K tomu všetkému len toľko, že na BB je momentálne riadna kríza. Na trh sa dostávajú hráči od reálnych manažérov - free agentov je podľa mňa dosť - len z nutnosti, nikto (prirodzene) nechce predať hráča "pod cenu", i keď sa reálna cena hráča (očistená o infláciu) veľmi nezmenila. Uvediem to na príklade: ak bolo pred pár sezónami bežné predať 22 ročného C, HoF potenciál a dobrý vonkajšok za 8-9M, za tento obnos sa dal kúpiť fakt pekný hráč na obvod. Z toho vyplýva, že reálna cena toho centra bola jeden kvalitný obvodový hráč.
Teraz, ako padli ceny, si každý myslí, že sa mu neoplatí predávať hráčov, lebo za nich zaplatili 7-8M a teraz idú za 3M (opomeňme Parda...). Reálna cena sa však nezmenila! Ak by ten spomínaný C išiel za 3M, za tieto peniaze sa dá na trhu zohnať pekný hráč. Toto všetko je problém zmeny hodnoty peňazí. A kým si to ľudia neuvedomia, škodia sami sebe. Ak bude každý len čakať, že ceny za ich hráčov rapídne porastú, nebudú mať pravdepodobne dostatok peňazí na nákupy hráčov a tým pádom tie ceny aj ostanú na súčasnej úrovni, lebo sa nebude zvyšovať množstvo peňazí na trhu (klasický princíp ponuka-dopyt). A ak zohľadním, koľko prostriedkov ešte stále odčerpávajú Free Agents, nevidím to ružovo.
Ako tak píšem, tak spomeniem aj druhý faktor, prečo sú ceny za vytrénovaných hráčov nižšie ako v minulosti. Proste ponuka takých hráčov je o dosť väčšia. Už to nie je len o pár super hráčoch na trhu. Už mnoho manažérov dokáže vytrénovať dobrých hráčov. Už je takých hráčov ako Pardo a spol. pomerne veľa a preto je ich cena nižšia.
Viem, že som nenapísal nič nové, ale začal som písať krátku reakciu a skončilo to takto dlhým príspevkom :) Dokonca ma až odhlásilo, kým som ho celý napísal :D