BuzzerBeater Forums

BB Poland > [NT] Sezon 14 - nowa jakość!

[NT] Sezon 14 - nowa jakość!

Set priority
Show messages by
This Post:
00
159725.176 in reply to 159725.174
Date: 10/25/2010 5:24:41 PM
Overall Posts Rated:
7474
Z tego co widziałem, to w obecnym drafcie dostaliście bodajrze 34 [podkoszowych z ogólnej liczby 63 sprawdzonych (i odpowiednim potencjałem). Mimo tego były narzekania, że mało. To ile ma ich być? 50? Sto?

Dlaczego nie napiszesz, że było 5 PG, 9 SG i 6 SF?
Bo to o nich chodziło.
A nie o podkoszowych.
Jak coś komuś nie pasuje to ja teoretycznie w ogóle nie muszę tych podkoszowych przecież trenować ;)

A tymczasem jest nieustannie atakowany.
Nie wiem co on tam sobie o tym myśli i jak się z tymi atakmi czuje, ale ja bym uznał za stosowne, gdyby się w przysżłym sezonie na Was wypiął - a szukajcie se sami ;-)
Po staremu - kawusia, zarwana nocka i jazda na ręcznym ;-)
Wg mnie to nie tędy droga, żeby atakować wszystki bez opamiętania.

VJ nie rozumie chyba, że krytykuję sposób podziału zawodników. Przede wszystkim.

Nie rozumiem także tego, że każdy tutaj wszystko odbiera personalnie.
To tak jak Twoja dyskusja z kozlik4, gdzie starałeś się prowadzić ją na konkretnych przykładach, faktach itd. a zamiast tego odbywało się to w nieco inny sposób.
Ja też próbowałem z VJ rozmawiać na faktach, ale nie uzyskiwałem odpowiedzi. Mało tego posądzano mnie o nagianie faktów, nieprawdę itp.

Natomiast jeśli chodzi o krytykę poczynań to mam do niej prawo.
VJ mógł przydzielić więcej zawodników w przypadku obwodowych.
Nie wiem co sobie wyobrażał dając Mr. Presidentowi 20 zawodników na 3 pozycje.
Gdyby nie to, całej tej dyskusji by nie było

Poza tym ja nie widzę żadnej woli współpracy. Mówiłem, że na każdego 20 latka z SS=40 mogę dać 18-latka z SS=50. Na złość chcecie tych 20-latków trenować?

Tylko gdzie są ci 18-latkowie? W bazie, którą dostałem mogę takich policzyć pewnie na palcach jednej ręki.

Prosiłem też, żeby wypisać zawodników, którzy weszli do projektu. Lista pięknie podana i zero odzewu.

Uzupełnię listę. Spokojnie.

This Post:
00
159725.177 in reply to 159725.171
Date: 10/25/2010 5:33:42 PM
Overall Posts Rated:
12061206
To tylko dowodzi temu, że jak ktoś bardzo chce i wierzy to może to osiągnąć.

To też jest jeden z powodów dlaczego łapiemy w tyłek...
Skoro nasi selekcjonerzy trenują reprezentantów przeciwnikom... ;-)
Podaj jakie skille miał ten Madziar jak go kupowałeś? Wystarczy sumy. Jestem pewien, że przez ten czas w polskim drafcie przewinęło się kilkuset lepszych zawodników. I każdy z nich ładnie trenowany mógłby być jeszcze lepszy niż Bocz i wzmacniać naszą kadrę.
Ja z tego co widzę po skillach to przez wiele sezonów nawalała u nas selekcja. Zawodnik
1 1 1 1 1 1 | 7 7 7 7
był uważany za lepszy materiał na podkoszewego niż
5 5 5 5 5 5 | 6 6 6 6
I dlatego potem jest męka z wyciąganiem boków.
Nawet JW, który w sumie jest najwszechstronniejszym naszym podkoszowym. Jak patrzyłem ostatnio, to miał sumę góry równą bodajże 34. Czyli średnio każdy górny skill równy 5,66. A więc w zasadzie takie jakby mógł mieć na starcie lub po leciutkim liftingu (tak jak mówiłem, w każdym drafcie jest ze stu zawodników z SS=50, a więc śrenio każdym skillem równym 5). A trzeba pamiętać, że JW chyba już ze 3 lub 4 sezony praktycznie nie trenuje dołu, albo męczył się z tą górą albo nic nie trenuje szwendając się od klubu do klubu.
Tak więc tak jak mówię, pierwszy krok to właściwa selekcja. I tu staram się dołożyć cegięłkę. Ale śmiać i równocześnie płakać mi się chce jak słyszę o treningu zaniedbanych staruchów. I żal się robi, bo robota idzie na marne. Bo nie ma woli jakiejkolwiek współpracy.

