C bedzie równie dorbze krył co PG?
Te procenty dotyczą meczów o punkty! Natomiast w sparingach u mnie chyba każda konfiguracja krycia wystąpiła. Każdy swego, każdy przeciwnego, każdy sąsiedniego a ostatni przeskok na początek (w tzw kółeczko), losowo, trzech swego + dwóch przeciwnie (czyli testowanie tylko tej jednej pary).
Ktoś już napisał na forum, że nauka nie poszłaby do przodu jeśli nikt nie poddawałby w wątpliwość pewnych działań.
Dokładnie. Dlatego krytykuję nieodwróconych ;-) Którzy zresztą guzik nam dają, bo mundial oglądamy przed telewizorem ;-)