This Post:
11
159725.178 in reply to 159725.174
Date: 10/25/2010 5:54:42 PM
Baltic Strong
IV.29
Overall Posts Rated:
17181718
Sam doskonale wiesz, że utrzymywanie i trenowanie gracza NT w klubie poza jakimś tam prestiżem, samozadowoleniem i 10-15 tys w gadżetach ma się średnio do ekonomii i rozwijania drużyny - wliczając w to trening.

Załóżmy czysto hipotetycznie, że dostałeś w drafcie legendę o wzroście 203-206 i postanowiłeś zrobić z niego PFa ( nawet nie myśl o odwróconych ;) Trenujesz go przez 7-8 sezonów i w końcu jest na tyle dobry, że załapał się do NT. Cieszysz się ale masz mały problem, bo gość choć jest świetny zarabia 350 tys Chciałbyś go jeszcze gdzieniegdzie podciągnąć ( selekcjoner też ciśnie ) ale wtedy zaczynasz się zastanawiać czy warto i jakim kosztem. Jeśli nawet dojdziesz do wniosku, że warto to znowu zastanowisz się czy trening w wieku 26-28 lat jest w ogóle opłacalny... Przecież zamiast jednej strzałki u takiego zawodnika można mieć nawet 3 u nowej 18 letniej perełki... To są właśnie dylematy przed którymi stają managerowie mający w swych składach reprezentantów NT. Z obwodowymi póki co jest trochę mniejszy problem jeśli chodzi o pensję ale problem z szybkością treningu starszego zawodnika pozostaje... Sam wiem po sobie, bo przecież mam u siebie reprezentanta Węgier. Nadal go trenuję. Po awansie do PLK pensja na razie nie jest dla mnie takim wielkim problemem ale zaczynam się zastanawiać czy opłaca mi się jeszcze w przyszłym sezonie ( będzie miał 26 lat ) trenować. Na razie większość argumentów mam na nie ale jeszcze nie zdecydowałem, bo mam do tego skubańca słabość ;)

Właśnie dlatego większość zawodników przestaje trenować i do kadry wchodzą zawodnicy młodsi, którzy w porywie radosnej twórczości ich managerów nabijali na maksa główne skile ;)

Co do ilości zawodników nie wiem czy zwróciłeś uwagę ale ja nie narzekałem na to ilu dostałem - podałem tylko konkretne liczby. Mi przypadło 5 zawodników i wziąłem to na klatę ;) Sam sobie wygospodarowałem grupę zawodników z niższymi pensjami z których też kilku może coś być. Nie zamierzam narzekać

Na Vinniego też nigdy złego słowa nie powiedziałem i nie powiem, bo dla mnie to gość z klasą jak niewielu tutaj. Nie krytykowałem też nigdy U21, bo mimo iż uważam, że tak jak wszędzie to NT powinna być priorytetem, to jednak U21 bym nie skreślał i również tu starał się walczyć o to co najlepsze. Asta już pisał, że Viinie startował w wyborach U21 i chce dla tej reprezentacji jak najlepiej, bo z tego będzie rozliczany. Tak właśnie jest i całkowicie się z tym zgadzam.
W tamtym sezonie uzgodniłem z VJ jacy zawodnicy mnie interesują. Oczywiście jakbym dostał ich więcej to bym nie narzekał ale rozumiejąc potrzeby również U21 wypracowaliśmy jakiś kompromis. Hawkeyed kompromisów nie uznaje dlatego wypowiada się w innym tonie niż ja ale jak mówiłem to chyba sprawa charakteru ;)

A tego 20 latka z SS-40 już sobie dopuść ;) Hawkeyed podał go jako przykład ekstremalnie - negatywny przykład. Po sezonie był odstrzał nie nadających się zawodników i pewnie już w bazie go nie ma Dlatego proszę by nie patrzeć na ten projekt tylko pod kątem jakiegoś gościa z SS-40. O tych najlepszych jakoś nikt nie napisał ...;)

Last edited by Mr.President_ELIT at 10/25/2010 5:58:05 PM

This Post:
00
159725.179 in reply to 159725.176
Date: 10/25/2010 5:55:22 PM
Overall Posts Rated:
12061206
Dlaczego nie napiszesz, że było 5 PG, 9 SG i 6 SF?

Ale co to za problem? Na TL-u za darmo można wziąć sobie 20-latka z SS=40 ;-)
Starczy więcej niż jest jest klubów w Polsce ;-)
Skoro uparcie chcesz robić na złość, to se rób. I trenuj ich, takich zawodników jest na pęczki ;-)
I nie płacz potem, że nie ma lepszych. Wybierz sobie z listy kogo chcesz.
Prosiłem żeby wypełnić listę, wtedy faktycznie można by było sprawdzić jak to wygląda.

I guzik mnie obchodzi że tam wyszło mniej. Zacząłeś płakać z podkoszowymi, a okazało się, że dostałeś większość. Skąd mam Ci dać więcej? Urodzić ich? Jak chcesz, to mogę dopisać do listy sto fikcyjnych nazwisk i dać Ci ;-)
Ogarnij się też trochę w tych atakach i czasem chwilę zastanów. Zawodników nie ma niewiadomo ile i na pewno nie dostaniesz więcej niż ich jest ;-) I nawet jeśli chcesz "tylko" 100%, to też za dużo.
No a poza tym wyhaczaj se na TL-u 19-latków z SS=40. Chodzą za darmo praktycznie. I nadadzą się cacy. Jak parę godzin poświęcisz na sprawdzanie skilli to docenisz robotę innych.

VJ nie rozumie chyba, że krytykuję sposób podziału zawodników. Przede wszystkim.

Jest i tak lepiej niż było wcześniej. Bo nie było kompletnych list. Doceń to zamiast rzucać się na wszystkich.
Po drugie kadra U21 jest tak samo ważna. I może dawać nawet więcej radochy, bo IV ligowiec może mieć reprezentanta (aktualnego, nie przyszłego) bez rujnowania klubu. Żeby była jakakolwiek nić porozumienia to musisz wycofać się z planów rozwalania kadry U21. Koniec kropka. I myśleć tak, żeby maksymalizować szanse obydwu kadr na medal, a nie jednej kosztem drugiej.

Uzupełnię listę. Spokojnie.

No to uspokój się i uzupełniaj. Zaletą uzupełniania jest to, że w czasie uzupełniania będziesz musiał oderwać się od pisania na forum ;-)

This Post:
11
159725.180 in reply to 159725.177
Date: 10/25/2010 6:20:24 PM
Baltic Strong
IV.29
Overall Posts Rated:
17181718
To też jest jeden z powodów dlaczego łapiemy w tyłek...
Skoro nasi selekcjonerzy trenują reprezentantów przeciwnikom... ;-)
Podaj jakie skille miał ten Madziar jak go kupowałeś? Wystarczy sumy. Jestem pewien, że przez ten czas w polskim drafcie przewinęło się kilkuset lepszych zawodników. I każdy z nich ładnie trenowany mógłby być jeszcze lepszy niż Bocz i wzmacniać naszą kadrę.

Sam żałuję, że jak w sezonie 7 go kupowałem to nie interesowałem się jeszcze kadrą. Zresztą wtedy jeszcze nurt kupowania Polaków nie był tak popularny... Ale gdybym teraz mógł cofnąć czas to mimo całej sympatii do Bocza kupiłbym wtedy jakiegoś polskiego historyka.
Nie mam zapisanych dokładnych skili jakie on wtedy posiadał ale miał wtedy pensję chyba 3,2 - 3,4 tys. Kupiłem go za 300 tys co świadczy o tym, że wtedy orłem nie był ;) Nie myślałem wtedy, że kiedyś może grać w NT Węgier czy zarabiać taką kasę. Chciałem tylko tego by trenował i pomagał mojej drużynie piąć się w drabince BB. Ale mimo wszystko udało mi się przez tyle sezonów zrobić z niego w miarę porządnego gracza.
Tak jak mówiłem, po skończonym treningu z Boczem wezmę jakiegoś Polaka i postaram się zrobić z nim to samo

PS. Właśnie Boczek walczy w NT z Meksykiem A za tydzień zagra już na MŚ

Edytka dodaje, że zamiast Bocza chciałem kupić wtedy tego zawodnika (6902385). Był naprawdę fajny i miał chyba koło 5 tys pensji na starcie. Nie miałem szans w licytacji i trafił do I ligi Hiszpańskiej za 1,5 bańki a ja za 300 tys kupiłem słabiaka... A jak to wygląda dzisiaj?

Last edited by Mr.President_ELIT at 10/25/2010 6:37:17 PM

This Post:
00
159725.181 in reply to 159725.178
Date: 10/25/2010 6:22:55 PM
Overall Posts Rated:
12061206
(...)Załóżmy czysto hipotetycznie(...)
ale wtedy zaczynasz się zastanawiać czy warto i jakim kosztem(...)

Zawsze są wyrzeczenia. Ale skoro ktoś przemęczy się na początku za mglistą nadzieję, to chyba też przemęczyłby się w momencie gdy gdy nadzieja się spełniła ;-)
Poza tym wszystkie te modele przestają mieć sens, jeśli zawodnik przestanie być trenowany stosunkowo szybko. I nie ma wielkiego znaczenie czy przestanie w wieku 21 lat (po wyjściu z kadry juniorów) czy w wieku 25 lat. I tak za takimi zawodnikami (i do tego słabo wyselekcjowanymi lub startującymi w wieku 19 lat) nie będziemy mieli szans z kadrami, które będą trenowały dłużej. Pozostanie tylko liczenie jakiegoś fiuksa, dobry terminarz lub kilka niespodziewanych wygranych.

Sam sobie wygospodarowałem grupę zawodników z niższymi pensjami z których też kilku może coś być.
Akurat sprawdzonych powinno być więcej zawodników niż z pensją 4k czy 3,5k. Wg aktualnych pensji to zawodnik ze wszystkimi skillami równymi 5,0 powinien mieć pensję 2,9k. A to praktycznie pewniak do kadry. Ze skillami średnio 5,5 pensja 3,7k. Ze skillami 4,5 to 2,3k a wszystkie minimalne niezdarne (SS=40) to wychodzi 1851 zielonych ;-)
Historyków nie ma dużo, nie ma problemu sprawdzić wszystkich. MVP też można większość, na pewno powinno się obniżyć próg pensji. Słabszych nie ma sensu, bo to wtedy by szło w tysiące, to się w pewnym momencie przestanie mieścić na dyskach ;-)
Ale żeby VJ posprawdzał to też trzeba trochę kompromisu i dobrej woli. A to jest rzecz, która najbardziej szwankuje u nas. Każdy, który wyskakiwał z czymś nowym, to był mieszany z błotem. I teraz nagle zdarzyło się, że Hawkeyed nie jest atakowany (bo VJ to spokojny gość, a Mati był nieobecny) to nagle on zaczyna atakować. No i kurna, w końcu trochę spokoku, ludzie poszli po rozum do głowy i dali sobie spokój z atakami, to nagle ten, który powinien być atakowany sam atakuje ;-) Ręce opadają ;-)
Chyba ten naród nigdy się nie nauczy.

nawet nie myśl o odwróconych
A czemu? To jest zajebisty pomysł. Tą grą rządzą algorytmy komputerowe, a to jest czysta matematyka. Skoro przy zamianie krycia nie ma żadnego osłabienia a ze wzorów pensja wychodzi niższa, to naprawdę warto to wykorzystać.

This Post:
11
159725.182 in reply to 159725.181
Date: 10/25/2010 6:28:18 PM
Baltic Strong
IV.29
Overall Posts Rated:
17181718
nawet nie myśl o odwróconych
A czemu? To jest zajebisty pomysł. Tą grą rządzą algorytmy komputerowe, a to jest czysta matematyka. Skoro przy zamianie krycia nie ma żadnego osłabienia a ze wzorów pensja wychodzi niższa, to naprawdę warto to wykorzystać.

Ten fragment wyrwałeś z kontekstu On się tyczył tej hipotetycznej sytuacji....napisałem byś w tamtym momencie nie myślał o odwróconych, bo byś mi zaraz wyskoczył, że Ty takiego gościa ( z 350 tys pensji ) nigdy byś nie wytrenował ;)
A tak ogólnie to ja nie mam nic do odwróconych i chyba o tym wiesz. Jeśli będą "działać" to nawet niech na uszach biegają bylebyśmy tylko wygrywali ;)

From: Astarotte

This Post:
00
159725.183 in reply to 159725.168
Date: 10/26/2010 1:58:05 AM
The Soulcrashers
IV.9
Overall Posts Rated:
12111211
Nigdzie nikogo nie obraziłem, może czasem uszczypliwości do Hawkeyed jakieś były ale to tylko tyle.
A to, że w niższych ligach sie marnuje dużo zawodników to nie mój wymysł ani mojej głupoty tylko takie są fakty. To nie dlatego, że tam są dziwaki tylko, że tam mało kto wie jak trenować a skauci docierają do nielicznych a jeszcze mniej chce ich słuchać.

@Hawkeyed:
Własnie nie patrze przez pryzmat u21, patrzę zupełnie inaczej tylko Wy krytykujecie system u21 a sami troszkę go tylko liftingujecie.

To by było na tyle. Wyraziłem swoje zdanie. Obym się mylił.

to co napisał Joker oraz co odbywa się w PLk z młodymi - to jeśli na wstępie 18-latek trafi do PLk to na chwilkę (no chyba, że będzie taki kaprys by go zatrzymać) zgodnie z zasadami, że miejsce na trening młodych jest niższych ligach...w PLK nie ma ma to szans.

Więc dziwię się podejściu, że właśnie w niższych ligach mają niby młodzi się marnować. Przecież jeśli nie menago z niższych lig to mielibyśmy kadrę opartą na tych graczach, którzy z kaprysu są w wyższych ligach oraz wytraenowanych przez zagraniczne osoby.

This Post:
00
159725.184 in reply to 159725.179
Date: 10/26/2010 5:26:37 AM
Overall Posts Rated:
7474
Ale co to za problem? Na TL-u za darmo można wziąć sobie 20-latka z SS=40 ;-)
Starczy więcej niż jest jest klubów w Polsce ;-)
Skoro uparcie chcesz robić na złość, to se rób. I trenuj ich, takich zawodników jest na pęczki ;-)

Nadal chyba nie rozumiesz, bo wszystko przekręcasz. O tym 20-latku z SS=40 wspomniałem, żeby pokazać jakich zawodników przekazuje nam U-21. Wielokrotnie przecież podawałem dokładne liczby jak wyglądało SS zawodników z baz.

Wybierz sobie z listy kogo chcesz.
Prosiłem żeby wypełnić listę, wtedy faktycznie można by było sprawdzić jak to wygląda.

Załóżmy, że ja ją uzupełnię. I co z tego? Skoro nie uzupełni jej reszta np. skauci U-21 to i tak nic nie będziemy wiedzieli.
Ta lista to moim zdaniem bardzo dobry pomysł, bo jest otwarty wgląd do tego ilu było zawodników po drafcie i jakich.
Od początku powinna być taka jawność informacji.
Ale żeby to miało sens i sprawnie funkcjonowało to każdy skaut powinien tę listę uzupełniać.

Zacząłeś płakać z podkoszowymi, a okazało się, że dostałeś większość. Skąd mam Ci dać więcej? Urodzić ich? Jak chcesz, to mogę dopisać do listy sto fikcyjnych nazwisk i dać Ci ;-)

Ile razy mam powtarzać, że bardziej niż o podkoszowych chodziło o tych 5 PG, 9 SG i 6 SF. I jeśli chociaż po jednym z nich miał SS>50 to był sukces.
Przecież to była jakaś kpina, nie sądzisz?

Ogarnij się też trochę w tych atakach i czasem chwilę zastanów. Zawodników nie ma niewiadomo ile i na pewno nie dostaniesz więcej niż ich jest ;-)

Jak miałem nie reagować na takie liczby zasobów ludzkich? Potem okazałoby się, że za sezon zamiast oddać 20 na obwód U-21 np. oddałaby 10 czy 5.

Jest i tak lepiej niż było wcześniej. Bo nie było kompletnych list. Doceń to zamiast rzucać się na wszystkich.
Po drugie kadra U21 jest tak samo ważna. I może dawać nawet więcej radochy, bo IV ligowiec może mieć reprezentanta (aktualnego, nie przyszłego) bez rujnowania klubu. Żeby była jakakolwiek nić porozumienia to musisz wycofać się z planów rozwalania kadry U21. Koniec kropka. I myśleć tak, żeby maksymalizować szanse obydwu kadr na medal, a nie jednej kosztem drugiej.

Jest lepiej, bo jest jawność informacji.
Nie tylko stworzyłeś listy, ale je opublikowałeś. Co było dobrą decyzją.
Ale to, że je opublikowałeś było skutkiem moich ataków właśnie.
Nie rozumiecie też chyba, że te plany "rozwalania kadry U-21" to pozycja negocjacyjna, którą stosuję. I tak jak napisałeś czasem trzeba żądać więcej, żeby później mieć się z czego wycofywać. Gdy uznam, że pracujemy na bazach maksymalnie skutecznie jak to możliwe i podział jest sensowny i sprawiedliwy to zweryfikuje swoje plany.

Zanim do tego dojdzie będę zmuszony być bezkompromisowym.

From: Logan666

This Post:
00
159725.185 in reply to 159725.168
Date: 10/26/2010 5:40:15 AM
Overall Posts Rated:
6161
Nigdzie nikogo nie obraziłem, może czasem uszczypliwości do Hawkeyed jakieś były ale to tylko tyle.
A to, że w niższych ligach sie marnuje dużo zawodników to nie mój wymysł ani mojej głupoty tylko takie są fakty. To nie dlatego, że tam są dziwaki tylko, że tam mało kto wie jak trenować a skauci docierają do nielicznych a jeszcze mniej chce ich słuchać.

@Hawkeyed:
Własnie nie patrze przez pryzmat u21, patrzę zupełnie inaczej tylko Wy krytykujecie system u21 a sami troszkę go tylko liftingujecie.

To by było na tyle. Wyraziłem swoje zdanie. Obym się mylił.

tez mam nadzieje ze se pomylisz ale mam dobre przeczucia

This Post:
22
159725.186 in reply to 159725.184
Date: 10/26/2010 7:30:10 AM
Overall Posts Rated:
12061206
Nadal chyba nie rozumiesz, bo wszystko przekręcasz. O tym 20-latku z SS=40 wspomniałem, żeby pokazać jakich zawodników przekazuje nam U-21. Wielokrotnie przecież podawałem dokładne liczby jak wyglądało SS zawodników z baz.

Były już prośby, żeby do tego nie wracać. Kilka osób Cię prosiło, żebyś po prostu go wywalił a Ty się upierałeś, że dalej będziesz go trzymał w projekcie. No normalnie przypomina to działanie, że na przekór mamie odmrożę sobie uszy.

Zacznij zachowywać się logicznie. Nie upieraj się przy swoim tylko dlatego, że jest Twoje, czasem ktoś może dorzucić coś lepszego. Tak powinna wyglądać współpraca, a nie szarpanie tylko w swoją stronę.

Załóżmy, że ja ją uzupełnię. I co z tego? Skoro nie uzupełni jej reszta np. skauci U-21 to i tak nic nie będziemy wiedzieli.
Zacznij od uzupełnienia a potem się martw.

Od początku powinna być taka jawność informacji.
Co do tego to akurat zdania są podzielone ;-) Jest udowodniłem, że jeden bardzo słaby zawodnik grał w kadrze (co jest ewidentnym działaniem na szkodę kadry a z korzyścią dla właściciela bo rosną wpływy z gadżetów), to podniósł się wrzask, że informacje powinny być tajne ;-)

Ile razy mam powtarza
Ani razu, po prostu daj se spokój. Zacząłeś od podkoszowych i zostało udowodnione, że nie miałeś prawa do narzekań. Zamiast się uspokoić to znalazłeś sobie obwodowych i dalej kontynuujesz lament. To wygląda na to, że nie nie zadziałał kij to szukasz na siłę motyki, żeby tylko uderzyć.

Jak miałem nie reagować na takie liczby zasobów ludzkich? Potem okazałoby się, że za sezon zamiast oddać 20 na obwód U-21 np. oddałaby 10 czy 5.
Nie ma żadnego zamiast bo nic Ci się nie należy. Zależy to tylko od dobrej woli selekcjonerów a także... właścicieli zawodników. Pojawiały się tu jakieś pomysły, że selekcjonerzy nie powinni mieć prawa tykać zawodników tylko jacyś samozwańcy, którzy nie wiadomo w jaki sposób mają być powoływani. Absurd. Jacyś nadselekcjonerzy? W przypadku selekcjonerów przynajmniej to jest dobre, że są wybierani w demokratyczny sposób.

Zacznij po prostu gadać normalnie czyli szukać kompromisu. I zacznij uczciwie stawiać sprawę. Zawodnik wytrenowany w klubie niskiej ligi nie zagra w reprezentacji w tym klubie, trzeba będzie go sprzedać wcześniej. A zawodnik trenowany do U21 może zagrać w niej trenując ciągle w klubie. Właściciel może mieć radochę, że jego zawodnik gra z orzełkiem na piersi, a nie widzieć, jak ktoś spija efekt jego wysiłków. To duża różnica. A że po grze w U21 trzeba będzie go sprzedać? Mówi się trudno. I tak lepiej pozbyć się zawodnika gdy już spełnił się w reprezentacji niż długo przed tym niż się do niej dostanie.

Nie ma nic gorszego niż okłamywanie potencjalnych trenujących.

Ale to, że je opublikowałeś było skutkiem moich ataków właśnie.
Guzik prawda. Listy publikowałem w ten sam sposób już dwa sezony temu, gdy wróble nie ćwierkały o żadnych rewolujach. Wystarczyło wziąć i korzystać.
Ale Ty masz chyba jakąś awersję na współpracę, a tym bardziej bezkonfliktową, bo będzie nudno.

Nie rozumiecie też chyba, że te plany "rozwalania kadry U-21" to pozycja negocjacyjna, którą stosuję.
To nie dziw się, że spotkasz się z pozycją negocjacyjną, która poprosi Cię, żebyś grzecznie pocałował się w dupę ;-)
(w sumie też byłaby to pozycja bardzo akrobatyczna, ale ostatnio chyba w mam talent widziałem, że się da) ;-)
Albo doprowadzi to do takiej pozycji negocjacyjnej, że za sezon będziesz ręcznie przeglądał ligi w poszukiwaniu fajnych juniorków z draftu ;-)
Skoro nie zależy Ci na współpracy i nie starasz się, żeby wszystkie interesy były uwzględnione, to zostaniesz sam.

Advertisement